Χρησιμοποιήστε μενού πρόσδεσης για να διαχειριστείτε εφαρμογές Mac και στοίβες

Κάντε δεξί κλικ σε ένα εικονίδιο αποβάθρας εφαρμογών για να αποκαλύψετε εντολές

Τα μενού Dock σάς δίνουν πρόσβαση σε συνήθεις λειτουργίες των εφαρμογών που είναι ενεργές στο Dock . Οι ενεργές εφαρμογές μπορούν να αναγνωριστούν από ένα σκοτεινό τρίγωνο στο εικονίδιο του Dock στην Tiger, μια μπλε παύλα στο Leopard, μια μαύρη κουκίδα στο Yosemite και αργότερα. Οι πιο ενεργοποιημένες εφαρμογές σάς επιτρέπουν να ασκείτε κάποιο επίπεδο ελέγχου απευθείας από το Dock, αντί να μεταφέρετε την εφαρμογή μπροστά και να αποκτήσετε πρόσβαση στα μενού της.

Αποκτήστε πρόσβαση σε μενού αποβάθρας μιας εφαρμογής

  1. Τοποθετήστε τον κέρσορα πάνω από το εικονίδιο της εφαρμογής στο Dock.
  2. Κάντε δεξί κλικ , κάντε κλικ και κρατήστε πατημένο, ή κάντε κλικ στο εικονίδιο.
  3. Θα εμφανιστεί ένα μενού των διαθέσιμων εντολών.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιεσδήποτε από τις διαθέσιμες εντολές και η εφαρμογή θα εκτελέσει με δόλο την επιλεγμένη ενέργεια, σαν να είχε πάρει το χρόνο να φέρει το παράθυρο της εφαρμογής στο προσκήνιο και να έχει πρόσβαση στα μενού της.

Σε πολλές περιπτώσεις, η πρόσβαση σε βασικές εντολές εφαρμογής από το μενού Dock μπορεί να είναι εξαιρετικά βολική, όπως το άνοιγμα ενός νέου παραθύρου του Safari χωρίς να χρειαστεί πρώτα να φέρει την εφαρμογή στο προσκήνιο.

Τύποι εντολών

Ο προγραμματιστής μιας εφαρμογής καθορίζει ποιες εντολές είναι διαθέσιμες για ενεργοποίηση από το Dock. Ορισμένες εφαρμογές παρέχουν μόνο το ελάχιστο των εντολών που απαιτεί η υποστήριξη από την Apple, όπως:

Το μενού Dock της ενεργής εφαρμογής θα περιλαμβάνει επίσης μια λίστα ανοιχτών παραθύρων που ανήκουν στην εφαρμογή. Για παράδειγμα, αν έχετε ανοίξει πέντε παράθυρα προγράμματος περιήγησης Safari, κάθε παράθυρο θα εμφανίζεται στο μενού Dock, διευκολύνοντας την γρήγορη εναλλαγή μεταξύ τους.

Πέρα από αυτές τις βασικές εντολές, οι προγραμματιστές μπορούν να προσθέσουν λειτουργίες όπως κρίνουν κατάλληλο. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το τι μπορείτε να κάνετε από το μενού Dock με μερικές επιλεγμένες εφαρμογές. (Μπορείτε ή όχι να δείτε αυτές τις επιλογές, ανάλογα με την εκδοχή της εφαρμογής που εκτελείτε.)

Παραδείγματα εντολών μενού βάσης

iTunes

Apple Mail

Μηνύματα

Το στοιχείο My Status (κατάσταση κατάστασης) του στοιχείου ελέγχου μηνυμάτων (Docks) σάς επιτρέπει να επιλέξετε και να ορίσετε την κατάστασή σας από μια από τις πολλές επιλογές.

Microsoft Word

Η εντολή "Άνοιγμα πρόσφατης" εμφανίζει μια λίστα με τα πιο πρόσφατα αναγόμενα έγγραφα του Word. μπορείτε να επιλέξετε ένα και να το ανοίξετε απευθείας από το Dock.

Μενού βάσης για άλλα στοιχεία

Μέχρι στιγμής, εξετάζουμε τα μενού Dock για την εκτέλεση εφαρμογών στο Mac σας, αλλά υπάρχει και ένα άλλο κοινό Dock που έχει τα δικά του υπομενού: τη στοίβα.

Μενού αποβάθρας για στοίβες

Στοίβες εμφανίζουν τα περιεχόμενα των φακέλων που προστίθενται στο Dock. Αυτοί μπορεί να είναι ένας απλός φάκελος, όπως ο φάκελος "Λήψεις" ή πιο εξελιγμένος, όπως ένας έξυπνος φάκελος που περιέχει τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης προβολέα .

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ειδικές στοίβες που διαθέτει η Apple, όπως μια πρόσφατη στοίβα εφαρμογών, μια πρόσφατη στοίβα εγγράφων και άλλα .

Οι στοίβες έχουν τους δικούς τους τύπους μενού Dock. Ακριβώς όπως οι εφαρμογές που εκτελούνται στο Dock, έχετε πρόσβαση στα μενού Stacks απλά κάνοντας δεξί κλικ ή εντολή + κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Stacks Dock. Όταν το κάνετε, θα δείτε πιθανώς τα ακόλουθα στοιχεία:

Ταξινόμηση κατά

Ορίζει τη σειρά που θα εμφανίζονται τα στοιχεία στο φάκελο:

Εμφανίζεται ως

Σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε το στυλ που θα χρησιμοποιήσει ο περιέκτης:

Προβολή περιεχομένου ως

Ελέγχει πώς εμφανίζονται τα στοιχεία του κοντέινερ:

Προχωρήστε και δοκιμάστε τις διάφορες επιλογές. δεν μπορείτε πραγματικά να βλάψετε τίποτα. Πιθανότατα θα βρείτε την επιλογή "Προβολή περιεχομένου ως" η πιο χρήσιμη, καθώς είναι παρόμοια με τον τρόπο που ορίζετε τις προβολές του Finder . Σε αυτήν την περίπτωση, το πλέγμα είναι παρόμοιο με την προβολή εικονιδίου, ενώ η λίστα είναι παρόμοια με την προβολή της λίστας του ανιχνευτή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί μικρότερες εκδόσεις των εικονιδίων και τις εμφανίζει σε καμπύλη, παρόμοια με τον ανεμιστήρα.

Το Dock είναι κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα εκκίνησης εφαρμογών ή ένας τρόπος να οργανώσετε εφαρμογές που χρησιμοποιούνται συχνά. Είναι επίσης μια συντόμευση στις κοινώς χρησιμοποιούμενες εντολές που είναι διαθέσιμες σε εφαρμογές και ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται σε στοίβες.

Δώστε στα μενού Dock μια δοκιμή. Μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε πιο παραγωγικοί, ειδικά όταν εργάζεστε ταυτόχρονα με πολλαπλές εφαρμογές.