Τι να κάνετε όταν ο σκληρός δίσκος σας κάνει θόρυβο

Κάνοντας κλικ, λείανση και ακούγοντας ήχους θα μπορούσε να σημαίνει ένα σκληρό δίσκο που πεθαίνει

Οι σκληροί δίσκοι είναι συνήθως σχεδόν αθόρυβοι, αλλά μερικοί κάνουν ένα σίγαση ήχου όταν μπαίνουν σε πρόσβαση ή απενεργοποιούνται - αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Από την άλλη πλευρά, αν αρχίσετε να ακούτε θορύβους μόνο περιστασιακά ή θορύβους που δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν - όπως κλικ, λείανση, δονήσεις ή χτυπήματα - ο σκληρός δίσκος μπορεί να αποτυγχάνει. Πέρα από τα δεδομένα του Datacentre υπάρχουν μερικά δείγματα ήχων αποτυχημένων σκληρών δίσκων που μπορεί να ακούγονται σαν αυτό που ακούτε.

Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν είναι πραγματικά ο σκληρός δίσκος που είναι σφάλμα και αν είναι, τι πρέπει να κάνετε πριν από όλα τα πολύτιμα δεδομένα σας έχουν πάει για καλό.

Τι να κάνετε όταν ο σκληρός δίσκος σας κάνει θόρυβο

Απαιτείται χρόνος: Αυτή η αντιμετώπιση προβλημάτων πρέπει να διαρκεί από 15 λεπτά έως μερικές ώρες, ανάλογα με την αιτία του θορύβου του σκληρού δίσκου.

  1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι ο σκληρός δίσκος είναι η πραγματική πηγή του θορύβου και όχι ένα διαφορετικό στοιχείο υλικού . Δείτε την ενότητα που βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος που ονομάζεται Άλλοι θόρυβοι που μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής για περισσότερα.
    1. Για παράδειγμα, εάν αποσυνδέετε τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων από τη μονάδα σκληρού δίσκου, αλλά εξακολουθείτε να ακούτε το θόρυβο κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν συμβαίνει με το σκληρό δίσκο.
    2. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε κάθε σενάριο για να εντοπίσετε πραγματικά την πηγή. Εάν ο θόρυβος έχει εξαφανιστεί όταν το καλώδιο τροφοδοσίας είναι συνδεδεμένο αλλά επιστρέφει όταν συνδέετε το καλώδιο δεδομένων στη μονάδα σκληρού δίσκου, τότε ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε το καλώδιο δεδομένων.
    3. Σημείωση: Δείτε τον οδηγό μου σχετικά με το πώς να ανοίξετε μια θήκη υπολογιστών για επιτραπέζιους υπολογιστές, αν δεν είστε σίγουροι για το πώς θα μπείτε στον υπολογιστή σας.
  2. Εάν είστε βέβαιοι ότι ο ίδιος ο σκληρός δίσκος είναι σφάλμα, εκτελέστε δωρεάν λογισμικό διάγνωσης σκληρού δίσκου , που είναι ήδη διαθέσιμος σε πολλούς υπολογιστές ή διατίθεται στο διαδίκτυο. Το πιο προηγμένο διαγνωστικό λογισμικό διατίθεται επίσης για κόστος από προγραμματιστές λογισμικού τρίτων κατασκευαστών.
    1. Κατά την εκτέλεση του λογισμικού διάγνωσης, είναι καλύτερο να κλείσετε όλα τα άλλα προγράμματα και να αποσυνδέσετε οποιαδήποτε άλλη μονάδα δίσκου ή συσκευή που δεν δοκιμάζετε, ώστε τα αποτελέσματα να μην είναι λοξά.
    2. Σημείωση: Στην καλύτερη περίπτωση, το διαγνωστικό λογισμικό θα επισημάνει μόνο τις περιοχές του σκληρού δίσκου που αποτυγχάνουν ως "κακές" και θα αποτρέψει τον υπολογιστή από τη χρήση τους στο μέλλον. Δεν θα διορθώσει πραγματικά ένα σκληρό δίσκο που είναι φυσικά αποτυγχάνει.
  1. Εάν οι διορθώσεις που έγιναν από το λογισμικό διάγνωσης δεν επιλύουν προσωρινά το θόρυβο της μονάδας σκληρού δίσκου, κάντε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του συστήματός σας και αντικαταστήστε αμέσως τον σκληρό δίσκο .
    1. Δείτε την πρώτη άκρη παρακάτω για μερικούς τρόπους που μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας.
  2. Αν το λογισμικό διάγνωσης βοηθά στη διόρθωση των χτυπημάτων, του θρυμματισμού ή των χτυπημάτων, λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Οι πιθανότητες είναι ότι ο σκληρός δίσκος θα συνεχίσει να αποτυγχάνει μέχρι να είναι εντελώς ακατάλληλος.
    1. Η μόνιμη λύση είναι να κάνετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του συστήματός σας και να αντικαταστήσετε το σκληρό δίσκο το συντομότερο δυνατό.
    2. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ένας σκληρός δίσκος είναι θορυβώδης μόνο όταν αποκτάτε πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα στη μονάδα σας, θα μπορούσαν να είναι εκείνοι οι συγκεκριμένοι τομείς που είναι λάθος, κάτι το οποίο μπορεί να επιδιορθώσει κάποιο λογισμικό διάγνωσης.

