Γλωσσάριο των κοινών όρων βάσης δεδομένων

Αυτό το γλωσσάριο καλύπτει τους όρους και τις έννοιες της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε όλους τους τύπους βάσεων δεδομένων. Δεν περιλαμβάνει όρους ειδικούς για ορισμένα συστήματα ή βάσεις δεδομένων.

ΟΞΥ

Το μοντέλο ACID του σχεδιασμού βάσης δεδομένων επιβάλλει την ακεραιότητα των δεδομένων μέσω της ατομικότητας , της συνέπειας , της απομόνωσης και της ανθεκτικότητας:

Χαρακτηριστικό

Ένα χαρακτηριστικό βάσης δεδομένων είναι ένα χαρακτηριστικό μιας οντότητας βάσης δεδομένων. Με απλά λόγια, ένα χαρακτηριστικό είναι η στήλη σε έναν πίνακα βάσης δεδομένων, ο οποίος είναι γνωστός ως οντότητα.

Αυθεντικοποίηση

Οι βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας για να διασφαλίσουν ότι μόνο οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων ή σε ορισμένες πτυχές της βάσης δεδομένων. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές ενδέχεται να είναι εξουσιοδοτημένοι να εισάγουν ή να επεξεργάζονται δεδομένα, ενώ οι τακτικοί υπάλληλοι ενδέχεται να βλέπουν μόνο δεδομένα. Ο έλεγχος ταυτότητας υλοποιείται με ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης.

BASE Μοντέλο

Το μοντέλο BASE έχει αναπτυχθεί ως εναλλακτική λύση στο μοντέλο ACID για την εξυπηρέτηση των αναγκών των βάσεων δεδομένων noSQL στις οποίες τα δεδομένα δεν είναι δομημένα με τον ίδιο τρόπο που απαιτούνται από τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Οι βασικές του αρχές είναι η Βασική Διαθεσιμότητα, η Μαλακή Κατάσταση και η Συνέπεια:

Περιορισμοί

Ένας περιορισμός βάσης δεδομένων είναι ένα σύνολο κανόνων που ορίζουν έγκυρα δεδομένα. Υπάρχουν πολλοί τύποι περιορισμών. Οι κύριοι περιορισμοί είναι:

Σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (DBMS)

Το ΣΔΒΔ είναι το λογισμικό που διαχειρίζεται όλες τις πτυχές της εργασίας με μια βάση δεδομένων, από την αποθήκευση και τη διασφάλιση των δεδομένων στην επιβολή των κανόνων ακεραιότητας των δεδομένων, στην παροχή εντύπων για την καταχώρηση και τον χειρισμό δεδομένων. Ένα Σχεσιακό Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (RDBMS) υλοποιεί το σχεσιακό μοντέλο των πινάκων και τις σχέσεις μεταξύ τους.

Οντότητα

Μια οντότητα είναι απλώς ένας πίνακας σε μια βάση δεδομένων. Περιγράφεται με τη χρήση ενός διαγράμματος οντοτήτων-σχέσεων, το οποίο είναι ένας τύπος γραφικών που δείχνει τις σχέσεις μεταξύ των πινάκων βάσης δεδομένων.

Λειτουργική εξάρτηση

Ο περιορισμός της λειτουργικής εξάρτησης βοηθά στην εξασφάλιση της εγκυρότητας των δεδομένων και υπάρχει όταν ένα χαρακτηριστικό προσδιορίζει την τιμή ενός άλλου, που περιγράφεται ως A -> B, που σημαίνει ότι η τιμή του A καθορίζει την τιμή του Β ή ότι το Β είναι "λειτουργικά εξαρτώμενο" Για παράδειγμα, ένας πίνακας σε ένα πανεπιστήμιο που περιλαμβάνει αρχεία όλων των φοιτητών μπορεί να έχει μια λειτουργική εξάρτηση μεταξύ του αναγνωριστικού φοιτητή και του ονόματος του φοιτητή, δηλαδή το μοναδικό αναγνωριστικό σπουδαστή θα καθορίσει την αξία του ονόματος.

Δείκτης

Ένα ευρετήριο είναι μια δομή δεδομένων που βοηθά τα ερωτήματα βάσης δεδομένων για μεγάλα σύνολα δεδομένων. Οι προγραμματιστές βάσεων δεδομένων δημιουργούν ένα ευρετήριο σε συγκεκριμένες στήλες σε έναν πίνακα. Ο δείκτης διατηρεί τις τιμές των στηλών, αλλά μόνο τους δείκτες στα δεδομένα του υπόλοιπου πίνακα και μπορεί να αναζητηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα.

Κλειδί

Ένα κλειδί είναι ένα πεδίο βάσης δεδομένων του οποίου ο σκοπός είναι να αναγνωρίσει με μοναδικό τρόπο μια εγγραφή. Τα κλειδιά βοηθούν στην επιβολή της ακεραιότητας των δεδομένων και αποφεύγουν την επικάλυψη. Οι κύριοι τύποι κλειδιών που χρησιμοποιούνται σε μια βάση δεδομένων είναι υποψήφια κλειδιά, πρωτεύοντα κλειδιά ξένα πλήκτρα.

