Η διαφορά μεταξύ μιας τηλεόρασης LCD και μιας τηλεόρασης Plasma

Οι τηλεοράσεις LCD και Plasma φαίνονται παρόμοια στο εξωτερικό, αλλά είναι διαφορετικές στο εσωτερικό

Το 2015, η παραγωγή της πλαστικής τηλεόρασης διακόπτεται. Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και να πωλούνται στη δευτερογενή αγορά. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας μιας τηλεόρασης Plasma και πώς συγκρίνεται με μια τηλεόραση LCD.

Plasma και LCD τηλεόραση: το ίδιο, αλλά διαφορετικό

Οι εξωτερικές εμφανίσεις σίγουρα εξαπατούν όταν πρόκειται για τηλεοράσεις LCD και Plasma.

Οι τηλεοράσεις Plasma και LCD είναι επίπεδες και λεπτές και μπορούν επίσης να ενσωματώνουν πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά. Και οι δύο τύποι μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχο και να προσφέρουν τη ροή του Διαδικτύου και του τοπικού δικτύου , και οι δύο προσφέρουν τους ίδιους τύπους φυσικών επιλογών συνδεσιμότητας και, φυσικά, και οι δύο σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες και άλλο περιεχόμενο σε μια ποικιλία οθόνης μεγέθη και αναλύσεις. Ωστόσο, πώς παράγουν και προβάλλουν αυτές τις εικόνες είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικές.

Πώς λειτουργούν οι τηλεοράσεις Plasma

Η τεχνολογία Plasma TV βασίζεται χαλαρά στον λαμπτήρα φθορισμού. Η ίδια η οθόνη αποτελείται από κελιά. Μέσα σε κάθε κελί διαχωρίζονται δύο υαλοπίνακες με ένα στενό διάκενο στο οποίο περιλαμβάνεται ένα μονωτικό στρώμα, ηλεκτρόδιο διεύθυνσης και ηλεκτρόδιο απεικόνισης, στο οποίο εγχύεται αέριο νέον-ξενόν και σφραγίζεται σε πλάσμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής.

Όταν χρησιμοποιείται τηλεόραση Plasma, το αέριο είναι ηλεκτρικά φορτισμένο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Το φορτισμένο αέριο χτυπά τότε κόκκινο, πράσινο και μπλε φωσφόρο, δημιουργώντας έτσι μια εικόνα στην οθόνη Plasma TV. Κάθε ομάδα κόκκινου, πράσινου και μπλε φωσφόρου ονομάζεται pixel (στοιχείο εικόνας - τα μεμονωμένα κόκκινα, πράσινα και μπλε φωσφορίδια αναφέρονται ως υπο-εικονοστοιχεία) . Δεδομένου ότι τα εικονοστοιχεία της τηλεόρασης Plasma δημιουργούν το δικό τους φως, αναφέρονται ως οθόνες εκπομπής.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί μια τηλεόραση Plasma, μπορεί να γίνει πολύ λεπτή. Ωστόσο, παρόλο που δεν χρειάζεται πλέον η ογκώδης σάρωση εικόνων και η ηλεκτρονική σάρωση αυτών των παλαιότερων τηλεοράσεων CRT, οι τηλεοράσεις Plasma χρησιμοποιούν ακόμα τους φωσφορίζοντες για τη δημιουργία μιας εικόνας. Ως αποτέλεσμα, οι τηλεοράσεις Plasma εξακολουθούν να υποφέρουν από μερικά από τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών τηλεοράσεων CRT, όπως η παραγωγή θερμότητας και η πιθανή καύση οθόνης στατικών εικόνων.

Πώς λειτουργούν οι τηλεοράσεις LCD

Οι τηλεοράσεις LCD χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία από το πλάσμα για την εμφάνιση εικόνας. Οι πίνακες LCD είναι κατασκευασμένοι από δύο στρώματα διαφανούς υλικού, τα οποία είναι πολωμένα και είναι "κολλημένα" μαζί. Ένα από τα στρώματα επικαλύπτεται με ένα ειδικό πολυμερές που συγκρατεί τους μεμονωμένους υγρούς κρυστάλλους. Στη συνέχεια το ρεύμα διέρχεται μέσω ατομικών κρυστάλλων, τα οποία επιτρέπουν στους κρυστάλλους να περάσουν ή να φράξουν το φως για να δημιουργήσουν εικόνες.

