Τι σημαίνει LED;

Τι είναι το LED; Ανάβει τα πράγματα που αγοράζετε όλη την ώρα

Οι λυχνίες LED είναι παντού. υπάρχει ακόμη μια καλή πιθανότητα ότι διαβάζετε αυτό το άρθρο σχετικά με τις λυχνίες LED από το φως που εκπέμπεται από ένα ή περισσότερα LED. Λοιπόν, ποιος είναι ο τρόπος ζωής; Πρόκειται να μάθετε.

Ορισμός LED

Το LED αντιπροσωπεύει τη δίοδο εκπομπής φωτός, μια ηλεκτρονική συσκευή που αποτελείται από δύο διαφορετικούς τύπους ημιαγώγιμων υλικών . Παρόμοια στην ιδέα με το υλικό ημιαγωγών που χρησιμοποιείται σε διάφορα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως RAM , επεξεργαστές και τρανζίστορ, οι δίοδοι είναι συσκευές που επιτρέπουν τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας να συμβαίνει μόνο προς μία κατεύθυνση.

Μια LED κάνει το ίδιο πράγμα: Αποτρέπει τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τη μία κατεύθυνση, αφήνοντάς την να κινείται ελεύθερα στην άλλη. Όταν η ηλεκτρική ενέργεια με τη μορφή ηλεκτρονίων ταξιδεύει κατά μήκος της διασταύρωσης μεταξύ των δύο τύπων υλικών ημιαγωγών, η ενέργεια παραδίδεται με τη μορφή φωτός.

LED Ιστορικό

Η πίστωση για πρώτη φορά ενός LED ανήκει στον Oleg Losev, έναν ρώσο εφευρέτη που παρουσίασε ένα LED το 1927. Χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν η εφεύρεση τεθεί σε πρακτική χρήση.

Οι λυχνίες LED άρχισαν να εμφανίζονται σε εμπορικές εφαρμογές το 1962, όταν η Texas Instruments έθεσε στη διάθεσή της μια λυχνία LED που έδωσε φωτισμό στο υπέρυθρο φάσμα. Αυτές οι αρχικές λυχνίες LED χρησιμοποιούνταν κυρίως σε συσκευές τηλεχειρισμού, όπως τηλεχειριστήρια πρώιμης τηλεόρασης .

Το πρώτο LED ορατό φως εμφανίστηκε επίσης το 1962, εκπέμποντας ένα κάπως αδύναμο αλλά ορατό κόκκινο φως. Μια άλλη δεκαετία θα περάσει πριν αυξηθεί σημαντικά η φωτεινότητα και θα διατεθούν επιπλέον χρώματα, κυρίως κίτρινα και κόκκινο-πορτοκαλί.

Οι λυχνίες LED ξεκίνησαν το 1976 με την εισαγωγή μοντέλων υψηλής φωτεινότητας και υψηλής απόδοσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών και ως δείκτες στα όργανα. Τελικά, οι οδηγήσεις χρησιμοποιήθηκαν σε αριθμομηχανές ως αριθμητικές ενδείξεις.

Μπλε, κόκκινο, κίτρινο, κόκκινο-πορτοκαλί και πράσινο χρώμα φωτός LED

Οι λυχνίες LED στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80 περιορίζονταν σε λίγα μόνο χρώματα. κόκκινο, κίτρινο, κόκκινο-πορτοκαλί και πράσινο ήταν τα κυρίαρχα διαθέσιμα χρώματα. Ενώ ήταν δυνατό στο εργαστήριο να παράγει LED με διαφορετικά χρώματα, το κόστος παραγωγής συνέχισε τις προσθήκες στο φάσμα χρωμάτων LED από το να παραχθεί μαζικά.

Θεωρήθηκε ότι ένα LED που παράγει φως στο μπλε φάσμα θα επέτρεπε τη χρήση των LED σε οθόνες πλήρους χρώματος. Η έρευνα ήταν για μια εμπορικά βιώσιμη μπλε LED, η οποία, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα κόκκινα και κίτρινα LED, θα μπορούσε να παράγει ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων. Η πρώτη μπλε LED υψηλής φωτεινότητας έκανε το ντεμπούτο της το 1994. Λίγα χρόνια αργότερα εμφανίστηκαν μπλε LED υψηλής ισχύος και υψηλής απόδοσης.

Αλλά η ιδέα της χρήσης LED για εμφάνιση πλήρους φάσματος δεν πήγε ποτέ πολύ μακριά μέχρι την εμφάνιση της λευκής λυχνίας LED που εμφανίστηκε λίγο μετά την εμφάνιση μπλε LED υψηλής απόδοσης.

Παρόλο που μπορεί να δείτε τον όρο LED TV ή οθόνη LED, οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους οθονών χρησιμοποιούν οθόνη LCD (Liquid Crystal Display) για την πραγματική συνιστώσα της οθόνης και χρησιμοποιούν LEDs για να φωτίζουν τις οθόνες LCD . Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πραγματικές οθόνες LED δεν είναι διαθέσιμες σε οθόνες και τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογία OLED (Organic LED) απλώς τείνουν να είναι ακριβές και δύσκολο να κατασκευαστούν σε μεγάλες κλίμακες. Αλλά καθώς η διαδικασία κατασκευής συνεχίζει να ωριμάζει, το κάνει και ο φωτισμός LED.

Χρήσεις για LED

Η τεχνολογία LED συνεχίζει να ωριμάζει και έχει ήδη ανακαλυφθεί ένα ευρύ φάσμα χρήσεων για τις λυχνίες LED, όπως:

Οι λυχνίες LED θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία ποικιλία προϊόντων και νέες χρήσεις εκτυλίσσονται συνεχώς.