Τι είναι η μέθοδος μηδενικής εγγραφής;

Λεπτομέρειες στη μέθοδο Write Zero Data Wipe

Πολλά προγράμματα τεμαχισμού αρχείων και καταστροφής δεδομένων υποστηρίζουν τη μέθοδο απογραφής με βάση το λογισμικό Write Zero για να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα δεδομένα σε μια συσκευή αποθήκευσης όπως ένας σκληρός δίσκος .

Η μέθοδος απολύμανσης δεδομένων Write Zero δεν μπορεί να σταματήσει τις πιο προηγμένες μεθόδους ανάκτησης με βάση το υλικό από την εξαγωγή τουλάχιστον ορισμένων από τα διαγραμμένα δεδομένα, αλλά είναι πιθανό να αποτρέψει όλες τις μεθόδους ανάκτησης αρχείων που βασίζονται στο λογισμικό από την ανύψωση πληροφοριών από τη μονάδα δίσκου.

Σημείωση: Η μέθοδος Write Zero είναι μερικές φορές και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ως μέθοδος Single Overwrite . Μπορεί επίσης να ονομάζεται διαγραφή πλήρωσης με μηδέν ή μηδενική συμπλήρωση .

Τι σημαίνει η γραφή μηδέν;

Ορισμένες μέθοδοι εξυγίανσης δεδομένων, όπως οι Gutmann και DoD 5220.22-M , θα γράψουν τυχαίους χαρακτήρες πάνω από τις υπάρχουσες πληροφορίες στη μονάδα δίσκου. Ωστόσο, η μέθοδος απολύμανσης δεδομένων Write Zero δεν είναι εκπληκτικό, συνήθως υλοποιείται με τον ακόλουθο τρόπο:

Ορισμένες εφαρμογές της μεθόδου Write Zero μπορούν να περιλαμβάνουν μια επαλήθευση μετά το πρώτο πέρασμα, μπορεί να γράψουν έναν χαρακτήρα διαφορετικό από το μηδέν ή να γράψουν μηδενικά σε πολλά περάσματα, αλλά αυτά δεν είναι συνηθισμένοι τρόποι να το κάνετε.

Συμβουλή: Τα περισσότερα από τα προγράμματα λογισμικού που υποστηρίζουν το Write Zero παρέχουν έναν τρόπο για να προσαρμόσετε τον χαρακτήρα και τον αριθμό των φορών που πραγματοποιείται η επαλήθευση. Τούτου λεχθέντος, αλλάξτε αυτά αρκετά και δεν χρησιμοποιείτε πραγματικά Write Zero πια.

Είναι η εγγραφή μηδέν επαρκής για τη διαγραφή δεδομένων;

Πιθανότατα, ναι. Ωστόσο...

Ορισμένες μέθοδοι εξυγίανσης δεδομένων αντικαθιστούν τα κανονικά, ευανάγνωστα δεδομένα σας με τυχαίους χαρακτήρες. Όπως μόλις αναφέρθηκε παραπάνω, το Write Zero κάνει το ίδιο πράγμα αλλά χρησιμοποιεί, καλά ... μηδενικά. Από πρακτική άποψη, εάν σκουπίσετε έναν σκληρό δίσκο με μηδενικά και στη συνέχεια το πετάξετε μακριά, ο τυχαίος δύτης που βγαίνει από το κάδο δεν θα μπορέσει να ανακτήσει τα διαγραμμένα δεδομένα σας.

Εάν αυτό είναι αλήθεια, ίσως να αναρωτηθείτε, τότε, γιατί υπάρχουν και άλλοι τύποι μεθόδων σκουπίσματος δεδομένων. Με όλες τις διαθέσιμες μεθόδους σκουπίσματος δεδομένων, ποιος είναι ο σκοπός μιας χρησιμότητας μηδενισμού; Η μέθοδος τυχαίων δεδομένων , για παράδειγμα, γράφει τυχαίους χαρακτήρες στη μονάδα δίσκου αντί για μηδενικά, έτσι πώς είναι διαφορετικό από το Write Zero ή οποιοδήποτε από τα άλλα;

Μια πτυχή δεν είναι απλώς ο χαρακτήρας που γράφεται, αλλά πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος για την αντικατάσταση των δεδομένων. Αν γίνει μόνο μία δίοδος εγγραφής και το λογισμικό δεν επαληθεύει ότι έχει διαγραφεί κάθε κομμάτι δεδομένων, τότε η μέθοδος δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο οι μέθοδοι που κάνουν.