Περισσότερα Βοήθεια Αντιμετώπιση προβλημάτων θορύβου σκληρού δίσκου

Εφόσον δεν υπάρχει καλός τρόπος για να επιδιορθώσετε έναν αποτυχημένο σκληρό δίσκο, η προστασία των δεδομένων σας με την πραγματοποίηση τακτικών αντιγράφων ασφαλείας είναι απαραίτητη. Με ένα ενημερωμένο αντίγραφο ασφαλείας, η ανάκτηση από την αποτυχία του σκληρού δίσκου είναι τόσο απλή όσο η εγκατάσταση μιας νέας μονάδας δίσκου και η επαναφορά των δεδομένων σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας είναι με μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο, επειδή τα αρχεία σας διατηρούνται στο "σύννεφο" και λιγότερο ευάλωτα σε απώλεια ή καταστροφή. Ωστόσο, μια ταχύτερη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας - ορισμένα από αυτά τα προγράμματα μπορούν ακόμη και να κλωνοποιήσουν τα αρχεία από την αποτυχημένη μονάδα σκληρού δίσκου και να τα βάλουν σε έναν καινούργιο σκληρό δίσκο εργασίας.

Οι δίσκοι στερεάς κατάστασης (SSD) δεν έχουν κινούμενα μέρη όπως παραδοσιακό σκληρό δίσκο, οπότε δεν θα ακούσετε την αποτυχία όπως μπορείτε με ένα περιστρεφόμενο σκληρό δίσκο.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι προκαλούν θόρυβο, όχι μόνο εσωτερικούς. Αυτοί οι θόρυβοι ακούγονται συνήθως όταν η μονάδα συνδέεται αρχικά με τον υπολογιστή και συχνά προκαλείται από πρόβλημα σύνδεσης καλωδίου ή καλωδίου.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τον καθορισμό θορύβων από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο συνδέοντας το τροφοδοτικό κατευθείαν στον τοίχο αντί για μια τάπα, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο καλώδιο USB, χρησιμοποιώντας θύρες USB 2.0 ή συνδέοντας τη μονάδα σκληρού δίσκου σε μια θύρα USB στο πίσω μέρος τον υπολογιστή αντί του μπροστινού. Πάντα βεβαιωθείτε ότι η θύρα USB λειτουργεί σωστά, φυσικά.

Ένας κατακερματισμένος σκληρός δίσκος δημιουργεί μια μεγαλύτερη ζήτηση για τα εξαρτήματα του υλικού του να κινηθούν από ένα που δεν είναι κατακερματισμένο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν πρόγραμμα ανασυγκρότησης για να διευρύνετε τη διάρκεια ζωής του σκληρού σας δίσκου, αλλά πιθανότατα δεν θα διορθώσει το πρόβλημα στους περισσότερους θορυβώδεις σκληρούς δίσκους.

Αν ο σκληρός δίσκος σας προκαλεί θόρυβο, σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένος. Εντούτοις, ίσως δεν μπορείτε να εκκινήσετε το λειτουργικό σύστημα για να χρησιμοποιήσετε κανονικά τα αρχεία σας.

Δείτε μου Μπορώ να ανακτήσω τα αρχεία από έναν Dead Hard Drive; κομμάτι εάν χρειαστεί να βγάλουμε τα αρχεία σας από έναν αποτυχημένο σκληρό δίσκο.

Αν και δεν είναι συνηθισμένο, είναι πιθανό ότι ο θόρυβος του σκληρού δίσκου οφείλεται σε ελαττωματικό πρόγραμμα οδήγησης συσκευής . Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης στα Windows για να μάθετε πώς να ενημερώσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης σκληρού δίσκου.

Άλλοι θόρυβοι που μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής

Ο σκληρός δίσκος δεν είναι το μόνο στοιχείο στον υπολογιστή. Έχετε επίσης τροφοδοτικό , ανεμιστήρα, μονάδα δίσκου και άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλούν θόρυβο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε από πού προέρχεται ο θόρυβος, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε τι πρέπει να εξετάσουμε.

Για παράδειγμα, εάν ο υπολογιστής σας λειτουργεί σε υπερβολική ταχύτητα για μια συγκεκριμένη εργασία, όπως ένα βιντεοπαιχνίδι μνήμης, είναι φυσιολογικό να ακούσετε τον ανεμιστήρα να τρέχει γρηγορότερα για να διατηρεί το υλικό δροσερό. Ίσως να υπάρχει κάτι που έχει κολλήσει στα πτερύγια του ανεμιστήρα που προκαλεί παράξενο θόρυβο.

Δείτε πώς να διορθώσετε έναν ανεμιστήρα του υπολογιστή που είναι δυνατός ή να κάνει θόρυβο αν νομίζετε ότι η πραγματική πηγή των παράξενων ήχων είναι στην πραγματικότητα ένας από τους οπαδούς του υπολογιστή σας.

Όταν ανοίγετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ή ένα παράθυρο στον υπολογιστή σας, μπορεί να ακούσετε έναν θόρυβο όλο και πιο έντονο - ένα που είναι εύκολο να σφάλλει για ένα θόρυβο από σκληρό δίσκο. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι υπάρχει ένας δίσκος στη μονάδα δίσκου που περιστρέφεται γρηγορότερα από ό, τι προηγουμένως ήταν έτσι ώστε ο υπολογιστής να μπορεί να διαβάζει δεδομένα από αυτό, κάτι που είναι φυσιολογικό.

Οι σκασίματα ή οι στατικοί θόρυβοι από τα ηχεία ενδέχεται επίσης να παραπλανηθούν για θορύβους σκληρών δίσκων (το καλώδιο ενδέχεται να μην είναι σταθερά συνδεδεμένο με το βύσμα του υπολογιστή), όπως και μερικούς κώδικες μπιπ BIOS .