Τι είναι ένα αρχείο EXR;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία EXR

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου EXR είναι ένα αρχείο bitmap OpenEXR. Είναι μια μορφή αρχείου εικόνας ανοιχτού κώδικα HDR (απεικόνιση υψηλής δυναμικής εμβέλειας) που δημιουργήθηκε από την εταιρεία οπτικών εφέ Industrial Light & Magic.

Τα αρχεία EXR χρησιμοποιούνται από διάφορες επεξεργασίες φωτογραφιών, οπτικά εφέ και προγράμματα κινούμενων σχεδίων, επειδή μπορούν να αποθηκεύουν εικόνες υψηλής ποιότητας, να περιλαμβάνουν συμπίεση χωρίς απώλειες ή απώλεια, να υποστηρίζουν πολλαπλά στρώματα και να διατηρούν υψηλή εμβέλεια και χρώμα φωτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη μορφή μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του OpenEXR.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο EXR

Τα αρχεία EXR μπορούν να ανοίξουν με τα Adobe Photoshop και Adobe After Effects. Το Adobe SpeedGrade που έχει διακοπεί τώρα ανοίγει και αρχεία EXR, αλλά από τη στιγμή που δεν είναι πλέον διαθέσιμο, μπορεί να βρείτε κάποιες από τις λειτουργίες που διαθέτει στα εργαλεία χρώματος Lumetri του Adobe Premiere Pro.

Σημείωση: Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα Adobe ενδέχεται να απαιτούν την προσθήκη fnord ProEXR για να ανοίξουν και να χρησιμοποιήσουν αρχεία EXR.

Τα ColorStrokes και τα προηγμένα προγράμματα απεικόνισης, όπως το PhotoPlus της Serif, θα πρέπει επίσης να μπορούν να ανοίγουν αρχεία EXR, όπως και το 3ds Max της Autodesk.

Αν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο EXR, αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να έχετε ένα άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα, ανοίξτε αρχεία EXR, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου για να κάνετε αυτή την αλλαγή στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο EXR

Το AConvert.com είναι ένας σε απευθείας σύνδεση μετατροπέας αρχείων που υποστηρίζει τη μορφή EXR. Μπορεί να μεταφορτώσει το αρχείο EXR και στη συνέχεια να το μετατρέψει σε JPG , PNG , TIFF , GIF και σε πολλές άλλες μορφές. Το AConvert.com μπορεί επίσης να αλλάξει το μέγεθος της εικόνας πριν τη μετατρέψει.

Μπορεί επίσης να μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο EXR χρησιμοποιώντας ένα από τα παραπάνω προγράμματα που μπορούν να ανοίξουν το αρχείο, αλλά ένας μετατροπέας αρχείων όπως το AConvert.com είναι πολύ πιο γρήγορος και δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας προτού το χρησιμοποιήσετε.

Ακόμα δεν μπορεί να ανοίξει το αρχείο;

Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο EXR στα προγράμματα που έχετε διαβάσει παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την επέκταση αρχείου σωστά. Ορισμένα αρχεία μοιάζουν με αρχεία EXR παρόλο που πραγματικά δεν σχετίζονται καθόλου.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τα αρχεία EXE , EX4 και EXD . Τα αρχεία EXP είναι παρόμοια, αν και μπορεί να είναι Εξαγωγή συμβόλων, Εξαγωγή CATIA 4, Προτίμηση SonicWALL ή Εξαγωγή Trace Aurora (ή απλά γενικά αρχεία εξαγωγής που χρησιμοποιούνται από διάφορα προγράμματα λογισμικού).

Εάν δεν έχετε πραγματικά ένα αρχείο EXR, ερευνήστε την επέκταση αρχείου που βρίσκεται στο τέλος του αρχείου σας, ώστε να μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή που βρίσκεται και, ενδεχομένως, να βρείτε ένα συμβατό πρόγραμμα προβολής ή μετατροπέα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία EXR

Η μορφή αρχείου bitmap OpenEXR δημιουργήθηκε το 1999 και κυκλοφόρησε στο κοινό για πρώτη φορά το 2003. Η τελευταία έκδοση αυτής της μορφής ήταν 2.2.0, η οποία κυκλοφόρησε το 2014.

Από την έκδοση 1.3.0 (κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2006), η μορφή OpenEXR υποστηρίζει την ανάγνωση / γραφή πολλαπλών αναφορών, η οποία βελτιώνει την απόδοση για CPU με πολλαπλούς πυρήνες.

Αυτή η μορφή αρχείου υποστηρίζει διάφορα σχήματα συμπίεσης, συμπεριλαμβανομένων των PIZ, ZIP , ZIPS, PXR24, B44 και B44A.

Δείτε την Τεχνική Εισαγωγή στο έγγραφο OpenEXR ( αρχείο PDF ) από τον ιστότοπο του OpenEXR για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμπίεση EXR αλλά και μια πιο προσεκτική ματιά στα χαρακτηριστικά του format, τη δομή του αρχείου και πολλές άλλες σούπερ συγκεκριμένες λεπτομέρειες.