Πώς να διορθώσετε προβλήματα συγχρονισμού ήχου / βίντεο στο Home Cinema

Η φωνή και το βίντεο δεν ταιριάζουν; Ελέγξτε μερικούς τρόπους για να το διορθώσετε.

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ μια ταινία τηλεοπτικού προγράμματος, DVD ή Blu-ray Disc και παρατηρήστε ότι ο ήχος και το βίντεο δεν ταιριάζουν; Δεν είσαι μόνος.

Ένα από τα προβλήματα στο home theatre είναι το ζήτημα του συγχρονισμού ήχου-βίντεο (επίσης αναφέρεται ως lip-sync). Για να έχετε μια καλή εμπειρία home theater, ο ήχος και το βίντεο πρέπει να ταιριάζουν.

Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει μερικές φορές είναι ότι μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ηχητική λωρίδα ήχου είναι ελαφρώς μπροστά από την εικόνα του βίντεο, όταν παρακολουθείτε ένα πρόγραμμα καλωδιακής / δορυφορικής / συνεχούς ροής υψηλής ευκρίνειας ή ένα βίντεο υψηλής ανάλυσης DVD, Blu-ray ή Ultra HD Blu-ray σε τηλεόραση HD HD / 4K Ultra HD ή βιντεοπροβολέα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις κοντινές εικόνες των ανθρώπων που μιλούν (έτσι ο όρος lip-sync). Είναι σχεδόν σαν να βλέπετε μια κακώς διεγραμμένη ξένη ταινία.

Τι προκαλεί Προβλήματα συγχρονισμού ήχου ή βίντεο

Ο κύριος λόγος που προκύπτουν τα προβλήματα συγχρονισμού χείλους είναι ότι ο ήχος μπορεί να επεξεργαστεί πολύ γρηγορότερα από το βίντεο, ειδικά το βίντεο υψηλής ευκρίνειας ή 4K. Το βίντεο υψηλής ευκρίνειας ή βίντεο 4K καταλαμβάνει πολύ χώρο και απαιτεί περισσότερο χρόνο επεξεργασίας από τα φορμά ήχου ή τα σήματα βίντεο τυπικής ανάλυσης.

Ως αποτέλεσμα, όταν διαθέτετε τηλεόραση, βιντεοπροβολέα ή δέκτη οικιακού κινηματογράφου, ο οποίος πραγματοποιεί πολλή επεξεργασία βίντεο στο εισερχόμενο σήμα (όπως σήματα που έχουν αναβαθμιστεί από την τυπική ανάλυση σε 720p, 1080i , 1080p ή ακόμα και 4K ), τότε ο ήχος και το βίντεο μπορεί να μην είναι συγχρονισμένοι, ενώ ο ήχος φθάνει πριν από το βίντεο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου το βίντεο μπορεί να είναι μπροστά από τον ήχο.

Εργαλεία ρύθμισης διόρθωσης συγχρονισμού συγχρονισμού ήχου

Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε ένα πρόβλημα συγχρονισμού των χειλιών όπου ο ήχος βρίσκεται μπροστά από το βίντεο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απενεργοποιήσετε όλες τις πρόσθετες ρυθμίσεις επεξεργασίας βίντεο στην τηλεόρασή σας, όπως βελτίωση της κίνησης, μείωση θορύβου βίντεο ή άλλη εικόνα χαρακτηριστικά βελτίωσης.

Επίσης, εάν διαθέτετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου που εκτελεί εργασίες επεξεργασίας βίντεο, δοκιμάστε την ίδια διαδικασία, καθώς ενδέχεται να προσθέτετε μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επεξεργασία βίντεο που συμβαίνει τόσο στην τηλεόραση όσο και στον δέκτη οικιακού κινηματογράφου.

Εάν πραγματοποιήσετε αυτές τις τροποποιήσεις στη ρύθμιση της τηλεόρασής σας και / ή του δέκτη οικιακού κινηματογράφου, διορθώστε την κατάσταση και, στη συνέχεια, προσθέστε κάθε λειτουργία πίσω στην τηλεόραση ή στον δέκτη, μέχρι ο ήχος και το βίντεο να αποσυρθούν ξανά από το συγχρονισμό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως σημείο αναφοράς συγχρονισμού χείλους.

Εάν δεν μπορείτε να περιορίσετε τις λειτουργίες επεξεργασίας βίντεο του τηλεοπτικού δέκτη ή του δέκτη οικιακού κινηματογράφου ή εάν χρειάζεστε αυτές τις λειτουργίες, για να βοηθήσετε στην επίλυση του προβλήματος του ήχου και του βίντεο εκτός σύνδεσης, υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία στο μενού λειτουργίας σε πολλές τηλεοράσεις, δέκτες οικιακού κινηματογράφου και ορισμένα εξαρτήματα πηγής, τα οποία αναφέρονται είτε ως "Συγχρονισμός ήχου", "Ήχος καθυστέρησης" ή "Συγχρονισμός λωρίδων". Ορισμένα συστήματα Sound Bar έχουν επίσης μια παραλλαγή αυτού του χαρακτηριστικού.

