Τι είναι η κατάτμηση & ανασυγκρότηση;

Γιατί συμβαίνει ο κατακερματισμός, ο τρόπος με τον οποίο το defragging βοηθά, και αν η ανασυγκρότηση ενός SSD είναι έξυπνη

Ο κατακερματισμός εμφανίζεται σε σκληρό δίσκο , σε μονάδα μνήμης ή σε άλλο μέσο όταν τα δεδομένα δεν έχουν γραφτεί αρκετά στενά φυσικά στη μονάδα δίσκου. Αυτά τα αποσπασματικά , μεμονωμένα κομμάτια δεδομένων αναφέρονται γενικά ως θραύσματα .

Ο ανασυγκρότηση , λοιπόν, είναι η διαδικασία της αποσύνδεσης ή της συγχρονισμού των αρχείων, ώστε αυτά να βρίσκονται πιο κοντά - φυσικά - στη μονάδα δίσκου ή σε άλλα μέσα, ενδεχομένως επιταχύνοντας την ικανότητα της μονάδας να έχει πρόσβαση στο αρχείο.

Τι είναι τα θραύσματα αρχείων;

Τα κομμάτια, όπως ακριβώς διαβάζετε, είναι απλά κομμάτια αρχείων που δεν τοποθετούνται δίπλα στο άλλο στη μονάδα δίσκου. Αυτό θα ήταν κάπως περίεργο να σκεφτείς και τίποτα δεν θα παρατηρούσες ποτέ, αλλά είναι αλήθεια.

Για παράδειγμα, όταν δημιουργείτε ένα νέο αρχείο Microsoft Word, βλέπετε ολόκληρο το αρχείο σε ένα μέρος, όπως στον υπολογιστή σας ή στο φάκελο "Έγγραφα". Μπορείτε να το ανοίξετε, να το επεξεργαστείτε, να το αφαιρέσετε, να το μετονομάσετε - ό, τι θέλετε. Από την άποψή σας, αυτό συμβαίνει σε ένα μόνο μέρος, αλλά στην πραγματικότητα, τουλάχιστον φυσικά στο δρόμο , αυτό συχνά δεν συμβαίνει.

Αντ 'αυτού, ο σκληρός σας δίσκος κατά πάσα πιθανότητα εξοικονομεί τμήματα του αρχείου σε μια περιοχή της συσκευής αποθήκευσης, ενώ το υπόλοιπο του υπάρχει κάπου αλλού στη συσκευή, πιθανόν πολύ μακριά ... σχετικά μάλιστα, φυσικά. Όταν ανοίγετε το αρχείο, ο σκληρός σας δίσκος τραβάει γρήγορα όλα τα κομμάτια του αρχείου έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το υπόλοιπο σύστημα του υπολογιστή σας.

Όταν μια μονάδα δίσκου πρέπει να διαβάσει κομμάτια δεδομένων από πολλές διαφορετικές περιοχές στη μονάδα δίσκου, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα όσο πιο γρήγορα θα μπορούσε αν είχε γράψει όλα μαζί στην ίδια περιοχή της μονάδας δίσκου.

Κατακερματισμός: Μια αναλογία

Ως αναλογία, φανταστείτε ότι θέλετε να παίξετε ένα παιχνίδι καρτών που απαιτεί ένα ολόκληρο κατάστρωμα καρτών. Πριν μπορέσετε να παίξετε το παιχνίδι, πρέπει να ανακτήσετε το κατάστρωμα από όπου και αν είναι.

Εάν τα χαρτιά είναι απλωμένα σε ένα δωμάτιο, ο χρόνος που απαιτείται για να τα συγκεντρώσει και να τα βάλει σε τάξη θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό, τι αν καθόταν στο τραπέζι, καλά οργανωμένος.

Ένα κατάστρωμα καρτών που διαδίδεται σε ένα δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα τεμαχισμένο κατάστρωμα καρτών, όπως τα κατακερματισμένα δεδομένα σε έναν σκληρό δίσκο που, όταν συγκεντρωθούν (defragmented), ίσως ισοδυναμεί με ένα αρχείο που θέλετε να ανοίξετε ή μια διαδικασία από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λογισμικού που πρέπει να εκτελεστεί.

Γιατί συμβαίνει ο κατακερματισμός;

Τα θραύσματα συμβαίνουν όταν το σύστημα αρχείων επιτρέπει την ανάπτυξη κενών μεταξύ των διαφόρων τεμαχίων ενός αρχείου. Εάν γνωρίζετε κάτι σχετικά με τα συστήματα αρχείων γενικά, ίσως έχετε ήδη μαντέψει ότι το σύστημα αρχείων ήταν ο ένοχος αυτής της επιχείρησης κατακερματισμού, αλλά γιατί;

Κάποιες φορές, ο κατακερματισμός συμβαίνει επειδή το σύστημα αρχείων κράτησε πολύ χώρο για το αρχείο όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και έτσι άφησε ανοικτές περιοχές γύρω του.

