Τι είναι το μοντέλο χρώματος HSV;

Ελέγξτε τον επιλογέα χρώματος του λογισμικού σας για το χώρο χρωμάτων HSV

Οποιοσδήποτε με οθόνη έχει ακούσει πιθανώς το χρώμα χώρου RGB . Εάν ασχολείστε με εμπορικούς εκτυπωτές, γνωρίζετε για το CMYK και ίσως έχετε παρατηρήσει το HSV (Hue, Saturation, Value) στο πρόγραμμα επιλογής χρωμάτων του λογισμικού γραφικών σας.

Σε αντίθεση με τα RGB και CMYK, τα οποία ορίζονται σε σχέση με τα πρωτογενή χρώματα, ο HSV ορίζεται με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το χρώμα.

Ο HSV ονομάζεται ως τέτοιος για τρεις τιμές: απόχρωση, κορεσμό και τιμή.

Αυτός ο χρωματικός χώρος περιγράφει χρώματα (απόχρωση ή απόχρωση) ως προς τη σκιά τους (κορεσμό ή ποσότητα γκρι) και την τιμή φωτεινότητας τους.

Σημείωση: Ορισμένοι συλλέκτες χρωμάτων (όπως στο Adobe Photoshop) χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο HSB, το οποίο υποκαθιστά τον όρο "Φωτεινότητα" για αξία, αλλά το HSV και το HSB είναι το ίδιο χρώμα.

Τρόπος χρήσης του μοντέλου χρώματος HSV

Ο χρωματικός τροχός HSV απεικονίζεται μερικές φορές ως κώνος ή κύλινδρος, αλλά πάντα με αυτά τα τρία στοιχεία:

Απόχρωση

Η απόχρωση είναι το τμήμα χρώματος του μοντέλου χρώματος και εκφράζεται ως αριθμός από 0 έως 360 μοίρες:

Χρώμα Γωνία
το κόκκινο 0-60
Κίτρινος 60-120
Πράσινος 120-180
Κυανό 180-240
Μπλε 240-300
Πορφύρα βαφή 300-360

Κορεσμός

Ο κορεσμός είναι η ποσότητα του γκρι στο χρώμα, από 0 έως 100 τοις εκατό. Ένα ξεθωριασμένο αποτέλεσμα μπορεί να έχει από τη μείωση του κορεσμού προς το μηδέν για να εισαγάγει πιο γκρι.

Ωστόσο, ο κορεσμός εμφανίζεται μερικές φορές σε μια περιοχή από μόλις 0-1, όπου 0 είναι γκρι και 1 είναι πρωτεύον χρώμα.

Τιμή (ή Φωτεινότητα)

Η τιμή λειτουργεί σε συνδυασμό με τον κορεσμό και περιγράφει τη φωτεινότητα ή την ένταση του χρώματος, από 0-100 τοις εκατό, όπου το 0 είναι εντελώς μαύρο και το 100 είναι το φωτεινότερο και αποκαλύπτει το πιο χρώμα.

Πώς χρησιμοποιείται ο HSV

Ο χρωματικός χώρος HSV χρησιμοποιείται όταν επιλέγετε χρώματα για μπογιά ή μελάνι, επειδή το HSV αντιπροσωπεύει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται με τα χρώματα από ό, τι ο χρωματικός χώρος RGB.

Ο χρωματικός τροχός HSV χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία γραφικών υψηλής ποιότητας. Αν και λιγότερο γνωστός από τους ξαδέλφους RGB και CMYK, η προσέγγιση HSV είναι διαθέσιμη σε πολλά προγράμματα λογισμικού επεξεργασίας εικόνων υψηλής ποιότητας.

Η επιλογή ενός χρώματος HSV ξεκινά με την επιλογή μιας από τις διαθέσιμες αποχρώσεις, η οποία είναι ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι σχετίζονται με το χρώμα και στη συνέχεια τη ρύθμιση της απόχρωσης και της φωτεινότητας.