Πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας αυτοκινήτου;

Όταν μαθαίνετε να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο, κερδίζετε πολύ περισσότερο από την ονομαστική ποσότητα ελευθερίας που ρέει φυσικά από το συνδυασμό τεσσάρων τροχών και ενός ανοικτού δρόμου. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε έναν κόσμο που είναι χτισμένος σε μια κοινή οπτική γλώσσα που θα ήταν τελείως ξένη σε όποιον πέρασε ολόκληρη τη ζωή ως πεζοί.

Πέρα από τις απλές έννοιες που διασχίζουν τα πολιτιστικά και ηπειρωτικά σύνορα, όπως τα κόκκινα οκτάγωνο που σημαίνει "στάση", κάθε οδηγός πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα στυλιζαρισμένα εικονογράμματα για πράγματα όπως μεγάλα δοκάρια και να ελέγξει τα φώτα των κινητήρων και ξέρετε ότι όταν δεν μπορείτε να δείτε το παρμπρίζ λόγω πάγου ή ομίχλης, φτάνετε για ένα μικρό κουμπί που φέρει μια σειρά από χαλαρές γραμμές και είτε τόξο είτε ορθογώνιο.

Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνουν αυτά τα μικρά εικονογράμματα: πιέστε αυτό το κουμπί, περιμένετε λίγο και ίσως δεν θα πάρετε κάποιο ατύχημα λόγω του ότι δεν μπορείτε να δείτε τα παρμπρίζ σας. Αλλά πώς ακριβώς επιτελούν ένα τέτοιο κατόρθωμα;

Τύποι αυτοκινήτων απόψυξης

Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο όνομα που χρησιμοποιείτε - αποψύκτης, απογυμνωτής, αποστράγγιση ή οτιδήποτε άλλο - υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο διαφορετικές συσκευές που μπορείτε να ενεργοποιήσετε πιέζοντας ένα από αυτά τα κουμπιά με κουμπιά.

Ο πρώτος τύπος χρησιμοποιεί το σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) του οχήματος για να φυσά αέρα (συνήθως αφύγρανση και ζεστό) σε ομίχλη ή παγωμένο γυαλί και τα άλλα αποφράγματα και αποχετεύσεις μέσω του μηχανισμού θέρμανσης με αντίσταση.

Πώς λειτουργούν οι πρωτογενείς αφυγραντήρες αυτοκινήτων;

Τα συστήματα απόψυξης που χρησιμοποιούν το σύστημα HVAC ενός οχήματος αναφέρονται μερικές φορές ως "πρωτογενή" ανακουφιστικά ή αφεψήματα αφού έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν τα εμπρόσθια και πλευρικά παρμπρίζ και λειτουργούν μέσω δύο βασικών αρχών.

Για να λιώσει ο πάγος που έχει συσσωρευτεί στο παρμπρίζ, η ενεργοποίηση ενός πρωτεύοντος αποψύκτη αναγκάζει το σύστημα HVAC να αντλεί φρέσκο ​​αέρα, να τον περάσει από τον πυρήνα του θερμαντήρα του οχήματος και στη συνέχεια να κατευθύνει τον ζεστό αέρα μέσω των αεραγωγών του ταμπλό έτσι ώστε να χτυπάει το μπροστινό παρμπρίζ και πλευρικά παράθυρα.

Εκτός από τα παράθυρα απόψυξης, αυτά τα πρωτεύοντα συστήματα μπορούν επίσης να "αποφράξουν" αφαιρώντας τη συμπύκνωση από την εσωτερική επιφάνεια των παραθύρων. Για να επιτευχθεί αυτό, ένα σύστημα απόψυξης μπροστινού παραθύρου τυπικά περνάει αέρα μέσω του συστήματος κλιματισμού για να απομακρύνει την υγρασία από αυτό.

Όταν αυτός ο αφυγρανθείς αέρας χτυπά ένα θωρακισμένο παρμπρίζ, είναι σε θέση να απορροφήσει πολλή υγρασία και να απομακρύνει αποτελεσματικά τη συμπύκνωση.

Φυσικά, ο ζεστός αέρας είναι επίσης σε θέση να κρατήσει περισσότερη υγρασία από ό, τι ο κρύος αέρας, πράγμα που καθιστά τόσο αποτελεσματική την πρωτογενή απόψυξη όταν αυτά τα δύο συστήματα λειτουργούν από κοινού.