Τα προηγούμενα διαγραμμένα αρχεία είναι επίσης ένας άλλος λόγος για το οποίο το σύστημα αρχείων θραύει τα δεδομένα όταν γράφεται. Όταν καταργηθεί ένα αρχείο, ο χώρος που είχε προηγουμένως καταλάβει είναι ανοιχτός για την αποθήκευση νέων αρχείων. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αν ο ανοιχτός χώρος δεν είναι αρκετά μεγάλος για να υποστηρίξει ολόκληρο το μέγεθος του νέου αρχείου, τότε μόνο ένα μέρος του μπορεί να αποθηκευτεί εκεί. Τα υπόλοιπα πρέπει να τοποθετούνται κάπου αλλού, ελπίζουμε, κοντά, αλλά όχι πάντα.

Έχοντας μερικά κομμάτια ενός αρχείου σε ένα μέρος, ενώ τα άλλα βρίσκονται αλλού, θα χρειαστεί ο σκληρός δίσκος να κοιτάξει μέσα από τα κενά ή τα κενά που κατέχουν άλλα αρχεία μέχρι να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα κομμάτια για να φέρει το αρχείο μαζί για σένα.

Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης δεδομένων είναι εντελώς φυσιολογική και πιθανότατα δεν θα αλλάξει ποτέ. Η εναλλακτική λύση θα ήταν το σύστημα αρχείων να ανασχηματίζει συνεχώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα στη μονάδα κάθε φορά που αλλάζει ένα αρχείο, γεγονός που θα φέρει τη διαδικασία εγγραφής δεδομένων σε μια ανίχνευση, επιβραδύνοντας οτιδήποτε άλλο με αυτήν.

Έτσι, ενώ είναι απογοητευτικό ότι υπάρχει ο κατακερματισμός, ο οποίος επιβραδύνει λίγο τον υπολογιστή, ίσως να το σκεφτείτε ως ένα "απαραίτητο κακό" κατά μία έννοια - αυτό το μικρό πρόβλημα αντί για ένα πολύ μεγαλύτερο.

Ανασυγκρότηση στη διάσωση!

Όπως γνωρίζετε από όλες τις συζητήσεις μέχρι τώρα, τα αρχεία σε μια συσκευή αποθήκευσης μπορούν να προσεγγιστούν πολύ πιο γρήγορα, τουλάχιστον σε ένα παραδοσιακό σκληρό δίσκο, όταν τα κομμάτια που τα κατασκευάζουν είναι κοντά.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς συμβαίνει όλο και περισσότερος κατακερματισμός, μπορεί να υπάρξει μετρήσιμη, ακόμη και αισθητή επιβράδυνση. Μπορεί να το αντιμετωπίσετε ως γενική υστέρηση υπολογιστή, αλλά αν υποτεθεί ότι έχει σημειωθεί υπερβολικός κατακερματισμός, μεγάλο μέρος αυτής της βραδύτητας μπορεί να οφείλεται στον χρόνο που χρειάζεται ο σκληρός σας δίσκος για πρόσβαση στο αρχείο μετά το αρχείο, το καθένα σε οποιοδήποτε αριθμό διαφορετικών φυσικών χώρων στη μονάδα δίσκου.

Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανασυγκρότηση , ή η πράξη αναστροφής του κατακερματισμού (δηλαδή η συγκέντρωση όλων των κομματιών πιο κοντά) είναι μια έξυπνη εργασία συντήρησης υπολογιστών. Αυτό συνήθως αναφέρεται μόνο ως defragging .

Η διαδικασία defragging δεν είναι κάτι που κάνετε με το χέρι. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η εμπειρία σας με τα αρχεία σας είναι συνεπής, οπότε δεν υπάρχει αναδιάταξη που απαιτείται στο τέλος σας. Ο κατακερματισμός δεν είναι απλώς μια αποδιοργανωμένη συλλογή αρχείων και φακέλων.

Ένα ειδικό εργαλείο defragging είναι αυτό που χρειάζεστε. Η ανασυγκρότηση δίσκων είναι ένα τέτοιο defragger και περιλαμβάνεται δωρεάν στο λειτουργικό σύστημα Windows. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν και πολλές επιλογές τρίτων , οι καλύτερες από τις οποίες κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά στη διαδικασία ανασυγκρότησης από το ενσωματωμένο εργαλείο της Microsoft.

Δείτε το κατάλογο λογισμικού Free Defrag για πλήρη, ενημερωμένες αναθεωρήσεις των καλύτερων εκεί έξω. Ο Defraggler παραδίδει το αγαπημένο μας.

Η ανασυγκρότηση είναι αρκετά απλή και όλα αυτά τα εργαλεία έχουν παρόμοιες διεπαφές. Ως επί το πλείστον, επιλέγετε απλώς τη μονάδα δίσκου που θέλετε να εκτυπώσετε και πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί Defragment ή Defrag . Ο χρόνος που απαιτείται για την εκτροπή μιας μονάδας δίσκου εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος της μονάδας δίσκου και το επίπεδο κατακερματισμού, αλλά αναμένεται ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές και μεγάλοι σκληροί δίσκοι θα πάρουν μια ώρα ή περισσότερο για να αποπροσανατολίσουν πλήρως.

