Μέθοδοι και εργαλεία για την επεξεργασία του EPG στο Media Center

Ενώ μερικές καλωδιακές και δορυφορικές εταιρείες σας επιτρέπουν να έχετε περιορισμένη δυνατότητα επεξεργασίας του ηλεκτρονικού σας οδηγού προγραμματισμού (EPG), αν θέλετε πραγματικά τον πλήρη έλεγχο των καναλιών που βλέπετε και τον τρόπο που τα βλέπετε, χρειάζεστε ένα HTPC που τρέχει το σωστό λογισμικό. Το Windows Media Center έχει τις δικές του επιλογές και μπορείτε να επεκτείνετε σε αυτές χρησιμοποιώντας και επιλογές τρίτων. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορείτε να αλλάξετε το EPG σας για να ταιριάζει καλύτερα στις συνήθειες προβολής της τηλεόρασής σας.

Ενσωματωμένες λειτουργίες

Το Media Center προσφέρει πολλές λειτουργίες, χωρίς οι χρήστες να χρειάζεται να εγκαθιστούν καθόλου επιλογές τρίτων. Από τα φίλτρα έως την έγχρωμη κωδικοποίηση, μπορείτε να βρείτε πολλούς τρόπους για να ντύσετε το EPG σας μέσα στο λογισμικό. Ένα από τα απόλυτα αγαπημένα χαρακτηριστικά μου πάνω από το EPG της εταιρίας μου είναι η δυνατότητα να αλλάξω εντελώς αυτό που βλέπω. Μπορώ να προσθέσω ή να διαγράψω κανάλια όπως κρίνω κατάλληλο έτσι ώστε αντί να μετακινηθώ μέσω 400+ καναλιών, πρέπει μόνο να περάσω από αυτά που θέλω. Αυτό βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία κατά τη γνώμη μου, καθώς δεν χρειάζεται να περάσω από τη σελίδα μετά τη σελίδα των λιστών καναλιών που δεν θα παρακολουθήσω ποτέ. Στο σπίτι μας ως παράδειγμα, μόνο κανάλια HD αναφέρονται στον οδηγό μας. Έχουμε HDTVs και πρέπει να μετακινηθούμε σε μερικές εκατοντάδες κανάλια SD δεν είναι κάτι που ήθελα να κάνω.

Εκτός από την επεξεργασία και την πλήρη επεξεργασία του EPG σας, το Media Center προσφέρει ορισμένα φίλτρα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε γρήγορα το περιεχόμενο που αναζητάτε. Από HDTV σε αθλητικές και παιδικές εμφανίσεις, χρησιμοποιώντας αυτά τα φίλτρα, επεξεργάζεστε προσωρινά τον οδηγό σας για να εμφανίζεται μόνο αυτό το περιεχόμενο. Μπορείτε γρήγορα να έχετε τον πλήρη οδηγό σας πίσω καθόλου, καθώς κανένα από τα φιλτράρισμα δεν είναι μόνιμο.

Μια άλλη ενσωματωμένη λειτουργία του Media Center είναι η δυνατότητα να χρωματίσετε τον οδηγό σας. Παρόλο που δεν υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας του χρωματισμού, όταν ενεργοποιείτε αυτή την επιλογή κάτω από τις ρυθμίσεις της τηλεόρασής σας, ορισμένοι τύποι προγραμματισμού αλλάζουν χρώμα στον οδηγό. Οι ταινίες είναι πορφυρές, οι ειδήσεις είναι ένα χρώμα ελιάς και ο οικογενειακός προγραμματισμός γίνεται γαλάζιο. Παρόλο που όλα δεν παίρνουν μια νέα σκιά, έχω την επιλογή αυτή ενεργοποιημένη από την πρώτη μέρα στο HTPC μας. Κάνει την εύρεση δείχνει καθώς περνάτε από τον οδηγό (ακόμη και ένα επεξεργασμένο) ότι πολύ πιο εύκολο. (Και φαίνεται πολύ καλό!)

Επιλογές τρίτου μέρους

Εάν οι επιλογές που σας παρέχει το Media Center δεν επαρκούν, υπάρχουν αρκετοί τρίτοι που έχουν καταλήξει να κάνουν όχι μόνο να διευκολύνουν την εύρεση καναλιών και περιεχομένου, αλλά και να κάνουν το EPG σας εξαιρετικό. Το πρώτο από αυτά (και ένα που μπορείτε να δείτε στα συμπεριλαμβανόμενα στιγμιότυπα οθόνης) είναι το λογότυπο του καναλιού μου. Αυτό το πρόγραμμα θα προσθέσει λογότυπα για καθένα από τα κανάλια στον οδηγό σας. Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρήση αριθμών καναλιών, πρέπει να παραδεχτείτε ότι η προσπάθεια να βρεθεί το 786 ή το 932 μπορεί να ενοχλητικό. Χρησιμοποιώντας λογότυπα, προσθέτετε ένα οπτικό στοιχείο που επιτρέπει την ταχεία και εύκολη αναγνώριση καναλιών.

Τα λογότυπα του καναλιού μου σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε ασπρόμαυρα ή έγχρωμα λογότυπα τα οποία προσθέτουν πραγματικά ένα ποπ στο EPG. Ενώ το λογισμικό θα προσπαθήσει να συμπληρώσει αυτόματα όλα τα λογότυπα σας, ίσως βρείτε κάποια που λείπουν. Αν ναι, υπάρχουν αρκετοί πόροι στο διαδίκτυο που θα σας επιτρέψουν να συμπληρώσετε τα κενά και το λογότυπο του καναλιού μου επιτρέπει την επιμέρους επεξεργασία λογοτύπων εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετική εικόνα.

Ενώ δεν θα αλλάξει οπτικά τον οδηγό σας, το Media Center Guide Tool είναι ένας τρόπος για να επεξεργαστείτε, να διαχειριστείτε, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις του οδηγού σας. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, μπορείτε να προσθέσετε και να διαγράψετε κανάλια καθώς και να συγχωνεύσετε την ομάδα δέκτη σας εάν θέλετε. Το λογισμικό θα σας αφήσει επίσης να διαχειριστείτε τον οδηγό σας από απόσταση εάν χρειαστεί ποτέ.

Πλήρης έλεγχος

Συνολικά, οι χρήστες του Media Center διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να ελέγξουν και να διαχειριστούν πλήρως τους ηλεκτρονικούς οδηγούς προγραμμάτων τους εάν το επιθυμούν. Ενώ οι MSI DVI UI θα σας επιτρέψουν κάποιο έλεγχο, εάν θέλετε πραγματικά μια προσαρμοσμένη εμπειρία, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αποκτήσετε. Το άλλο λογισμικό HTPC προσφέρει παρόμοιες λύσεις. Εάν θέλετε πραγματικά να έχετε όχι μόνο έναν καλό, αλλά λειτουργικό οδηγό, μπορείτε να το επιτύχετε με λίγη δουλειά και κάποια βοήθεια λογισμικού.