Οι κρύσταλλοι LCD δεν παράγουν το δικό τους φως, οπότε απαιτείται μια εξωτερική πηγή φωτός, όπως φθορισμού (CCFL / HCFL) ή LED , για να γίνει ορατή από τον θεατή η εικόνα που δημιουργείται από την οθόνη LCD. Από το 2014, σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις LCD χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό LED. Δεδομένου ότι οι κρυστάλλους LCD δεν παράγουν το δικό τους φως, οι τηλεοράσεις LCD αναφέρονται ως "μεταδιδόμενες" οθόνες.

Σε αντίθεση με μια τηλεόραση Plasma, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φωσφορείς που ανάβουν, απαιτείται λιγότερη ενέργεια για τη λειτουργία και η πηγή φωτός σε μια τηλεόραση LCD παράγει λιγότερη θερμότητα από μια τηλεόραση Plasma. Επίσης, λόγω της φύσης της τεχνολογίας LCD, δεν υπάρχει εκπομπή ακτινοβολίας από την ίδια την οθόνη.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ του πλάσματος πάνω από την οθόνη LCD

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ του πλάσματος έναντι LCD

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ LCD σε Plasma TV

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ της τηλεόρασης LCD έναντι της πλάσματος:

Ο συντελεστής 4K

Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να επισημάνουμε όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ τηλεοράσεων LCD και τηλεοράσεων Plasma είναι ότι όταν τέθηκαν σε λειτουργία τηλεοράσεις 4K Ultra HD , οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έκαναν την επιλογή να διακρίνουν μόνο ανάλυση 4Κ σε τηλεοράσεις LCD, χρησιμοποιώντας οπίσθιο φωτισμό LED και φωτισμό άκρων, και στην περίπτωση της LG και της Sony, ενσωματώνοντας επίσης 4Κ σε τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογία OLED .

Αν και είναι τεχνολογικά εφικτό να κατασκευαστεί και να ενσωματωθεί η δυνατότητα απεικόνισης ανάλυσης 4Κ σε μια τηλεόραση Plasma, είναι ακριβότερο να γίνει αυτό σε σχέση με μια πλατφόρμα τηλεόρασης LCD και, καθώς οι πωλήσεις τηλεοράσεων Plasma συνεχίζουν να μειώνονται με την πάροδο των ετών, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων Plasma έκανε μια επιχειρηματική απόφαση να μην φέρουν στην κατανάλωση τηλεοράσεις Plasma 4K Ultra HD που κυκλοφορούσαν στην αγορά, γεγονός που ήταν άλλος παράγοντας στην κατάρρευση τους. Οι μοναδικές τηλεοράσεις Plasma 4K Ultra HD που κατασκευάστηκαν είναι αποκλειστικά για εμπορική χρήση.

Η κατώτατη γραμμή

Το Plasma έχει μια ξεχωριστή θέση στο ιστορικό της τηλεόρασης ως την τεχνολογία που ξεκίνησε την τάση προς την επίπεδη οθόνη, την τηλεόραση που κολλάει στον τοίχο και τη συσκευή προβολής βίντεο που υποσχέθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Αναπτύχθηκε πριν από 50 χρόνια, η πρακτικότητα και η δημοτικότητά της κορυφώθηκαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αλλά τώρα πέρασε στο Gadget Heaven ως αποτέλεσμα των προόδων στην τεχνολογία LCD TV και την εισαγωγή τηλεοράσεων OLED, οι οποίες έχουν κλείσει το χάσμα με μερικές τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τηλεόραση Plasma.

Για μια πιο λεπτομερή ματιά στη σύγκριση LCD και Plasma TV, διαβάστε επίσης: Πρέπει να αγοράσω τηλεόραση LCD ή Plasma; .