Ανεξάρτητα από την ορολογία που χρησιμοποιείται, αυτά τα εργαλεία έχουν όλα τα κοινά χαρακτηριστικά που "επιβραδύνουν" ή καθυστερούν την άφιξη του ηχητικού σήματος, έτσι ώστε να ταιριάζει η εικόνα στην οθόνη και η ηχητική λωρίδα ήχου. Οι προσφερόμενες ρυθμίσεις κυμαίνονται συνήθως από 10ms έως 100ms και μερικές φορές μέχρι 240ms (χιλιοστά του δευτερολέπτου). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καθυστέρηση ήχου μπορεί να προσφέρεται τόσο σε θετικούς όσο και σε αρνητικούς όρους μόνο σε περίπτωση που το βίντεο βρίσκεται μπροστά από τον ήχο. Παρόλο που οι ρυθμίσεις που βασίζονται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου μοιάζουν ελάχιστα από την άποψη του χρόνου, μπορεί να παρατηρηθεί μια αλλαγή 100ms μεταξύ του χρονισμού του ήχου και του βίντεο.

Επίσης, εάν χρησιμοποιείτε δέκτη οικιακού κινηματογράφου που διαθέτει Audio Return Channel μέσω σύνδεσης HDMI , ίσως έχετε την επιλογή να ρυθμίσετε αυτήν τη λειτουργία έτσι ώστε ο συγχρονισμός AV να μπορεί να διορθωθεί αυτόματα ή χειροκίνητα. Αν έχετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου ή τηλεόραση που παρέχει αυτή την επιλογή, δοκιμάστε και τις δύο επιλογές και δείτε ποιο σας δίνει το πιο συνεπές αποτέλεσμα διόρθωσης.

Επιπλέον, αν το πρόβλημα συγχρονισμού ήχου είναι μόνο με μια πηγή (όπως Blu-ray Disc / Ultra HD Blu-ray player, ταινία πολυμέσων ή καλώδιο / δορυφορικό κουτί), ελέγξτε εάν έχουν δικό τους ήχο / ρυθμίσεις συγχρονισμού βίντεο που μπορείτε να επωφεληθείτε.

Πιθανές λύσεις σύνδεσης ήχου και βίντεο

Για συσκευές αναπαραγωγής DVD και Blu-ray και Blu-ray Ultra HD, άλλο πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να χωρίσετε τις συνδέσεις ήχου και εικόνας μεταξύ της τηλεόρασης (ή του βιντεοπροβολέα) και του δέκτη οικιακού κινηματογράφου . Με άλλα λόγια, αντί να συνδέσετε την έξοδο HDMI της συσκευής αναπαραγωγής σας με δέκτη οικιακού κινηματογράφου τόσο για ήχο όσο και για βίντεο, δοκιμάστε μια εγκατάσταση όπου συνδέετε την έξοδο HDMI της συσκευής αναπαραγωγής απευθείας στην τηλεόραση μόνο για βίντεο και κάνετε ξεχωριστή σύνδεση με δέκτης οικιακού κινηματογράφου μόνο για ήχο.

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να απενεργοποιήσετε τα πάντα και να επανασυνδέσετε τον ήχο σας με τον δέκτη οικιακού κινηματογράφου και τον δέκτη οικιακού κινηματογράφου στην τηλεόραση. Ενεργοποιήστε τα πάντα και δείτε αν όλα επαναρυθμίζονται.

Η κατώτατη γραμμή

Η τακτοποίηση σε αυτή την άνετη καρέκλα για νυχτερινή κινηματογραφική ταινία μπορεί να γυρίσει ανάποδα όταν ο ήχος και η εικόνα δεν ταιριάζουν. Ωστόσο, ενδέχεται να έχετε στη διάθεσή σας διάφορα εργαλεία στην τηλεόρασή σας και στο σύστημα ήχου που μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση.

Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι οι επιλογές σύνδεσης ήχου / εικόνας που είναι διαθέσιμες στον δέκτη οικιακού σας θεάτρου, τη γραμμή ήχου, την τηλεόραση ή τον βιντεοπροβολέα δεν επιλύουν αυτό το πρόβλημα, σίγουρα επικοινωνήστε με την τεχνική υποστήριξη των εξαρτημάτων σας για επιπλέον βοήθεια.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι μόνο ένα συγκεκριμένο καλωδιακό / δορυφορικό πρόγραμμα ή κανάλι ή κανάλι είναι εκτός συγχρονισμού και ίσως μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν και αυτό είναι ενοχλητικό, σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι κάτι στο τέλος σας. Θα μπορούσε να είναι ένα προσωρινό ή χρόνιο πρόβλημα με τον συγκεκριμένο πάροχο περιεχομένου - οπότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους για βοήθεια ή τουλάχιστον να τους ειδοποιήσετε για το πρόβλημα.