Με άλλα λόγια, εάν χρησιμοποιείτε το Write Zero σε μια μονάδα δίσκου και βεβαιώνεται ότι όλα τα δεδομένα έχουν αντικατασταθεί, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι πληροφορίες είναι λιγότερο πιθανό να ανακτηθούν απ 'ό, τι εάν τα ίδια δεδομένα έχουν αντικατασταθεί με τη μέθοδο τυχαίων δεδομένων, αλλά δεν επαλήθευσε ότι κάθε τομέας αντικαταστάθηκε με τυχαίους χαρακτήρες.

Ωστόσο, ορισμένοι χαρακτήρες μπορεί επίσης να παρέχουν καλύτερη προστασία απορρήτου από άλλους. Εάν ένα πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων ξέρει ότι τα δεδομένα έχουν αντικατασταθεί μόνο με μηδενικά, καθιστά πολύ πιο εύκολο το διαχωρισμό των δεδομένων που υπάρχουν από ό, τι αν το πρόγραμμα δεν γνωρίζει τους χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται, όπως αυτές της μεθόδου Schneier .

Ένας άλλος λόγος για όλες τις άλλες μεθόδους σκουπίστε τα δεδομένα είναι ότι ορισμένοι οργανισμοί θέλουν να αποδείξουν ότι οι πληροφορίες τους διαγράφονται με συγκεκριμένο τρόπο που είναι πολύ πιθανό να αποτρέψουν την ανάκτηση, έτσι χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη μέθοδο εξυγίανσης δεδομένων με ορισμένες παραμέτρους για όλες τις ανάγκες καθαρισμού των δεδομένων τους .

Προγράμματα που Υποστηρίζουν Write Zero

Στα Windows 10 , τα Windows 8 , τα Windows 7 και τα Windows Vista , από την προεπιλογή, η εντολή πιστής μορφής χρησιμοποιεί τη μέθοδο απολύμανσης Write Zero κατά τη διαδικασία μορφοποίησης . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εντολή σε μια γραμμή εντολών για να γράψετε μηδενικά σε έναν σκληρό δίσκο χωρίς να χρειαστεί να κάνετε λήψη επιπλέον λογισμικού ή ειδικού εργαλείου.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος χρήσης της εντολής μορφοποίησης για να γράψετε μηδενικά σε έναν σκληρό δίσκο για λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται όταν προσπαθείτε να το κάνετε αυτό στο κύριο σύστημα οδήγησης.

Υπάρχουν επίσης προγράμματα τρίτου μέρους που υποστηρίζουν τη χρήση της μεθόδου Write Zero για τη διαγραφή δεδομένων, όπως το DBAN , το HDShredder , το KillDisk και το Macrorit Disk Partition Wiper . Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαγραφή του σκληρού δίσκου που χρησιμοποιείτε ενεργά (όπως η μονάδα δίσκου C) τρέχοντας από δίσκο ή μονάδα flash , ενώ άλλοι τρέχουν μέσα στο λειτουργικό σύστημα για να διαγράψουν άλλες μονάδες, όπως αφαιρούμενες.

Άλλα εργαλεία χρησιμοποιούν τη μέθοδο Write Zero για τη διαγραφή συγκεκριμένων αρχείων αντί για όλα όπως τα παραπάνω προγράμματα. Μερικά παραδείγματα εργαλείων όπως το WipeFile και το BitKiller .

Τα περισσότερα προγράμματα καταστροφής δεδομένων υποστηρίζουν επιπλέον μεθόδους εξυγίανσης δεδομένων εκτός από το Write Zero, έτσι ώστε να μπορείτε να επιλέξετε μια διαφορετική μέθοδο, εάν ενδιαφέρεστε, μόλις ανοίξετε το πρόγραμμα.