Τι να κάνετε όταν οι θύρες USB δεν λειτουργούν

Εννέα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε όταν οι θύρες USB των Windows ή Mac λειτουργούν

Είτε συνδέετε μια μονάδα flash USB , ακουστικά, εκτυπωτή ή ακόμα και το smartphone σας, αναμένετε ότι οι συσκευές USB θα λειτουργούν μόνο όταν τις συνδέσετε. Αυτή είναι η ομορφιά και η απλότητα του USB ή του universal serial bus που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπεται η σύνδεση και αποσύνδεση των συσκευών κατά βούληση, συχνά σε υπολογιστές με Windows και Mac, χωρίς πολλή ταλαιπωρία.

Όταν οι θύρες USB σταματήσουν ξαφνικά να λειτουργούν, το πρόβλημα μπορεί πάντα να εντοπιστεί είτε σε αποτυχία υλικού ή λογισμικού. Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα είναι τα ίδια σε Windows και Mac, ενώ άλλα είναι μοναδικά σε ένα ή το άλλο.

Εδώ είναι οκτώ πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε όταν οι θύρες USB σταματούν να λειτουργούν:

01 από 09

Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας

Εάν η συσκευή και το καλώδιό σας λειτουργούν, τότε η απενεργοποίηση και η επανενεργοποίηση του υπολογιστή σας ενδέχεται να διορθώσουν δυσλειτουργίες θύρας USB. Fabrice Lerouge / Photononstop / Getty

Μερικές φορές έχετε τύχη και η πιο εύκολη λύση καταλήγει να διορθώνετε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και όταν το πρόβλημα είναι μια δυσλειτουργική θύρα USB, η πιο εύκολη λύση είναι να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας ή απλά να την απενεργοποιήσετε και στη συνέχεια να την ενεργοποιήσετε ξανά.

Όταν ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση του υπολογιστή, προχωρήστε και συνδέστε τη συσκευή USB. Εάν λειτουργεί, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει ταξινομηθεί και δεν χρειάζεται να το ανησυχείτε.

Πολλά πράγματα ανανεώνονται κάτω από την κουκούλα όταν κάνετε επανεκκίνηση ενός υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να διορθώσει πραγματικά πολλά διαφορετικά προβλήματα .

Αν δεν είστε τόσο τυχεροί, τότε θα θέλετε να προχωρήσετε σε πιο περίπλοκες διορθώσεις.

02 του 09

Ελέγξτε φυσικά τη θύρα USB

Αν η συσκευή USB δεν ταιριάζει άνετα ή κινείται πάνω-κάτω μόλις συνδεθεί, η θύρα μπορεί να έχει υποστεί φυσική ζημιά. JGI / Jamie Grill / Blend Images / Getty

Το USB είναι αρκετά ισχυρό, αλλά το γεγονός είναι ότι αυτές οι θύρες είναι ευρέως ανοιχτές όποτε δεν έχετε μια συσκευή συνδεδεμένη. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά εύκολο για τα συντρίμμια, όπως η σκόνη ή το φαγητό, να βυθιστούν μέσα.

Έτσι πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στη θύρα USB. Αν δείτε κάτι που έχει κολλήσει μέσα, θα πρέπει να κλείσετε τον υπολογιστή σας και να αφαιρέσετε απαλά το εμπόδιο με ένα λεπτό πλαστικό ή ξύλινο εργαλείο όπως μια οδοντογλυφίδα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα προϊόν όπως ο κονσερβοποιημένος αέρας μπορεί να είναι χρήσιμο για την εμφύσηση εμποδίων από μια θύρα USB. Απλά προσέξτε να μην σπρώξετε το εμπόδιο περαιτέρω.

Οι θύρες USB μπορούν επίσης να αποτύχουν λόγω χαλαρής ή σπασμένης εσωτερικής σύνδεσης. Ένας τρόπος για να το δοκιμάσετε είναι να τοποθετήσετε τη συσκευή USB και στη συνέχεια να μαλακώσετε απαλά τη σύνδεση. Εάν συνδεθεί σύντομα και αποσυνδεθεί, τότε υπάρχει ένα φυσικό πρόβλημα είτε με το καλώδιο είτε με τη θύρα USB.

Εάν αισθάνεστε μεγάλη κίνηση όταν μετακινήσετε απαλά τη θύρα USB, αυτό δείχνει ότι μπορεί να λυγίσει ή να σπάσει από την πλακέτα με την οποία πρέπει να συνδεθεί. Και ενώ μερικές φορές είναι δυνατόν να διορθώσετε αυτό το είδος προβλήματος, μπορεί να είστε καλύτερα να το πάρετε σε έναν επαγγελματία.

