Τι είναι μια βάση δεδομένων;

Κάντε το άλμα από ένα υπολογιστικό φύλλο σε μια βάση δεδομένων

Οι βάσεις δεδομένων προσφέρουν έναν οργανωμένο μηχανισμό αποθήκευσης, διαχείρισης και ανάκτησης πληροφοριών. Το κάνουν με τη χρήση πινάκων. Αν είστε εξοικειωμένοι με υπολογιστικά φύλλα όπως το Microsoft Excel , πιθανότατα έχετε ήδη συνηθίσει να αποθηκεύετε δεδομένα σε μορφή πίνακα. Δεν είναι μεγάλο μέρος για να κάνετε το άλμα από υπολογιστικά φύλλα σε βάσεις δεδομένων.

Βάσεις δεδομένων εναντίον υπολογιστικών φύλλων

Οι βάσεις δεδομένων είναι πολύ καλύτερες από τα υπολογιστικά φύλλα για την αποθήκευση πολλών δεδομένων, ωστόσο, και για τον χειρισμό αυτών των δεδομένων με διάφορους τρόπους. Αντιμετωπίζετε την ισχύ των βάσεων δεδομένων όλη την ώρα στην καθημερινότητά σας.

Για παράδειγμα, όταν συνδεθείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό στο διαδίκτυο, η τράπεζά σας επαληθεύει πρώτα την ταυτότητά σας χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας και στη συνέχεια εμφανίζει το υπόλοιπο του λογαριασμού σας και τις συναλλαγές σας. Είναι η βάση δεδομένων που λειτουργεί πίσω από τις σκηνές που αξιολογούν το συνδυασμό ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης και στη συνέχεια σας παρέχει πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Η βάση δεδομένων φιλτράρει τις συναλλαγές σας για να τις εμφανίσετε κατά ημερομηνία ή τύπο, όπως ζητάτε.

Εδώ είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες που μπορείτε να εκτελέσετε σε μια βάση δεδομένων που θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εκτελέσετε σε ένα υπολογιστικό φύλλο:

Ας εξετάσουμε μερικές από τις βασικές έννοιες πίσω από μια βάση δεδομένων.

Τα στοιχεία μιας βάσης δεδομένων

Μια βάση δεδομένων αποτελείται από πολλούς πίνακες. Ακριβώς όπως οι πίνακες του Excel, οι πίνακες βάσης δεδομένων αποτελούνται από στήλες και σειρές. Κάθε στήλη αντιστοιχεί σε ένα χαρακτηριστικό και κάθε σειρά αντιστοιχεί σε μία μόνο εγγραφή. Κάθε πίνακας πρέπει να έχει ένα μοναδικό όνομα σε μια βάση δεδομένων.

Για παράδειγμα, εξετάστε έναν πίνακα βάσης δεδομένων που περιέχει ονόματα και αριθμούς τηλεφώνου. Θα δημιουργούσατε ίσως στήλες με όνομα "FirstName", "LastName" και "PhoneNumber." Στη συνέχεια θα ξεκινήσατε να προσθέτετε γραμμές κάτω από αυτές τις στήλες που περιέχουν τα δεδομένα. Σε έναν πίνακα πληροφοριών επικοινωνίας για μια επιχείρηση με 50 υπαλλήλους, θα ολοκληρώναμε ένα τραπέζι που περιέχει 50 σειρές.

Μια σημαντική πτυχή ενός πίνακα είναι ότι κάθε ένας πρέπει να έχει μια στήλη πρωτεύοντος κλειδιού έτσι ώστε κάθε σειρά (ή εγγραφή) να έχει ένα μοναδικό πεδίο για να το αναγνωρίσει.

Τα δεδομένα σε μια βάση δεδομένων προστατεύονται περαιτέρω από τα λεγόμενα περιορισμούς . Οι περιορισμοί επιβάλλουν κανόνες σχετικά με τα δεδομένα για να εξασφαλίσουν τη συνολική ακεραιότητά τους. Για παράδειγμα, ένας μοναδικός περιορισμός διασφαλίζει ότι δεν μπορεί να αντιγραφεί ένα πρωτεύον κλειδί. Ένας περιορισμός ελέγχου ελέγχει τον τύπο δεδομένων που μπορείτε να εισάγετε - για παράδειγμα, ένα πεδίο Όνομα μπορεί να δεχτεί απλό κείμενο, αλλά ένα πεδίο αριθμού κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο σύνολο αριθμών. Υπάρχουν επίσης και άλλοι τύποι περιορισμών.

Ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά μιας βάσης δεδομένων είναι η δυνατότητα δημιουργίας σχέσεων μεταξύ τραπεζιών χρησιμοποιώντας ξένα κλειδιά. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε έναν πίνακα Πελατών και έναν πίνακα παραγγελιών. Κάθε πελάτης μπορεί να συνδεθεί με μια παραγγελία στον πίνακα παραγγελιών σας. Ο πίνακας παραγγελιών, με τη σειρά του, μπορεί να συνδέεται με έναν πίνακα προϊόντων. Αυτό το είδος σχεδίασης περιλαμβάνει μια σχεσιακή βάση δεδομένων και απλοποιεί τον σχεδιασμό της βάσης δεδομένων σας έτσι ώστε να μπορείτε να οργανώνετε δεδομένα ανά κατηγορία, αντί να προσπαθείτε να βάλετε όλα τα δεδομένα σε ένα τραπέζι ή μερικούς μόνο πίνακες.

Ένα Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (DBMS)

Μια βάση δεδομένων περιέχει απλώς δεδομένα. Για να κάνετε πραγματική χρήση των δεδομένων, χρειάζεστε ένα Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (DBMS). Ένα ΣΔΒΔ είναι η ίδια η βάση δεδομένων, μαζί με όλο το λογισμικό και τη λειτουργικότητα για την ανάκτηση δεδομένων από τη βάση δεδομένων ή για την εισαγωγή δεδομένων. Ένα ΣΔΒΔ δημιουργεί αναφορές, επιβάλλει κανόνες βάσης δεδομένων και περιορισμούς και διατηρεί το σχήμα βάσης δεδομένων. Χωρίς ΣΔΒΔ, μια βάση δεδομένων είναι απλώς μια συλλογή bit και bytes με μικρή σημασία.