Ψηφιακή οπτική σύνδεση - Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Το Home Theatre είναι γεμάτο από πληθώρα επιλογών σύνδεσης για την αποστολή ηχητικών και οπτικών σημάτων, έτσι ώστε να ορίζετε εικόνες στην τηλεόρασή σας ή στον βιντεοπροβολέα και να ακούτε ήχο από το ηχοσύστημα και τα ηχεία σας. Ένας τύπος σύνδεσης ήχου που έχει σχεδιαστεί για χρήση για ήχο είναι η ψηφιακή οπτική σύνδεση.

Τι είναι μια ψηφιακή οπτική σύνδεση

Μια ψηφιακή οπτική σύνδεση είναι ένας τύπος φυσικής σύνδεσης που χρησιμοποιεί φως ( οπτική ίνα ) για να μεταφέρει ψηφιακά δεδομένα ήχου από συμβατή συσκευή πηγής σε συμβατή συσκευή αναπαραγωγής χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο καλώδιο και υποδοχή σύνδεσης.

Τα δεδομένα ήχου μετατρέπονται από ηλεκτρικούς παλμούς σε παλμούς φωτός στο άκρο του κιβωτίου ταχυτήτων και στη συνέχεια πίσω σε ηλεκτρικούς παλμούς ήχου στο άκρο λήψης. Οι παλμοί ηλεκτρικού ήχου μετακινούνται έπειτα μέσω μιας συμβατής συσκευής που τις ενισχύει ώστε να μπορούν να ακουστούν μέσω ηχείων ή ακουστικών.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το φως δεν παράγεται από ένα λέιζερ - αλλά από έναν μικρό λαμπτήρα LED που εκπέμπει την απαιτούμενη πηγή φωτός στο άκρο του κιβωτίου ταχυτήτων, το οποίο μπορεί να αποσταλεί μέσω του οπτικού καλωδίου οπτικών ινών σε μια συμβατή σύνδεση στο άκρο λήψης, όπου μετατρέπεται έπειτα σε ηλεκτρικούς παλμούς που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν / επεξεργαστούν περαιτέρω από το home theater ή το στερεοφωνικό δέκτη και να σταλούν σε ηχεία.

Εφαρμογές ψηφιακής οπτικής σύνδεσης

Στην οικιακή συσκευή ήχου και οικιακού κινηματογράφου, οι ψηφιακές οπτικές συνδέσεις χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά συγκεκριμένων τύπων ψηφιακών ακουστικών σημάτων.

Συσκευές που μπορούν να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα σύνδεσης περιλαμβάνουν συσκευές αναπαραγωγής DVD, συσκευές Blu-ray Disc, Streamers Media, καλώδια / δορυφορικά κιβώτια, δέκτες Home Theatre, περισσότερες συσκευές αναπαραγωγής ήχου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συσκευές αναπαραγωγής CD και νεότερα στερεοφωνικά δέκτες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι ψηφιακές οπτικές συνδέσεις μπορούν να συμπεριληφθούν σε συσκευές αναπαραγωγής δίσκων DVD / Blu-ray ή ταινίες πολυμέσων, δεν έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά σημάτων βίντεο. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη σύνδεση μιας ταινίας DVD / Blu-ray / Media και θέλετε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή ψηφιακής οπτικής σύνδεσης, δηλαδή μόνο για ήχο. Για βίντεο, πρέπει να δημιουργήσετε ξεχωριστό, διαφορετικό τύπο σύνδεσης.

Οι τύποι ψηφιακών ακουστικών σημάτων που μπορούν να μεταφερθούν μέσω ψηφιακής οπτικής σύνδεσης περιλαμβάνουν στερεοφωνικό PCM δύο καναλιών , Dolby Digital / Dolby Digital EX, DTS Digital Surround και DTS ES .

