Όταν ο θερμαντήρας του αυτοκινήτου σου πνέει ψυχρό αέρα

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να αποτύχει ένας θερμαντήρας αυτοκινήτου, αλλά το πρόβλημα που περιγράφετε συνήθως προκαλείται από ένα από τα δύο βασικά προβλήματα. Είτε ψυκτικό δεν ρέει μέσα από τον πυρήνα του θερμαντήρα σας, είτε ο αέρας από τον κινητήρα του ανεμιστήρα δεν κατευθύνεται μέσω του πυρήνα του θερμαντήρα σας. Υπάρχουν διάφορες διαφορετικές υποκείμενες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτές τις καταστάσεις όπου ένα θερμαντήρα αυτοκινήτων σταματάει ξαφνικά να λειτουργεί , αλλά συνήθως πρόκειται να αντιμετωπίσετε είτε το ένα είτε το άλλο.

Γρήγορο μάθημα Crash στη λειτουργία θερμαντήρα αυτοκινήτων

Πρώτα απ 'όλα, τα πάντα ισχύουν για οχήματα με μηχανές που έχουν ψύξη με νερό. Εάν οδηγείτε ένα παλιό Volkswagen με έναν αερόψυκτο κινητήρα ή ένα ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τότε έχετε κάποιον τύπο ηλεκτρικού θερμαντήρα που είτε δεν λαμβάνει ισχύ είτε είναι ακριβώς σπασμένος.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο δρόμο εξακολουθούν να έχουν υδρόψυκτους κινητήρες, όμως τα συστήματα θέρμανσης λειτουργούν με βάση την ίδια βασική αρχή. Το καυτό ψυκτικό από τον κινητήρα περνά μέσα από έναν πυρήνα θερμαντήρα, ο οποίος φαίνεται και λειτουργεί πολύ σαν ένα μικρό ψυγείο και ένας κινητήρας φυσητήρα ωθεί τον αέρα μέσα από αυτό. Ο αέρας στη συνέχεια θερμαίνεται από το ψυκτικό μέσο και έπειτα, με τη σειρά του, θερμαίνει το εσωτερικό του οχήματος.

Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται λίγο για να ξεκινήσουν οι θερμαντήρες να φυσούν ζεστό αέρα. Μέχρι να θερμανθεί ο κινητήρας, δεν υπάρχει θερμότητα για να εξαχθεί ο πυρήνας του θερμαντήρα. Είναι επίσης ο λόγος που ένας πυρήνας θέρμανσης με πρίζα, ο θερμοστάτης που έχει κολλήσει ή ο αέρας στο σύστημα ψύξης μπορούν να προκαλέσουν το κρύο σε έναν θερμαντήρα αυτοκινήτου.

Θερμαντήρας αυτοκινήτου που φυσάει κρύο εξαιτίας του ζητήματος συστήματος ψύξης

Υπάρχουν τέσσερα κύρια προβλήματα του συστήματος ψύξης που μπορούν να προκαλέσουν το κρύο του θερμαντήρα:

  1. Στεγανό θερμοστάτη
  2. Αέρας στο σύστημα ψύξης
  3. Ενσωματωμένος πυρήνας θερμαντήρα
  4. Το ψυκτικό δεν ρέει μέσα από τον πυρήνα του θερμαντήρα

Είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό στην πράξη, αλλά αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα θέματα που θα αντιμετωπίσετε.

Οι θερμοστάτες είναι ουσιαστικά βαλβίδες που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου. Για να μπορέσει ο κινητήρας να ζεσταθεί, παραμένουν κλειστοί έως ότου το ψυκτικό μέσο του κινητήρα φτάσει σε δεδομένη περιοχή θερμοκρασιών. Και αν δεν ανοίξουν σε αυτό το σημείο, τότε το ψυκτικό υγρό δεν θα κυκλοφορεί σωστά, ο κινητήρας μπορεί να υπερθερμανθεί και ίσως αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα όπου ο θερμαντήρας κρύωσε.

Όταν ένας θερμοστάτης ανοιχτεί, μπορεί να εμποδίσει τη σωστή θέρμανση του κινητήρα ή τουλάχιστον να παρατείνει την περίοδο προθέρμανσης. Αν η θερμάστρα σας φυσούσε χλιαρά αντί για κρύο, ένας θερμοστάτης που ήταν κολλημένος ανοιχτός θα ήταν πιθανός αιτία.