Αν και είναι επίσης δυνατό να επιτευχθεί η ίδια βασική απομάκρυνση της υγρασίας με το φυσικό σκούπισμα της συμπύκνωσης μακριά, αυτό μπορεί να αφήσει μουτζούρες που μπορεί να οδηγήσουν σε λάμψη και να δυσκολευτούν να δουν κατά καιρούς το παρμπρίζ.

Πώς λειτουργούν οι δευτερογενείς αφυγραντήρες αυτοκινήτων;

Οι αναπνευστήρες που δεν χρησιμοποιούν το σύστημα HVAC ενός αυτοκινήτου αναφέρονται μερικές φορές ως "δευτερεύοντα" συστήματα, επειδή έχουν σχεδιαστεί για να ξεπαγώσουν τα πράγματα όπως τα πίσω παρμπρίζ και τους καθρέφτες. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν τυπικά συρμάτινα πλέγματα και θερμαντική αντίσταση για τη φυσική θέρμανση της επιφάνειας του γυαλιού, η οποία μπορεί να λιώσει αποτελεσματικά τον πάγο και να απομακρύνει τη συμπύκνωση.

Τα συστήματα απόψυξης πίσω παρμπρίζ συνήθως χρησιμοποιούν επιφανειακά πλέγματα που μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν κοιτάζοντάς τα, ενώ οι θερμαινόμενοι καθρέφτες έχουν συνήθως εσωτερικά καλώδια που δεν μπορείτε να τα δείτε. Ωστόσο, και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν τον ίδιο βασικό μηχανισμό θέρμανσης με αντίσταση. Ένα ηλεκτρικό ρεύμα εφαρμόζεται στο πλέγμα καλωδίων όταν ενεργοποιείτε το σύστημα και η αντίσταση του δικτύου προκαλεί παραγωγή θερμότητας.

Πώς απομακρύνετε ένα παρμπρίζ χωρίς πρωτογενή απόψυξη;

Εάν το αυτοκίνητό σας έχει κλιματισμό, αλλά δεν διαθέτει κουμπί που μπορείτε να πιέσετε για αυτόματη απόψυξη και απόφραξη του μπροστινού παρμπρίζ, μπορείτε να ολοκληρώσετε την ίδια εργασία χειροκίνητα:

  1. Ξεκινήστε το αυτοκίνητό σας και ενεργοποιήστε τη θερμάστρα.
  2. Ρυθμίστε τον θερμαντήρα στην υψηλότερη ρύθμιση.
    1. Σημείωση: Η αλλαγή του επιλογέα εξαερισμού στις οπές εξαερισμού που βρίσκονται στο παρμπρίζ θα συμβάλει στην απόψυξη του παρμπρίζ, αλλά η θέρμανση του αέρα μέσα στο αυτοκίνητο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην απόψυξη.
  3. Αλλάξτε τη ρύθμιση κυκλοφορίας HVAC για να τραβήξετε αέρα από έξω.
  4. Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό σας.
  5. Ανοίξτε τα παράθυρα λίγο.

Μηχανές απόψυξης αυτοκινήτων μετά την αγορά

Δεδομένου ότι τα συστήματα OEM χρησιμοποιούν τόσο πρωτογενή όσο και δευτερεύοντα συστήματα απόψυξης, υπάρχουν και αντικαταστάσεις και εναλλακτικές λύσεις για τις δύο αγορές. Συγκεκριμένα, οι πίσω αντιψυκτικά τύπου σκελετού μπορούν να επισκευαστούν με αγώγιμα χρώματα και κολλητικά υλικά ή να αποξεσθούν και να αντικατασταθούν εντελώς από πλέγματα αποψύξεως μετά την πώληση.

Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση αντικατάσταση των πρωτογενών ξεπαγωμάτων, τα συστήματα απόψυξης αυτοκινήτων 12V λειτουργούν μέσω του ίδιου βασικού μηχανισμού δράσης με τα συστήματα απόψυξης OEM HVAC. Αυτές οι συσκευές απλά δεν μπορούν να θερμαίνουν τον ίδιο όγκο αέρα με ένα παραδοσιακό σύστημα HVAC, αλλά εξακολουθούν να δουλεύουν κατευθύνοντας ζεστό αέρα σε ένα ομίχλη ή παγωμένο πάνω από το παρμπρίζ και είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε ένα σπασμένο αποψύκτη σε ορισμένες περιπτώσεις. .