Ηνωμένα Έθνη: Η ευρυζωνική πρόσβαση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα

Η αποσύνδεση από το Διαδίκτυο είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο

Μια έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που επιτρέπει στα άτομα να «ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης».

Η έκθεση κυκλοφόρησε μετά τη δέκατη έβδομη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και φέρει τον τίτλο "Έκθεση του ειδικού εισηγητή για την προαγωγή και προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, Frank La Rue". Η έκθεση κάνει πολλές τολμηρές δηλώσεις σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο Διαδίκτυο και θα προωθήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αύξηση της διαθεσιμότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών σε έθνη.

Το BBC παρακολούθησε 26 χώρες και διαπίστωσε ότι το 79% των ανθρώπων πιστεύει ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα.

Είναι ευρυζωνική προσιτή για την καθολική ευρυζωνική πρόσβαση;

Εκτός από τη βασική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν επίσης ότι η αποσύνδεση ατόμων από το Διαδίκτυο αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία στην Αίγυπτο και τη Συρία, όπου οι κυβερνήσεις επιχείρησαν να ελέγξουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για να προβεί σε διαμαρτυρίες και να διοργανώσει εκδηλώσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν τη σημασία της ευρυζωνικότητας και της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη την έκθεση:

"Ο Ειδικός Εισηγητής πιστεύει ότι το Διαδίκτυο είναι ένα από τα ισχυρότερα μέσα του 21ου αιώνα για την αύξηση της διαφάνειας στη διεξαγωγή της ισχυρής πρόσβασης στην πληροφόρηση και για τη διευκόλυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη δημιουργία δημοκρατικών κοινωνιών".

"Ως εκ τούτου, η διευκόλυνση πρόσβασης όλων των ατόμων στο Διαδίκτυο, με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς στο διαδικτυακό περιεχόμενο, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη".

"... ενεργώντας ως καταλύτης για τα άτομα να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, το Διαδίκτυο διευκολύνει επίσης την πραγματοποίηση μιας σειράς άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μήνυμα στις χώρες που περιορίζουν την πρόσβαση

Η έκθεση είναι ένα μήνυμα προς τις χώρες που περιορίζουν την πρόσβαση στους πολίτες ως μια προσπάθεια ελέγχου της αντιπολίτευσης, καθώς και ένα μήνυμα προς τους άλλους ότι η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στην ευρυζωνική σύνδεση πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε τη στιγμή που η FCC αναφέρει ότι 26 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν πρόσβαση στην ευρυζωνική σύνδεση.

Η γενική αποστολή της Επιτροπής Ευρυζωνικών Ερευνών των Ηνωμένων Εθνών για την Ψηφιακή Ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση υψηλής ταχύτητας οικονομικά προσιτής ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο που παρέχεται σε όλους τους πολίτες. Η Επιτροπή προωθεί τη θέσπιση πρακτικών και πολιτικών φιλικών προς τις ευρυζωνικές συνδέσεις για όλους, οπότε όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τα κοινωνικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Η έκθεση επισημαίνει τη σημασία των εθνικών ευρυζωνικών σχεδίων για τη χάραξη μιας συνεκτικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη χρήση της ευρυζωνικότητας για την υλοποίηση στρατηγικών εθνικών προτεραιοτήτων. 119 Οι κυβερνήσεις έχουν εγκρίνει ευρυζωνικά σχέδια για να καθοδηγήσουν το ταξίδι στην ψηφιακή εποχή. Με βάση μια παγκόσμια προοπτική, η σημασία μιας εθνικής ευρυζωνικής στρατηγικής συνοψίζεται στην έκθεση:

Οι Κυβερνήσεις Κρίσιμου Ρόλου Παίζουν

"Οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη σύγκληση του ιδιωτικού τομέα, των δημόσιων ιδρυμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και των μεμονωμένων πολιτών για να σκιαγραφήσουν ένα όραμα για ένα συνδεδεμένο έθνος.