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι όταν εισέρχεται αέρας στο σύστημα ψύξης. Δεδομένου ότι ο πυρήνας του θερμαντήρα είναι συχνά το υψηλότερο σημείο σε ένα σύστημα ψύξης, ο αέρας μπορεί να κινηθεί μέσα του και να παγιδευτεί. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε οι φυσαλίδες αέρα πρέπει να ξεπλυθούν για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Οι πυρήνες θερμαινόμενου καυστήρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρύο σε ένα θερμαντήρα αυτοκινήτου. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αυτό είναι ένα μη-επαφή θερμόμετρο, το οποίο θα σας επιτρέψει να ελέγξετε αν ψυκτικό που ρέει μέσα από τον πυρήνα του θερμαντήρα ή όχι. Εάν δεν συμβαίνει, τότε η εκκαθάριση του πυρήνα του θερμαντήρα θα διορθώσει συχνά το πρόβλημα.

Ορισμένα οχήματα έχουν μια βαλβίδα εγκατεστημένη στη γραμμή εισόδου πυρήνα θερμαντήρα που λειτουργεί με κενό ή με μηχανικό καλώδιο. Εάν αυτή η βαλβίδα είναι κολλημένη κλειστή, τότε αυτός είναι ένας άλλος λόγος που ένα θερμαντήρα αυτοκινήτου θα κρύο.

Τέλος, ένας θερμαντικός πυρήνας μπορεί να συνδεθεί με περισσότερους από έναν τρόπους. Όταν ακούτε για έναν πυρήνα θερμαντήρων, αυτό που συνήθως σημαίνει είναι ότι η διάβρωση και άλλα σκουπίδια έχουν φράξει τους εσωτερικούς σωλήνες, και το ξέπλυμα συχνά θα το ξεκαθαρίσει. Εντούτοις, τα πτερύγια ενός θερμαντικού πυρήνα μπορούν επίσης να φράξουν με χνούδια, βελόνες πεύκου και άλλα θραύσματα που καταφέρνουν να εισέλθουν στο κουτί θερμαντήρα. Η λύση για αυτό, φυσικά, είναι να σπάσει το άνοιγμα ή να αφαιρέσετε το κουτί του θερμαντήρα και να καθαρίσετε τα πτερύγια.

Άλλοι λόγοι για μια θερμάστρα αυτοκινήτου μπορεί να φυσήξει κρύο

Οι περισσότεροι από τους λόγους για τους οποίους ένα θερμαντήρα αυτοκινήτων θα κρύψουν έχουν να κάνουν με τον πυρήνα θερμαντήρα, αλλά μπορείτε επίσης να έχετε ένα μηχανικό, ηλεκτρικό ή κενό πρόβλημα. Οι ιδιαιτερότητες θα ποικίλουν αρκετά από ένα όχημα σε άλλο, αλλά τα περισσότερα συστήματα έχουν κάποιο είδος μίξης που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο αέρας ρέει ή δεν ρέει μέσω του πυρήνα του θερμαντήρα.

Όταν μια πόρτα μείγμα κολλήσει, δεν έχει σημασία αν ο πυρήνας του θερμαντήρα λειτουργεί τελείως καλά. Δεδομένου ότι η πόρτα μείξης έχει κολλήσει, ο πυρήνας του θερμαντήρα ουσιαστικά παρακάμπτεται και δεν θα πάρετε τίποτα άλλο παρά κρύο αέρα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να κολλήσει μια πόρτα μίξης και δεν κολλάνε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Μια πόρτα μείγμα μπορεί να κολλήσει ανοικτή, με αποτέλεσμα όλη τη θερμότητα όλη την ώρα, ή κολλήσει εν μέρει κλειστό έτσι ώστε το μόνο που παίρνετε είναι χλιαρή θερμότητα.

Μια πόρτα μείγμα μπορεί επίσης να κολλήσει λόγω μηχανικής σύνδεσης ή μια γραμμή κενού που βγαίνει, ένας διακόπτης θα πάει κακός, ή πολλούς άλλους λόγους. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα με το μείγμα των θυρών, η συγκεκριμένη διαδικασία διάγνωσης θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που έχει ρυθμιστεί το σύστημα θέρμανσης του αυτοκινήτου σας.