Τι σημαίνει το UWB;

Μια επεξήγηση της υπερβολικά ευρείας ζώνης (UWB Definition)

Η εξαιρετικά ευρεία ζώνη (UWB) είναι μια μέθοδος επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στην ασύρματη δικτύωση που χρησιμοποιεί χαμηλή κατανάλωση ρεύματος για την επίτευξη συνδέσεων υψηλού εύρους ζώνης . Με άλλα λόγια, πρόκειται για τη μετάδοση πολλών δεδομένων σε μικρή απόσταση χωρίς να χρησιμοποιήσει υπερβολική ισχύ.

Αρχικά σχεδιασμένο για εμπορικά συστήματα ραντάρ, η τεχνολογία UWB έχει εφαρμογές σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά και ασύρματα δίκτυα προσωπικών χώρων (PAN) .

Μετά από κάποιες αρχικές επιτυχίες στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το ενδιαφέρον για το UWB μειώθηκε σημαντικά υπέρ των πρωτοκόλλων ασύρματου δικτύου Wi-Fi και 60 GHz .

Σημείωση: Η εξαιρετικά ευρεία ζώνη ονομαζόταν ασύρματο ραδιοφωνικό ή ψηφιακό παλμικό ασύρματο, αλλά τώρα είναι γνωστό ως ultra-wideband και ultraband, ή συντομογραφείται ως UWB.

Πώς λειτουργεί το UWB

Τα ασύρματα ραδιόφωνα ultra-wide band στέλνουν σύντομα παλμούς σήματος σε ένα ευρύ φάσμα. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω ενός αριθμού καναλιών συχνότητας ταυτόχρονα, οτιδήποτε πάνω από 500 MHz.

Για παράδειγμα, ένα σήμα UWB επικεντρωμένο στα 5 GHz τυπικά εκτείνεται σε 4 GHz και 6 GHz. Το ευρύ σήμα επιτρέπει στο UWB να υποστηρίζει συνήθως υψηλές ταχύτητες ασύρματων δεδομένων 480 Mbps έως και 1,6 Gbps, σε αποστάσεις έως μερικά μέτρα. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις, τα ποσοστά δεδομένων UWB μειώνονται σημαντικά.

Σε σύγκριση με το φάσμα εξάπλωσης, η χρήση του ευρέος φάσματος της ultraband σημαίνει ότι δεν παρεμβαίνει σε άλλες μεταδόσεις στην ίδια ζώνη συχνοτήτων, όπως οι μεταδόσεις στενής ζώνης και κυμάτων φορέων.

Εφαρμογές UWB

Ορισμένες χρήσεις για την τεχνολογία υπερευρείας ζώνης σε δίκτυα καταναλωτών περιλαμβάνουν:

Το ασύρματο USB έπρεπε να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά καλώδια USB και τις διεπαφές υπολογιστή με μια ασύρματη σύνδεση βασισμένη στο UWB. Τα ανταγωνιστικά πρότυπα CableFree USB και Certified Wireless USB (WUSB) που βασίζονται στο UWB λειτουργούν σε ταχύτητες μεταξύ 110 Mbps και 480 Mbps ανάλογα με την απόσταση.

Ένας τρόπος για να μοιραστείτε ασύρματο βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε ένα οικιακό δίκτυο ήταν μέσω συνδέσεων UWB. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι σύνδεσμοι μεγαλύτερου εύρους ζώνης του UWB θα μπορούσαν να χειριστούν πολύ μεγαλύτερους όγκους περιεχομένου από τις διαθέσιμες εκδόσεις Wi-Fi τότε, αλλά το Wi-Fi τελικά έφτασε.

Ορισμένα άλλα πρότυπα του κλάδου για την ασύρματη ροή βίντεο συναγωνίστηκαν επίσης με το UWB, συμπεριλαμβανομένων των Wireless HD (WiHD) και της ασύρματης διασύνδεσης υψηλής ευκρίνειας (WHDI) .

Επειδή τα ραδιόφωνα απαιτούν χαμηλή ισχύ για λειτουργία, η τεχνολογία UWB θα μπορούσε θεωρητικά να έχει λειτουργήσει καλά σε συσκευές Bluetooth. Η βιομηχανία προσπάθησε επί σειρά ετών να ενσωματώσει την τεχνολογία UWB σε Bluetooth 3.0, αλλά εγκατέλειψε αυτή την προσπάθεια το 2009.

Το περιορισμένο εύρος σημάτων UWB αποκλείει τη χρήση του για άμεσες συνδέσεις σε hotspots . Εντούτοις, ορισμένα παλαιότερα μοντέλα κινητών τηλεφώνων έχουν ενεργοποιηθεί με το UWB για να υποστηρίζουν εφαρμογές από ομότιμους χρήστες. Η τεχνολογία Wi-Fi προσφέρει τελικά επαρκή ισχύ και απόδοση για να αντικαταστήσει το UWB και σε τηλέφωνα και tablet.