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ψηφιακά ηχητικά σήματα, όπως τα 5.1 / 7.1 πολυκαναλικά PCM, Dolby Digital Plus , Dolby TrueHD , Dolby Atmos , DTS-HD Master Audio , DTS: X και Auro 3D Audio, συνδέσεις - Αυτές οι μορφές απαιτούν συνδέσεις HDMI .

Ο λόγος για αυτή τη διαφορά είναι ότι όταν αναπτύχθηκε η ψηφιακή οπτική σύνδεση, έγινε συμμόρφωση με ψηφιακά πρότυπα ήχου κατά το χρόνο (κυρίως αναπαραγωγή CD 2 καναλιών), τα οποία δεν περιλάμβαναν 5.1 / 7.1-channel PCM, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio ή DTS: X. Με άλλα λόγια, τα ψηφιακά οπτικά καλώδια δεν έχουν τη δυνατότητα εύρους ζώνης για να χειριστούν μερικά από τα νεότερα σχήματα τοπικού ήχου οικιακού κινηματογράφου.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι παρόλο που όλες οι συσκευές οικιακού κινηματογράφου, οι συσκευές αναπαραγωγής DVD, τα περισσότερα Streamers Media, τα καλωδιακά / δορυφορικά κιβώτια και ακόμη και ορισμένοι στερεοφωνικοί δέκτες διαθέτουν επιλογή ψηφιακής οπτικής σύνδεσης, υπάρχουν μερικοί δίσκοι Blu-ray Disc που εξαλείφουν το ψηφιακό οπτικό σύνδεση ως μία από τις επιλογές σύνδεσης ήχου, επιλέγοντας μια σύνδεση εξόδου HDMI μόνο για ήχο και βίντεο.

Από την άλλη πλευρά, οι συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray Ultra HD περιλαμβάνουν συνήθως μια επιλογή εξόδου ψηφιακού οπτικού ήχου, αλλά εξαρτάται από τον κατασκευαστή - δεν είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό.

Με άλλα λόγια, εάν διαθέτετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου που έχει την επιλογή Ψηφιακή οπτική σύνδεση αλλά δεν παρέχει την επιλογή σύνδεσης HDMI, βεβαιωθείτε ότι όταν αγοράζετε μια πιο πρόσφατη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc ή δίσκο Blu-ray Ultra HD player, ότι προσφέρει, πράγματι, προσφορά ψηφιακής οπτικής σύνδεσης για ήχο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ψηφιακές οπτικές συνδέσεις αναφέρονται επίσης ως συνδέσεις TOSLINK. Η Toslink είναι σύντομη για την "Toshiba Link", δεδομένου ότι η Toshiba ήταν η εταιρεία που εφευρέθηκε και εισήγαγε στην αγορά των καταναλωτών. Η ανάπτυξη και η υλοποίηση της σύνδεσης ψηφιακής οπτικής (Toslink) συνέβαλε παράλληλα με την εισαγωγή της μορφής ήχου CD, όπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε υψηλής ποιότητας συσκευές αναπαραγωγής CD προτού επεκταθεί στον τρέχοντα ρόλο της ως μέρος του ηχητικού τοπίου του home theater.

Η κατώτατη γραμμή

Η ψηφιακή οπτική σύνδεση είναι μια από τις πολλές επιλογές σύνδεσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ψηφιακών ακουστικών σημάτων από συμβατή συσκευή πηγής σε δέκτες οικιακού κινηματογράφου (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στερεοφωνικό δέκτη).

Για να εμβαθύνετε στην ιστορία, την κατασκευή και τις τεχνικές προδιαγραφές των συνδέσεων Digital Optical / Toslink, ανατρέξτε στο Ιστορικό και βασικά στοιχεία διασύνδεσης TOSLINK (μέσω Audioholics).

Υπάρχει μια άλλη σύνδεση ψηφιακού ήχου που είναι διαθέσιμη και έχει τις ίδιες προδιαγραφές με το Digital Optical και είναι το Digital Coaxial , το οποίο μεταφέρει ψηφιακά σήματα ήχου μέσω παραδοσιακού καλωδίου αντί για φωτισμό.