Λειτουργική εξάρτηση σε μια βάση δεδομένων

Λειτουργικές εξαρτήσεις Βοηθήστε να αποφύγετε την αλληλοεπικάλυψη δεδομένων

Μια λειτουργική εξάρτηση σε μια βάση δεδομένων επιβάλλει ένα σύνολο περιορισμών μεταξύ των χαρακτηριστικών. Αυτό συμβαίνει όταν ένα χαρακτηριστικό σε μια σχέση καθορίζει μοναδικά ένα άλλο χαρακτηριστικό. Αυτό μπορεί να γραφεί Α -> Β που σημαίνει ότι το "Β εξαρτάται λειτουργικά από το Α". Αυτό ονομάζεται επίσης εξάρτηση βάσης δεδομένων .

Σε αυτή τη σχέση, το Α καθορίζει την τιμή του Β, ενώ το Β εξαρτάται από το Α.

Γιατί η λειτουργική εξάρτηση είναι σημαντική στο σχεδιασμό βάσης δεδομένων

Η λειτουργική εξάρτηση βοηθάει στην εξασφάλιση της εγκυρότητας των δεδομένων. Συνειδητοποιήστε έναν πίνακα των υπαλλήλων που παραθέτει χαρακτηριστικά όπως SSN (Social Security Number), όνομα, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση και ούτω καθεξής.

Το χαρακτηριστικό SSN θα καθορίσει την αξία του ονόματος, της ημερομηνίας γέννησης, της διεύθυνσης και ίσως και άλλων αξιών, επειδή ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης είναι μοναδικός, ενώ το όνομα, η ημερομηνία γέννησης ή η διεύθυνση μπορεί να μην είναι. Μπορούμε να το γράψουμε ως εξής:

SSN -> όνομα, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση

Επομένως, το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και η διεύθυνση εξαρτώνται λειτουργικά από το SSN. Ωστόσο, η αντίστροφη δήλωση (όνομα -> SSN) δεν είναι αληθής επειδή περισσότεροι από ένας υπάλληλοι μπορούν να έχουν το ίδιο όνομα, αλλά ποτέ δεν θα έχουν το ίδιο SSN. Βάλτε έναν άλλο, πιο συγκεκριμένο τρόπο, εάν γνωρίζουμε την αξία του χαρακτηριστικού SSN, μπορούμε να βρούμε την τιμή του ονόματος, της ημερομηνίας γέννησης και της διεύθυνσης. Αν όμως γνωρίζουμε την αξία μόνο του χαρακτηριστικού ονόματος, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το SSN.

Η αριστερή πλευρά μιας λειτουργικής εξάρτησης μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια επιχείρηση με πολλαπλές τοποθεσίες. Μπορεί να έχουμε έναν υπάλληλο τραπέζι με ιδιότητες υπάλληλο, τίτλο, τμήμα, θέση και διαχειριστή.

Ο εργαζόμενος καθορίζει τη θέση που δουλεύει, οπότε υπάρχει εξάρτηση:

υπάλληλος -> τοποθεσία

Όμως, η τοποθεσία μπορεί να έχει περισσότερους από έναν διαχειριστές, συνεπώς ο υπάλληλος και η υπηρεσία καθορίζουν από κοινού τον διευθυντή:

εργαζόμενος, τμήμα -> διευθυντής

Λειτουργική Εξάρτηση και Κανονικοποίηση

Η λειτουργική εξάρτηση συμβάλλει στην ομαλοποίηση της βάσης δεδομένων, η οποία διασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων και μειώνει τις απολύσεις δεδομένων. Χωρίς εξομάλυνση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεδομένα σε μια βάση δεδομένων είναι ακριβή και αξιόπιστα.