Το μοντέλο βάσης δεδομένων ACID

ACID Προστατεύει τα δεδομένα της βάσης δεδομένων σας

Το μοντέλο ACID του σχεδιασμού βάσης δεδομένων είναι μία από τις παλαιότερες και πιο σημαντικές έννοιες της θεωρίας της βάσης δεδομένων. Ορίζει τέσσερις στόχους που κάθε σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει: ατομικότητα, συνέπεια, απομόνωση και ανθεκτικότητα. Μια σχεσιακή βάση δεδομένων που δεν πληροί κανέναν από αυτούς τους τέσσερις στόχους δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη. Μία βάση δεδομένων που διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρείται ότι είναι συμβατή με το ACID.

Ορισμός ACID

Ας πάρουμε λίγο χρόνο για να εξετάσουμε λεπτομερώς καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά:

Πώς λειτουργεί το ACID στην πράξη

Οι διαχειριστές βάσεων δεδομένων χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές για την επιβολή του ACID.

Ένας που χρησιμοποιείται για την επιβολή της ατομικότητας και της ανθεκτικότητας είναι η καταγραφή μπροστά (WAL), στην οποία κάθε λεπτομέρεια της συναλλαγής γράφεται για πρώτη φορά σε ένα αρχείο καταγραφής που περιλαμβάνει και την επαναφορά και την αναίρεση των πληροφοριών. το ημερολόγιο και να συγκρίνετε τα περιεχόμενά του με την κατάσταση της βάσης δεδομένων.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ατομικότητας και της αντοχής είναι η σκίαση σε μια σελίδα σκίασης που δημιουργείται όταν τα δεδομένα πρόκειται να τροποποιηθούν. Οι ενημερώσεις του ερωτήματος είναι γραμμένες στη σκιά και όχι στα πραγματικά δεδομένα της βάσης δεδομένων. Η ίδια η βάση δεδομένων τροποποιείται μόνο όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία.

Μια άλλη στρατηγική ονομάζεται πρωτόκολλο δέσμευσης δύο φάσεων , ιδιαίτερα χρήσιμη σε κατανεμημένα συστήματα βάσεων δεδομένων. Αυτό το πρωτόκολλο χωρίζει ένα αίτημα να τροποποιηθούν τα δεδομένα σε δύο φάσεις: μια φάση αιτήματος δέσμευσης και μια φάση δέσμευσης. Στη φάση της αίτησης, όλα τα ΣΔΒΔ σε ένα δίκτυο που επηρεάζονται από τη συναλλαγή πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι τα έχουν λάβει και έχουν την ικανότητα να εκτελούν τη συναλλαγή. Μόλις ληφθεί επιβεβαίωση από όλα τα σχετικά ΣΔΒΔ, ολοκληρώνεται η φάση δέσμευσης, στην οποία τα δεδομένα είναι πραγματικά τροποποιημένα.