Μάθετε περισσότερα για τα σχήματα και τη σχέση τους με τις βάσεις δεδομένων

Ένα σχήμα είναι το σχέδιο μιας βάσης δεδομένων που εξασφαλίζει την οργάνωση

Ένα σχήμα βάσης δεδομένων είναι μια συλλογή μεταδεδομένων που περιγράφει τις σχέσεις σε μια βάση δεδομένων. Ένα σχήμα περιγράφεται επίσης ως διάταξη ή σχέδιο μιας βάσης δεδομένων που περιγράφει τον τρόπο οργάνωσης των δεδομένων σε πίνακες.

Ένα σχήμα συνήθως περιγράφεται χρησιμοποιώντας την Δομημένη γλώσσα ερωτήματος (SQL) ως μια σειρά από δηλώσεις CREATE που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή του σχήματος σε μια νέα βάση δεδομένων.

Ένας εύκολος τρόπος να οραματιστείτε ένα σχήμα είναι να το σκεφτείτε ως ένα κουτί που περιέχει πίνακες, αποθηκευμένες διαδικασίες, προβολές και το υπόλοιπο της βάσης δεδομένων στο σύνολό του. Κάποιος μπορεί να δώσει στους χρήστες πρόσβαση στο κουτί και η ιδιοκτησία του κουτιού μπορεί επίσης να αλλάξει.

Τύποι βάσεων δεδομένων

Υπάρχουν δύο τύποι σχημάτων βάσης δεδομένων:

  1. Το σχήμα φυσικής βάσης δεδομένων δίνει το σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται κάθε κομμάτι δεδομένων στη βάση δεδομένων.
  2. Το λογικό σχήμα δίνει δομή στους πίνακες και τις σχέσεις μέσα στη βάση δεδομένων. Σε γενικές γραμμές, το λογικό σχήμα δημιουργείται πριν από το φυσικό σχήμα.

Συνήθως, οι σχεδιαστές βάσεων δεδομένων χρησιμοποιούν τη μοντελοποίηση δεδομένων για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων βασισμένη στο λογισμικό που θα αλληλεπιδράσει με τη βάση δεδομένων.