Οπτικά ποντίκια Vs. Laser ποντίκια: Ποια είναι η διαφορά;

Ο μέσος χρήστης μπορεί να μην παρατηρήσει μεγάλη διαφορά

Ένα ποντίκι υπολογιστή μεταφράζει την κίνηση που κάνετε με το ποντίκι σε μια επιφάνεια σε ενέργειες του δρομέα στην οθόνη του υπολογιστή. Ο αρχικός μηχανικός ποντικός έχει δώσει τη θέση του σε οπτικά ποντίκια και ποντίκια λέιζερ. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους; Για τον μέσο χρήστη, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πώς θα λειτουργήσει για τους περισσότερους σκοπούς. Μπορεί να μειωθεί το κόστος, καθώς ένα οπτικό ποντίκι είναι συνήθως λιγότερο ακριβό από ένα ποντίκι λέιζερ.

Η πηγή φωτισμού είναι η διαφορά μεταξύ οπτικών και laser ποντικών

Τα οπτικά ποντίκια και τα ποντίκια λέιζερ διαφέρουν ανάλογα με τους τύπους τεχνολογίας που χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση της κίνησης. Το οπτικό ποντίκι χρησιμοποιεί ένα φως LED ως πηγή φωτισμού, ενώ το ποντίκι λέιζερ, όπως υποδηλώνει το μανικιούρ του, χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για φωτισμό. Και οι δύο χρησιμοποιούν αισθητήρες CMOS , μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα χαμηλής ανάλυσης, όπως στα smartphones μας, για να τραβήξετε φωτογραφίες της επιφάνειας που βρίσκεται και για να χρησιμοποιήσετε αυτούς για να καθορίσετε την κίνηση.

Υψηλότερο DPI με ποντίκι λέιζερ

Τα laser ποντίκια έχουν υψηλότερη ανάλυση dpi, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να παρακολουθούν περισσότερες κουκίδες ανά ίντσα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητες. Αλλά ενώ αυτό μπορεί να ήταν πρόβλημα στο παρελθόν, τόσο τα οπτικά όσο και τα laser ποντίκια είναι πλέον σε θέση να χτυπήσουν υψηλά σήματα dpi και ο μέσος χρήστης σας δεν θα παρατηρήσει ποτέ τη διαφορά. Οι παίκτες και οι σχεδιαστές γραφικών μπορεί ακόμα να το αντιληφθούν και να έχουν προσωπικές προτιμήσεις για μια συσκευή. Τα οπτικά ποντίκια έχουν ανάλυση περίπου 3000 dpi, ενώ τα ποντίκια με λέιζερ έχουν ανάλυση περίπου 6000 dpi.

Επιφάνεια Vs. Βαθύτερος φωτισμός

Εν τω μεταξύ, τα οπτικά ποντίκια αισθάνονται ως επί το πλείστον μόνο την κορυφή της επιφάνειας στην οποία βρίσκονται, όπως ένα μαξιλάρι ποντικιών υφάσματος. Αλλά το φως του λέιζερ φαίνεται πιο βαθιά, έτσι είναι πιο πιθανό να αισθανθεί τις κορυφές και τις κοιλάδες σε μια επιφάνεια, δίνοντάς του μια αστραπιαία κίνηση σε χαμηλές ταχύτητες. Παίρνει πάρα πολύ άχρηστες πληροφορίες. Οι οπτικοί αισθητήρες έχουν λιγότερο από ένα τοις εκατό παραλλαγή στην παρακολούθηση σε διαφορετικές ταχύτητες, ενώ οι λέιζερ ποντίκια μπορούν να έχουν πέντε τοις εκατό ή περισσότερες παραλλαγές. Ένα οπτικό ποντίκι λειτουργεί καλά σε ένα μαξιλάρι του ποντικιού ή σε οποιαδήποτε μη γυαλιστερή επιφάνεια. Ένα ποντίκι λέιζερ θα λειτουργεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι σε γυαλιστερό επιφάνειες, ίσως θέλετε ποντίκι λέιζερ.

Η διαφορετική απόδοση ενός ποντικιού λέιζερ σε διαφορετικές ταχύτητες σημειώνεται ως επιτάχυνση. Η κίνηση των χεριών σας μεταφράζεται σε διαφορετική απόσταση κίνησης από το δρομέα, αν το μετακινήσετε με πιο αργή ή μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρόκειται για το σφάλμα ανάλυσης σε σχέση με την ταχύτητα, καθώς το ποντίκι λέιζερ συλλέγει περισσότερο θόρυβο ή λιγότερο θόρυβο στην εικόνα της επιφάνειας του πείρου σε διαφορετικές ταχύτητες. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό για κάποιον που παίζει παιχνίδια ή προσπαθεί να σχεδιάσει γραφικά.

Ποιο ποντίκι πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Εάν προσπαθείτε να αποφασίσετε ποιο ποντίκι να αγοράσετε, ένα οπτικό ποντίκι είναι πιθανό να είναι λιγότερο δαπανηρό. Ένα ποντίκι λέιζερ μπορεί να προτιμάται αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορες επιφάνειες.