Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο της Google: Orkut

Σημείωση του συντάκτη: Αυτό το άρθρο παραμένει μόνο για αρχειακούς σκοπούς. Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες που σκοτώθηκαν από την Google .

Η Google είχε ένα κοινωνικό δίκτυο. Όχι, δεν είναι το Google+. Ή το Google Buzz. Το αρχικό κοινωνικό δίκτυο της Google ήταν το Orkut. Η Google σκότωσε το Orkut τον Σεπτέμβριο του 2014. Ο ιστότοπος που αλιεύθηκε στη Βραζιλία και την Ινδία, αλλά ποτέ δεν ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στις ΗΠΑ και το Google δεν έδωσε ποτέ το ίδιο προϊόν με τον ίδιο τρόπο που έκανε το Google+.

Το Orkut ήταν ένα εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης που σχεδιάστηκε για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις φιλίες σας και να συναντήσετε νέους φίλους. Το Orkut πήρε το όνομά του από τον αρχικό προγραμματιστή του, Orkut Buyukkokten. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, μπορείτε να βρείτε το Orkut στη διεύθυνση http://www.orkut.com. Τώρα υπάρχει ένα αρχείο.

Λήψη πρόσβασης

Το Orkut ήταν διαθέσιμο αρχικά μόνο με πρόσκληση. Πρέπει να προσκληθείτε από κάποιον με τρέχοντα λογαριασμό στο Orkut για να ρυθμίσετε το λογαριασμό σας. Υπήρχαν πάνω από είκοσι δύο εκατομμύρια χρήστες, οπότε υπήρχε μια καλή πιθανότητα να γνωρίζετε ήδη έναν χρήστη. Τελικά, η Google άνοιξε το προϊόν για όλους, αλλά και πάλι η υπηρεσία έκλεισε για το καλό το 2014.

Δημιουργία προφίλ

Το προφίλ της Orkut χωρίστηκε σε τρεις κατηγορίες: κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό.

Θα μπορούσατε να καθορίσετε εάν οι πληροφορίες προφίλ ήταν ιδιωτικές, μόνο φίλοι, διαθέσιμες σε φίλους των φίλων σας ή διαθέσιμες σε όλους.

Οι φιλοι

Το όλο θέμα της κοινωνικής δικτύωσης είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο φίλων. Για να καταχωρίσετε κάποιον ως φίλο, έπρεπε να τον αναφέρετε ως φίλο και έπρεπε να το επιβεβαιώσετε, όπως και το Facebook. Θα μπορούσατε να αξιολογήσετε το επίπεδο της φιλίας σας, από "ποτέ δεν γνώρισα" σε "καλύτερους φίλους".

Θα μπορούσατε επίσης να αξιολογήσετε τους φίλους σας με χαμογελαστά πρόσωπα για αξιοπιστία, παγάκια για δροσιά και καρδιές για σεξουαλικότητα. Ο αριθμός των χαμόγελων, των παγοκύβων και των καρδιών που είχε κάποιος ήταν ορατός στο προφίλ τους, αλλά όχι η πηγή των αξιολογήσεων.

Μαρτυρίες, λευκώματα και άλμπουμ

Κάθε χρήστης είχε ένα λεύκωμα όπου σύντομα μηνύματα θα μπορούσαν να αφεθούν μόνοι τους και άλλοι. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούσαν να στείλουν ο ένας τον άλλο "μαρτυρίες" που εμφανίστηκαν κάτω από το προφίλ του χρήστη. Κάθε χρήστης είχε επίσης ένα άλμπουμ, από όπου θα μπορούσε να ανεβάσει φωτογραφίες. Αυτό μοιάζει πολύ με το τείχος του Facebook. Τελικά, αυτή η λειτουργία εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο σαν το τείχος του Facebook. Στην πραγματικότητα, υπήρξε ελάχιστο για το Orkut να το διαφοροποιήσει, εκτός από το γεγονός ότι δεν έλαβε ενημερώσεις σχεδόν στο ίδιο ρυθμό με τα άλλα προϊόντα της Google.

Κοινοτήτων

Οι κοινότητες είναι μέρη όπου μπορείτε να συγκεντρώσετε και να βρείτε άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα και μπορεί να καθορίσει την κατηγορία και αν η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε ή υπόκεινται σε έλεγχο.

Οι κοινότητες επιτρέπουν τη δημοσίευση συζήτησης, αλλά κάθε δημοσίευση περιορίζεται σε 2048 χαρακτήρες. Η κοινότητα μπορεί επίσης να διατηρεί ένα ομαδικό ημερολόγιο, ώστε τα μέλη να μπορούν να προσθέτουν γεγονότα, όπως ημερομηνίες κοινωνικών συγκεντρώσεων.

Πρόβλημα στον παράδεισο

Το Orkut μαστίζεται με ανεπιθύμητα μηνύματα, κυρίως στα πορτογαλικά, επειδή οι Βραζιλιάνοι αποτελούν την πλειοψηφία των χρηστών του Orkut. Οι spammers συχνά κάνουν αποσπάσεις spam σε κοινότητες και μερικές φορές πλημμύρες με επαναλαμβανόμενα μηνύματα. Το Orkut διαθέτει ένα σύστημα αναφοράς ως ψευδές για την αναφορά ανεπιθύμητων μηνυμάτων και άλλων παραβιάσεων των όρων παροχής υπηρεσιών, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το Orkut είναι συχνά υποτονικό και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε το προειδοποιητικό μήνυμα "Κακό, κακό διακομιστή.

Η κατώτατη γραμμή

Η διασύνδεση Orkut είναι πιο ευχάριστη και καθαρά σχεδιασμένη από ό, τι η συγκρίσιμη Friendster ή Myspace. Ο μεγάλος πληθυσμός της Βραζιλίας δίνει επίσης μια πιο διεθνή αίσθηση. Αισθάνεται επίσης ιδιαίτερη η πρόσκληση, αντί να επιτρέπει μόνο σε κάποιον να εγγραφεί σε λογαριασμό.

Ωστόσο, τα προβλήματα με τους χρόνους διακοπής του διακομιστή και το spam ενδέχεται να κάνουν πιο ελκυστικές τις εναλλακτικές λύσεις. Το Google Beta είναι συνήθως υψηλότερο από το παραδοσιακό beta. Το Orkut, ωστόσο, αισθάνεται πραγματικά σαν beta.