03 του 09

Δοκιμάστε να συνδέσετε μια διαφορετική θύρα USB

Δοκιμάστε μια διαφορετική θύρα USB για να αποκλείσετε μια κακή συσκευή USB. kyoshino / E + / Getty

Εάν η επανεκκίνηση δεν βοήθησε και η θύρα USB φαίνεται σωστή φυσικά, τότε το επόμενο βήμα είναι να διαπιστώσετε αν πρόκειται για αποτυχία θύρας, καλωδίου ή συσκευής.

Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν περισσότερες από μία θύρες USB , οπότε ένας καλός τρόπος για να αποκλείσετε μια ενιαία θραύσιμη θύρα είναι να θέλετε να αποσυνδέσετε τη συσκευή USB και να την δοκιμάσετε σε μια άλλη θύρα.

Εάν η συσκευή σας αρχίσει να λειτουργεί όταν είναι συνδεδεμένη σε διαφορετική θύρα, τότε η πρώτη θύρα πιθανόν να έχει ένα φυσικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να διορθωθεί αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ξανά.

04 του 09

Αντικατάσταση σε διαφορετικό καλώδιο USB

Δοκιμάστε ένα διαφορετικό καλώδιο USB για να αποκλείσετε ένα κατεστραμμένο καλώδιο. Chumphon Wanich / EyeEm / Getty

Οι αποτυχίες του καλωδίου USB είναι πιο συχνές από τις αποτυχίες της θύρας USB, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε ανταλλάξει ένα διαφορετικό καλώδιο αν έχετε ένα πρακτικό. Αν η συσκευή σας ξαφνικά αρχίσει να λειτουργεί, τότε γνωρίζετε ότι το πρόβλημα ήταν ένα σπασμένο καλώδιο μέσα στο άλλο καλώδιο.

05 του 09

Συνδέστε τη συσκευή σας σε διαφορετικό υπολογιστή

Αν δεν έχετε επιπλέον υπολογιστή, δείτε εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας θα σας επιτρέψει να δοκιμάσετε τη συσκευή σας στη δική τους. JGI / Jamie Grill / Blend Images / Getty

Αν έχετε άλλον υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή, δοκιμάστε να συνδέσετε τη συσκευή USB σε αυτήν. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να αποκλείσετε ένα πρόβλημα με τη συσκευή.

Αν η συσκευή σας USB αναζωογονεί τη στιγμή που την συνδέετε στον εφεδρικό υπολογιστή σας, τότε γνωρίζετε σίγουρα ότι έχετε να αντιμετωπίσετε πρόβλημα θύρας USB.

06 του 09

Δοκιμάστε να συνδέσετε μια διαφορετική συσκευή USB

Δοκιμάστε να συνδέσετε μια άλλη συσκευή USB, όπως να ανταλλάξετε ένα ασύρματο ποντίκι για ένα ενσύρματο. Ντόρλινγκ Κίντσεσλι / Γκέρτι

Εάν δεν διαθέτετε υπολογιστή, αλλά έχετε επιπλέον δίσκο flash γύρω από ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή USB, τότε δοκιμάστε να συνδέσετε αυτό το καλώδιο πριν προχωρήσετε σε κάτι πιο περίπλοκο.

Εάν η άλλη συσκευή σας λειτουργεί καλά, τότε θα γνωρίζετε ότι οι θύρες σας είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να διορθώσετε ή να αντικαταστήσετε τη συσκευή που δεν μπόρεσε να συνδεθεί.

Εάν οι θύρες USB εξακολουθούν να μην λειτουργούν μετά την επανεκκίνηση και δοκιμάζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς συσκευών, καλωδίων και υπολογιστών, τα πρόσθετα βήματα για την επίλυση του προβλήματος είναι πιο περίπλοκα και ειδικά για τα Windows ή Mac.

07 του 09

Ελέγξτε τη Διαχείριση Συσκευών (Windows)

Απενεργοποιήστε τους ελεγκτές κεντρικού υπολογιστή USB στο Device Manager. Screenshot

Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το διαχειριστή συσκευών στα Windows για να επαναφέρετε τις θύρες USB.

Σημείωση: Ορισμένα από τα βήματα ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με την έκδοση των Windows, αλλά τα παρακάτω βήματα λειτουργούν στα Windows 10.

Σάρωση για αλλαγές υλικού χρησιμοποιώντας τη Διαχείριση Συσκευών

 1. Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και μετά κάντε κλικ στο κουμπί Εκτέλεση
 2. Πληκτρολογήστε devmgmt.msc και κάντε κλικ στο κουμπί OK , το οποίο θα ανοίξει τη Διαχείριση Συσκευών (Device Manager)
 3. Κάντε δεξί κλικ στο όνομα του υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, κάντε αριστερό κλικ στο scan για αλλαγές υλικού .
 4. Περιμένετε να ολοκληρωθεί η σάρωση και, στη συνέχεια, ελέγξτε τη συσκευή USB για να δείτε εάν λειτουργεί.

