Εργασία με την Παλέτα επιπέδων σε Inkscape

01 από 05

Επιφάνεια στρώσεων Inkscape

Το Inkscape προσφέρει μια παλέτα Layers, η οποία, αν και είναι αναμφισβήτητα λιγότερο σημαντική από τις ιδιότητες των επιπέδων ορισμένων δημοφιλών εικονοστοιχείων, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που προσφέρει στους χρήστες κάποια πλεονεκτήματα.

Οι χρήστες του Adobe Illustrator μπορεί να το θεωρούν λίγο τροφοδοτημένο στο βαθμό που δεν εφαρμόζει κάθε στοιχείο σε ένα στρώμα. Το αντίθετο επιχείρημα, όμως, είναι ότι η μεγαλύτερη απλότητα της παλέτας των Layers στο Inkscape καθιστά πραγματικά πιο φιλική προς το χρήστη και ευκολότερη τη διαχείριση. Όπως συμβαίνει με πολλές δημοφιλείς εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων, η παλέτα " Επίπεδα " προσφέρει επίσης τη δυνατότητα συνδυασμού και μείξης στρώσεων με δημιουργικούς τρόπους.

02 του 05

Χρησιμοποιώντας την Παλέτα επιπέδων

Η παλέτα των επιπέδων στο Inkscape είναι αρκετά εύκολο να κατανοηθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Ανοίγετε την παλέτα " Επίπεδα " μεταβαίνοντας στο Layer > Layers . Όταν ανοίγετε ένα νέο έγγραφο, έχει ένα μόνο στρώμα που ονομάζεται Layer1 και όλα τα αντικείμενα που προσθέτετε στο έγγραφό σας εφαρμόζονται σε αυτό το επίπεδο. Για να προσθέσετε ένα νέο επίπεδο, απλώς κάντε κλικ στο κουμπί με το μπλε σύμβολο συν, το οποίο ανοίγει το παράθυρο διαλόγου " Προσθήκη επιπέδου" . Σε αυτό το παράθυρο διαλόγου, μπορείτε να ονομάσετε το στρώμα σας και επίσης να το προσθέσετε πάνω ή κάτω από το τρέχον στρώμα ή ως υποστρώμα. Τα τέσσερα κουμπιά βέλους σας επιτρέπουν να αλλάξετε τη σειρά των στρώσεων, μετακινώντας ένα στρώμα προς τα πάνω, πάνω σε ένα επίπεδο, κάτω από ένα επίπεδο και προς τα κάτω. Το κουμπί με το μπλε σύμβολο μείον θα διαγράψει ένα στρώμα, αλλά σημειώστε ότι οποιαδήποτε αντικείμενα σε αυτό το στρώμα θα διαγραφούν επίσης.

03 του 05

Απόκρυψη επιπέδων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παλέτα "Επίπεδα" για να αποκρύψετε γρήγορα τα αντικείμενα χωρίς να τα διαγράψετε. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο αν θέλετε να εφαρμόσετε διαφορετικό κείμενο σε ένα κοινό ιστορικό.

Στα αριστερά κάθε στρώματος της παλέτας " Επίπεδα " υπάρχει ένα εικονίδιο ματιού και πρέπει να κάνετε κλικ σε αυτό για να αποκρύψετε ένα στρώμα. Το εικονίδιο κλειστού οφθαλμού υποδεικνύει ένα κρυμμένο στρώμα και κάνοντας κλικ πάνω του θα γίνει ορατό ένα στρώμα

Θα πρέπει να σημειώσετε ότι οποιαδήποτε υπο-στρώματα ενός κρυμμένου στρώματος θα είναι επίσης κρυμμένα, αν και στο Inkscape 0.48, τα εικονίδια των ματιών στην παλέτα "Επίπεδα" δεν θα υποδηλώνουν ότι τα υπο-στρώματα είναι κρυμμένα. Μπορείτε να το δείτε στη συνοδευτική εικόνα όπου τα υπο-στρώματα Επικεφαλίδα και Σώμα έχουν κρυφτεί επειδή το γονικό τους επίπεδο, με το όνομα Κείμενο , έχει κρυφτεί, αν και τα εικονίδια τους δεν έχουν αλλάξει.

04 του 05

Κλείδωμα επιπέδων

Αν έχετε αντικείμενα μέσα σε ένα έγγραφο που δεν θέλετε να μετακινηθείτε ή να διαγράψετε, μπορείτε να κλειδώσετε το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.

Μια στρώση κλειδώνεται κάνοντας κλικ στο ανοιχτό εικονίδιο του λουκέτου δίπλα του, το οποίο στη συνέχεια αλλάζει σε κλειστό λουκέτο. Κάνοντας κλικ στο κλειστό λουκέτο θα ξεκλειδώσετε ξανά το επίπεδο.

Πρέπει να σημειώσετε ότι στο Inkscape 0.48, υπάρχει κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά με τα υποστρώματα. Εάν κλειδώσετε ένα γονικό στρώμα, τα υποστρώματα θα κλειδώνονται επίσης, αν και μόνο το πρώτο υπο-στρώμα θα εμφανίσει ένα κλειστό εικονίδιο λουκέτου. Ωστόσο, εάν ξεκλειδώσετε το γονικό στρώμα και κάνετε κλικ στο λουκέτο στο δεύτερο υποστρωματικό στρώμα, θα εμφανιστεί ένα κλειστό λουκέτο για να υποδείξετε ότι το στρώμα είναι κλειδωμένο, ωστόσο στην πράξη μπορείτε να επιλέξετε και να μετακινήσετε αντικείμενα σε αυτό το στρώμα.

05 του 05

Μέθοδοι συγχώνευσης

Όπως συμβαίνει με πολλούς επεξεργαστές εικόνας βασισμένους σε εικονοστοιχεία, το Inkscape προσφέρει μια σειρά λειτουργιών ανάμειξης που αλλάζουν την εμφάνιση των στρώσεων.

Από προεπιλογή, τα στρώματα έχουν ρυθμιστεί σε κανονική λειτουργία, αλλά το αναπτυσσόμενο μενού Μείωση λειτουργίας σας επιτρέπει να αλλάξετε τη λειτουργία σε Πολλαπλασιασμός , Οθόνη , Σκούρα και Φωτεινή . Αν αλλάξετε τη λειτουργία ενός γονικού στρώματος, η λειτουργία των υποστρωμάτων θα αλλάξει επίσης στη λειτουργία μείξης γονέα. Ενώ είναι δυνατό να αλλάξει η λειτουργία Blend των υποστρωμάτων, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απροσδόκητα.