Βάσεις δεδομένων για αρχάριους

Εισαγωγή σε βάσεις δεδομένων, SQL και Microsoft Access

Στην επιφάνεια, μια βάση δεδομένων μπορεί να μοιάζει πολύ με ένα υπολογιστικό φύλλο. έχει δεδομένα ταξινομημένα σε στήλες και σειρές. Αλλά εκεί τελειώνει η ομοιότητα επειδή μια βάση δεδομένων είναι πολύ πιο ισχυρή.

Τι μπορεί να κάνει μια βάση δεδομένων;

Μια βάση δεδομένων έχει ευρεία λειτουργικότητα αναζήτησης. Για παράδειγμα, ένα τμήμα πωλήσεων θα μπορούσε γρήγορα να ψάξει και να βρει όλο το προσωπικό πωλήσεων που είχε επιτύχει ένα ορισμένο ποσό πωλήσεων για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μια βάση δεδομένων μπορεί να ενημερώνει τα αρχεία χύμα - ακόμα και εκατομμύρια ή περισσότερες εγγραφές. Αυτό θα ήταν χρήσιμο, για παράδειγμα, εάν θέλετε να προσθέσετε νέες στήλες ή να χρησιμοποιήσετε μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα δεδομένων κάποιου είδους.

Εάν η βάση δεδομένων είναι σχεσιακή , που οι περισσότερες βάσεις δεδομένων είναι, μπορεί να παραπέμπει αρχεία σε διάφορους πίνακες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε σχέσεις μεταξύ των πινάκων. Για παράδειγμα, εάν συνδέσατε έναν πίνακα Πελατών με έναν πίνακα παραγγελιών, θα μπορούσατε να βρείτε όλες τις εντολές αγοράς από τον πίνακα παραγγελιών που έχει επεξεργαστεί ποτέ ένας πελάτης από τον πίνακα Πελατών ή να τον επεξεργαστείτε για να επιστρέψετε μόνο τις παραγγελίες που υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - ή σχεδόν οποιοδήποτε είδος συνδυασμού που θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Μια βάση δεδομένων μπορεί να εκτελεί πολύπλοκους υπολογισμούς συγκεντρωτικών σε πολλούς πίνακες. Για παράδειγμα, μπορείτε να καταχωρίσετε τις δαπάνες σε πολλαπλά καταστήματα λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων όλων των πιθανών υποσύνολων, και στη συνέχεια ένα τελικό σύνολο.

Μια βάση δεδομένων μπορεί να επιβάλει την συνέπεια και την ακεραιότητα των δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποφύγει την αλληλεπικάλυψη και να διασφαλίσει την ακρίβεια των δεδομένων μέσω του σχεδιασμού της και μιας σειράς περιορισμών.

Ποια είναι η δομή μιας βάσης δεδομένων;

Στο πιο απλό, μια βάση δεδομένων αποτελείται από πίνακες που περιέχουν στήλες και σειρές. Τα δεδομένα διαχωρίζονται ανά κατηγορίες σε πίνακες, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση μπορεί να έχει έναν πίνακα για τους υπαλλήλους, έναν για τους πελάτες και έναν άλλο για τα προϊόντα.

Κάθε σειρά σε έναν πίνακα ονομάζεται εγγραφή και κάθε κελί είναι πεδίο. Κάθε πεδίο (ή στήλη) μπορεί να σχεδιαστεί για να διατηρεί συγκεκριμένο τύπο δεδομένων, όπως έναν αριθμό, ένα κείμενο ή μια ημερομηνία. Αυτό επιβάλλεται από μια σειρά κανόνων που διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα σας είναι ακριβή και αξιόπιστα.

Οι πίνακες σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων συνδέονται μέσω ενός κλειδιού. Αυτό είναι ένα αναγνωριστικό σε κάθε πίνακα που αναγνωρίζει μοναδικά μια σειρά. Κάθε πίνακας έχει μια στήλη πρωτεύοντος κλειδιού και κάθε πίνακας που πρέπει να συνδεθεί με αυτόν τον πίνακα θα έχει μια στήλη ξένου κλειδιού , η τιμή του οποίου θα ταιριάζει με το πρωτεύον κλειδί του πρώτου πίνακα.

Μια βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει έντυπα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να εισάγουν ή να επεξεργάζονται δεδομένα. Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα να παράγει αναφορές από τα δεδομένα. Μια αναφορά είναι απλά η απάντηση σε μια ερώτηση, που ονομάζεται ερώτημα στη βάση δεδομένων. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναζητήσετε τη βάση δεδομένων για να βρείτε το ακαθάριστο εισόδημα μιας εταιρείας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η βάση δεδομένων θα σας επιστρέψει την αναφορά με τις πληροφορίες που ζητήσατε.

Κοινά προϊόντα βάσης δεδομένων

Η Microsoft Access είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες βάσεων δεδομένων στην αγορά σήμερα. Διατίθεται με το Microsoft Office και είναι συμβατό με όλα τα προϊόντα του Office. Διαθέτει οδηγούς και ένα εύκολο στη χρήση περιβάλλον εργασίας που σας καθοδηγεί στην ανάπτυξη της βάσης δεδομένων σας. Άλλες βάσεις δεδομένων επιφάνειας εργασίας είναι επίσης διαθέσιμες, όπως το FileMaker Pro, το LibreOffice Base (το οποίο είναι δωρεάν) και το Brilliant Database.

Αν εξετάζετε μια βάση δεδομένων για μια μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση, ίσως θελήσετε να εξετάσετε μια βάση δεδομένων διακομιστή που βασίζεται στη γλώσσα δομημένης ερώτησης (SQL) . Η SQL είναι η πιο κοινή γλώσσα της βάσης δεδομένων και χρησιμοποιείται σήμερα από τις περισσότερες βάσεις δεδομένων.

Βάσεις δεδομένων διακομιστή όπως MySQL, Microsoft SQL Server και Oracle είναι εξαιρετικά ισχυρές - αλλά και δαπανηρές και μπορούν να έρθουν με μια απότομη καμπύλη μάθησης.