Τι είναι μια Dashcam;

Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα tech και gadgets που συνήθως βρίσκετε στα αυτοκίνητα, τα dashcams δεν έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ψυχαγωγία (ή infotainment ), να προσφέρουν οποιοδήποτε είδος άνεσης ή ευκολίας , ή να κάνουν ασφαλέστερο το αυτοκίνητο . Αυτές οι συσκευές τείνουν να είναι μικρές και συμπαγείς, να προσφέρουν πολύ λίγες παρενέργειες και να έχουν ένα στόχο με λέιζερ: να καταγράφουν όλα όσα συμβαίνουν μέσα ή γύρω από το όχημά σας με την πιθανότητα κάτι να πάει τρομερά στραβά, στο δρόμο. Και αξίζουν να αγοράσουν .

Τι είναι τα Dashcams;

Τα dashcams είναι μικρές βιντεοκάμερες που εγκαθίστανται συνήθως στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου, εξ ου και το όνομα, παρόλο που μπορούν επίσης να συνδεθούν με το παρμπρίζ ή να τοποθετηθούν αλλού. Ουσιαστικά οποιαδήποτε φορητή κάμερα ή συσκευή εγγραφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάμερα dashcam, αλλά συσκευές που κατασκευάζονται με σκοπό την τυπική χρήση:

Άλλες λειτουργίες είναι συχνά διαθέσιμες, αλλά αυτός ο πυρήνας ορίζει λίγο ή πολύ την κάμερα dashcam ως συσκευή. Η δυνατότητα λειτουργίας σε 12V DC σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί να συνδεθεί με καλώδιο στο ηλεκτρικό σύστημα ενός οχήματος, η εγγραφή "πάντα σε" σημαίνει ότι η συσκευή θα αρχίσει να καταγράφει αυτόματα κάθε φορά που το όχημα οδηγείται και τη δυνατότητα να αντικαταστήσει παλιά δεδομένα ότι ο οδηγός δεν πρέπει ποτέ να παίζει με παλιά, άχρηστα αρχεία βίντεο.

Πώς λειτουργούν τα Dashcams;

Οι χτισμένες στο χέρι πίνακες είναι σχετικά απλές. Όταν εγκαθίστανται, συνδέονται απευθείας στο ηλεκτρικό σύστημα 12V του οχήματος. Η ισχύς θα λαμβάνεται συνήθως από μια πηγή που είναι μόνο καυτή όταν η ανάφλεξη βρίσκεται στη θέση αξεσουάρ ή σε λειτουργία, γεγονός που οφείλεται στο γεγονός ότι οι ταμπέλες έχουν σχεδιαστεί για να καταγράφουν συνεχώς όποτε κινούνται και είναι συνήθως σχεδιασμένες επίσης να είναι κάθε φορά που τροφοδοτούνται με ρεύμα.

Εάν μια κάμερα dashcam προορίζεται για χρήση ως συσκευή ασφαλείας όταν το όχημα δεν χρησιμοποιείται πραγματικά, τότε μπορεί να συνδεθεί σε ένα κύκλωμα που είναι πάντα ζεστό ή μπορεί να τροφοδοτείται από μια εσωτερική μπαταρία ή από μια εξωτερική μπαταρία του δεύτερου αυτοκινήτου για να αποφευχθεί η αποστράγγιση τη μπαταρία του οχήματος.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα dashcams έχουν σχεδιαστεί για τη συνεχή εγγραφή δεδομένων βίντεο σε αφαιρούμενα μέσα αποθήκευσης όπως μια κάρτα SD , μονάδα flash ή μια εσωτερική συσκευή αποθήκευσης στερεάς κατάστασης . Όταν η συσκευή αποθήκευσης γεμίσει, η κάμερα θα αντικαταστήσει αυτόματα τα παλαιότερα αρχεία βίντεο. Αυτός ο σχεδιασμός έχει σκοπό να προσφέρει ένα είδος "θέσης και ξεχάστε" την κατάσταση, όπου μπορείτε να συνδέσετε μια φωτογραφική μηχανή ταμπλό και στη συνέχεια αφήστε την ουσιαστικά μόνο μέχρι να το χρειαστείτε.

Είναι Dashcams Νομική;

Η νομιμότητα του Dashcam είναι ένα πολύπλοκο θέμα, οπότε είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγξετε τους συγκεκριμένους νόμους και κανονισμούς στη δικαιοδοσία σας πριν εγκαταστήσετε ένα. Είναι παράνομες σε ορισμένες χώρες, νόμιμες σε άλλες, και βίντεο από dashcams μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο σε πολλές περιπτώσεις.

Εκτός από το αν οι κάμερες ή όχι είναι ειδικά νόμιμες ή παράνομες στην περιοχή σας, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Παρόλο που τα dashcams μπορεί να μην είναι ειδικά παράνομα στη δικαιοδοσία σας, χρησιμοποιώντας κάποιον μπορεί να σπάσει τους νόμους περί απορρήτου, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να κάνετε την εργασία σας προτού εγκαταστήσετε ένα.

Εναλλακτικές δυνατότητες κάμερας ταμπλό

Αν και οι τοπογραφικές κάμερες είναι οι πιο βολικές και αξιόπιστες συσκευές για αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο χρήσης, σχεδόν κάθε μικρή, συμπαγής συσκευή εγγραφής μπορεί να λειτουργήσει ως φωτογραφική μηχανή ταμπλό. Οι κρυμμένες κάμερες παρακολούθησης με μπαταρία είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, παρόλο που οι χειροκίνητες βιντεοκάμερες και ακόμη και τα smartphones μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως αυτοσχέδια dashcams.

Το κύριο μειονέκτημα της χρήσης μιας εναλλακτικής φωτογραφικής μηχανής ταμπλό είναι ότι θα πρέπει να τα ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε χειροκίνητα και να αντιμετωπίσετε πιθανά προβλήματα αποθήκευσης. Ωστόσο, υπάρχουν στην πραγματικότητα smartphone dash cam εφαρμογές που μπορούν να μετατρέψουν το iPhone ή το Android σας σε μια λειτουργική dashcam με το πάτημα ενός κουμπιού.