Πρέπει να αναπληρώσω το στερεό σκληρό δίσκο μου;

Όχι, δεν πρέπει να αποπροσανατολίζετε έναν σκληρό δίσκο στερεάς κατάστασης (SSD). Ως επί το πλείστον, η ανασυγκρότηση ενός SSD είναι χονδρική απώλεια χρόνου. Όχι μόνο αυτό, η ανασυγκρότηση ενός SDD θα μειώσει τη συνολική διάρκεια ζωής της μονάδας δίσκου.

Ένας στερεάς κατάστασης δίσκος είναι ένας σκληρός δίσκος που δεν έχει κινούμενα μέρη. Τα SSD είναι βασικά υπερβολικές εκδοχές της αποθήκευσης που χρησιμοποιείται σε μονάδες flash και ψηφιακές κάμερες.

Όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει, εάν μια μονάδα δίσκου δεν έχει κινούμενα μέρη και επομένως τίποτα για να πάρει χρόνο καθώς κινείται γύρω από τη συγκέντρωση όλων των θραυσμάτων ενός αρχείου μαζί, τότε όλα τα θραύσματα ενός αρχείου μπορούν ουσιαστικά να έχουν πρόσβαση στην ίδια χρόνος.

Το μόνο που είπε - ναι, ο κατακερματισμός συμβαίνει σε μονάδες SSD επειδή το σύστημα αρχείων είναι ως επί το πλείστον υπεύθυνο. Ωστόσο, επειδή οι επιδόσεις δεν επηρεάζονται σχεδόν όσο και σε μη SSD, δεν χρειάζεται να τους αποπροσανατολίζουμε ποτέ.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν χρειάζεται να αποπρογραμματίσετε τις μονάδες SSD είναι ότι δεν πρέπει να τους αποπροσανατολίζετε! Κάτι τέτοιο θα τους αναγκάσει να αποτύχουν πιο γρήγορα απ 'ό, τι διαφορετικά. Εδώ γιατί:

Τα SSD επιτρέπουν έναν πεπερασμένο αριθμό εγγραφών (δηλαδή την τοποθέτηση πληροφοριών στη μονάδα δίσκου). Κάθε φορά που τρέχει ένα defrag σε έναν σκληρό δίσκο, πρέπει να μετακινεί τα αρχεία από τη θέση σε άλλη, κάθε φορά που γράφει το αρχείο σε μια νέα θέση. Αυτό σημαίνει ότι το SSD θα αντέξει την συνεχή γραφή, ξανά και ξανά, καθώς εξελίσσεται η διαδικασία defrag.

Περισσότερη γραφή = περισσότερη φθορά = προηγούμενο θάνατο.

Έτσι, χωρίς αμφιβολία, μην ξεθρέψετε το SSD σας . Όχι μόνο δεν είναι χρήσιμο, είναι τελικά επιζήμιο. Πολλά εργαλεία ανασυγκρότησης στην πραγματικότητα δεν θα σας δώσουν ακόμα τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσετε SSD ή, αν το κάνουν, θα σας προτρέψουν με μια προειδοποίηση που λέει ότι δεν συνιστάται.

Ακριβώς για να είμαστε σαφείς: να αποπρογραμματίσετε τους κανονικούς, παλιομοδίτικους, "περιστρεφόμενους" σκληρούς δίσκους.

Περισσότερα για ανασυγκρότηση

Ο ανασυγκρότημα ενός σκληρού δίσκου δεν μετακινεί την αναφορά στο αρχείο, αλλά μόνο τη φυσική του θέση. Με άλλα λόγια, το έγγραφο του Microsoft Word στην επιφάνεια εργασίας σας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εκείνο το μέρος όταν το εκτυπώσετε. Αυτό ισχύει για όλα τα κατακερματισμένα αρχεία σε οποιοδήποτε φάκελο.

Δεν πρέπει να αισθάνεστε σαν να πρέπει να αποπρογραμματίσετε τους σκληρούς δίσκους σας σε οποιοδήποτε είδος τακτικού χρονοδιαγράμματος. Όπως όλα τα πράγματα, ωστόσο, αυτό θα ποικίλει, φυσικά, ανάλογα με τη χρήση του υπολογιστή σας, το μέγεθος του σκληρού δίσκου και τα μεμονωμένα αρχεία και τον αριθμό των αρχείων στη συσκευή.

Εάν επιλέγετε να αποπρογραμματίσετε, θυμηθείτε ότι είναι απολύτως ασφαλές και υπάρχουν απολύτως μηδενικοί λόγοι για να ξοδέψετε χρήματα σε ένα πρόγραμμα για να το κάνετε: υπάρχουν πολλά , πολύ καλά δωρεάν εργαλεία defrag εκεί έξω!