Απενεργοποιήστε και ενεργοποιήστε ξανά τον ελεγκτή USB

 1. Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και μετά κάντε κλικ στο κουμπί Εκτέλεση
 2. Πληκτρολογήστε devmgmt.msc και κάντε κλικ στο κουμπί OK , το οποίο θα ανοίξει τη Διαχείριση Συσκευών (Device Manager)
 3. Εντοπίστε τους ελεγκτές καθολικού σειριακού διαύλου στη λίστα
 4. Κάντε κλικ στο βέλος δίπλα στο μικρό καλώδιο USB, έτσι ώστε να δείχνει προς τα κάτω αντί προς τα δεξιά
 5. Κάντε δεξί κλικ στον πρώτο ελεγκτή USB στη λίστα και επιλέξτε κατάργηση εγκατάστασης .
 6. Επαναλάβετε το βήμα 5 για κάθε ελεγκτή USB που βρίσκετε.
 7. Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και ενεργοποιήστε τον ξανά.
 8. Τα Windows θα επανεγκαταστήσουν αυτόματα τους ελεγκτές USB, οπότε ελέγξτε αν λειτουργεί η συσκευή σας.

08 από 09

Επαναφέρετε τον ελεγκτή διαχείρισης συστήματος (Mac)

Η επαναφορά του SMC απαιτεί να πατάτε διαφορετικά πλήκτρα ανάλογα με τον τύπο του υπολογιστή Apple που διαθέτετε. Sjo / iStock Unreleased / Getty

Εάν έχετε Mac, τότε επαναφορά του ελεγκτή διαχείρισης συστήματος (SMC) μπορεί να διορθώσει το πρόβλημά σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τα ακόλουθα βήματα:

Επαναφορά του SMC για Mac

 1. Κλείσε τον υπολογιστή
 2. Συνδέστε το τροφοδοτικό
 3. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο shift + control + και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί τροφοδοσίας .
 4. Απενεργοποιήστε τα πλήκτρα και το πλήκτρο τροφοδοσίας ταυτόχρονα.
 5. Όταν ξεκινήσει η εκκίνηση του Mac, το SMC θα έχει επαναφερθεί.
 6. Ελέγξτε αν λειτουργεί η συσκευή USB.

Επαναφορά του SMC για iMac, Mac Pro και Mac Mini

 1. Κλείσε τον υπολογιστή
 2. Αποσυνδέστε το τροφοδοτικό.
 3. Πατήστε το κουμπί λειτουργίας και κρατήστε το για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα.
 4. Αφήστε το κουμπί τροφοδοσίας.
 5. Επανασυνδέστε το τροφοδοτικό και ξεκινήστε τον υπολογιστή.
 6. Ελέγξτε αν λειτουργεί η συσκευή USB.

09 του 09

Ενημέρωση του συστήματός σας

Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης USB αν βρίσκεστε σε Windows ή εκτελέστε έλεγχο ενημερώσεων μέσω του καταστήματος εφαρμογών, αν είστε στο OSX. Screenshot

Παρόλο που είναι λιγότερο πιθανό, υπάρχει η πιθανότητα η ενημέρωση του συστήματός σας να επιλύσει τα προβλήματα θύρας USB. Αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική ανάλογα με το αν χρησιμοποιείτε Windows ή OSX.

Σε έναν υπολογιστή με Windows:

 1. Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και μετά κάντε κλικ στο κουμπί Εκτέλεση
 2. Πληκτρολογήστε devmgmt.msc και κάντε κλικ στο κουμπί OK , το οποίο θα ανοίξει τη Διαχείριση Συσκευών (Device Manager)
 3. Εντοπίστε τους ελεγκτές καθολικού σειριακού διαύλου στη λίστα
 4. Κάντε κλικ στο βέλος δίπλα στο μικρό καλώδιο USB, έτσι ώστε να δείχνει προς τα κάτω αντί προς τα δεξιά
 5. Κάντε δεξί κλικ στον πρώτο ελεγκτή USB στη λίστα.
 6. Κάντε αριστερό κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης ενημέρωσης .
 7. Επιλέξτε αυτόματα αναζήτηση για ενημερωμένο λογισμικό προγράμματος οδήγησης .
 8. Επαναλάβετε τα βήματα 5-7 για κάθε ελεγκτή USB στη λίστα.
 9. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και ελέγξτε εάν η συσκευή USB λειτουργεί.

Σε Mac:

 1. Ανοίξτε το κατάστημα εφαρμογών .
 2. Κάντε κλικ στην επιλογή Ενημερώσεις στη γραμμή εργαλείων.
 3. Εάν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις, κάντε κλικ στην ενημέρωση ή την ενημέρωση όλων .
 4. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και ελέγξτε εάν η συσκευή USB λειτουργεί.