Ομαλοποίηση

Για την ομαλοποίηση μιας βάσης δεδομένων πρέπει να σχεδιάσουμε τους πίνακες (σχέσεις) και τις στήλες (χαρακτηριστικά) με τρόπο που να διασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων και να αποφεύγεται η αλληλεπικάλυψη. Τα πρωταρχικά επίπεδα ομαλοποίησης είναι η πρώτη κανονική μορφή (1NF), η δεύτερη κανονική μορφή (2NF), η τρίτη κανονική μορφή (3NF) και η κανονική μορφή Boyce-Codd (BCNF).

NoSQL

Το NoSQL είναι ένα μοντέλο βάσης δεδομένων που αναπτύχθηκε για να ανταποκρίνεται στην ανάγκη αποθήκευσης μη δομημένων δεδομένων, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναρτήσεις κοινωνικών μέσων, βίντεο ή εικόνες. Αντί να χρησιμοποιεί το SQL και το αυστηρό μοντέλο ACID για να διασφαλίσει την ακεραιότητα των δεδομένων, το NoSQL ακολουθεί το λιγότερο αυστηρό μοντέλο BASE. Ένα σχήμα βάσης δεδομένων NoSQL δεν χρησιμοποιεί πίνακες για την αποθήκευση δεδομένων. μάλλον, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σχέδιο κλειδιού / τιμής ή γραφήματα.

Μηδενικό

Η τιμή NULL συγχέεται συχνά να σημαίνει "καμία" ή μηδέν. Ωστόσο, στην πραγματικότητα σημαίνει "άγνωστο". Εάν ένα πεδίο έχει τιμή NULL, είναι ένα σύμβολο κράτησης θέσης για μια άγνωστη τιμή. Η δομημένη γλώσσα ερωτήματος (SQL) χρησιμοποιεί τους IS NULL και IS NOT NULL operators για να ελέγξει για μηδενικές τιμές.

Ερώτηση

Ένα ερώτημα βάσης δεδομένων είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με μια βάση δεδομένων. Συνήθως γράφεται σε SQL και μπορεί να είναι είτε ένα ερώτημα επιλογής είτε ένα ερώτημα ενέργειας . Ένα επιλεγμένο ερώτημα ζητά δεδομένα από μια βάση δεδομένων. ένα ερώτημα ενέργειας αλλάζει, ενημερώνει ή προσθέτει δεδομένα. Ορισμένες βάσεις δεδομένων παρέχουν μορφές που αποκρύπτουν τη σημασιολογία του ερωτήματος, επιτρέποντας στους χρήστες να ζητούν εύκολα πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να κατανοήσουν την SQL.

Σχήμα

Ένα σχήμα βάσης δεδομένων είναι ο σχεδιασμός πινάκων, στηλών, σχέσεων και περιορισμών που αποτελούν μια βάση δεδομένων. Τα σχήματα περιγράφονται συνήθως χρησιμοποιώντας τη δήλωση SQL CREATE.

Αποθηκευμένη διαδικασία

Μια αποθηκευμένη διαδικασία είναι ένα προκατασκευασμένο ερώτημα ή μια δήλωση SQL που μπορεί να μοιραστεί σε πολλά προγράμματα και χρήστες σε ένα Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων. Οι αποθηκευμένες διαδικασίες βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα, συμβάλλουν στην επιβολή της ακεραιότητας των δεδομένων και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Δομημένη γλώσσα ερωτήματος

Η δομημένη γλώσσα ερωτήματος ή η SQL είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται πιο συχνά για την πρόσβαση σε δεδομένα από μια βάση δεδομένων. Η Γλώσσα Χειρισμού Δεδομένων (DML) περιέχει το υποσύνολο των SQL εντολών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά και περιλαμβάνει SELECT, INSERT, UPDATE και DELETE.

Δώσει το έναυσμα για

Μια σκανδάλη είναι μια αποθηκευμένη διαδικασία που έχει οριστεί να εκτελεστεί δεδομένου ενός συγκεκριμένου συμβάντος, συνήθως μια αλλαγή στα δεδομένα ενός πίνακα. Για παράδειγμα, μια σκανδάλη μπορεί να σχεδιαστεί για να γράψει σε ένα αρχείο καταγραφής, να συγκεντρώσει στατιστικά στοιχεία ή να υπολογίσει μια τιμή.

Θέα

Μια προβολή βάσης δεδομένων είναι ένα φιλτραρισμένο σύνολο δεδομένων που εμφανίζεται στον τελικό χρήστη, προκειμένου να αποκρύψετε την πολυπλοκότητα των δεδομένων και να εξομαλύνετε την εμπειρία του χρήστη. Μια προβολή μπορεί να ενώνει δεδομένα από δύο ή περισσότερους πίνακες και περιέχει ένα υποσύνολο πληροφοριών.