Ορισμός της σχέσης βάσης δεδομένων

Ένας κοινός όρος που χρησιμοποιείται στον σχεδιασμό της βάσης δεδομένων είναι μια "σχεσιακή βάση δεδομένων" - αλλά μια σχέση βάσης δεδομένων δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν υποδηλώνει, όπως υποδηλώνει το όνομά της, μια σχέση μεταξύ των πινάκων. Αντίθετα, μια σχέση βάσης δεδομένων αναφέρεται απλά σε έναν μεμονωμένο πίνακα σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων.

Σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων , ο πίνακας είναι μια σχέση επειδή αποθηκεύει τη σχέση μεταξύ των δεδομένων στη μορφή γραμμής στήλης. Οι στήλες είναι τα χαρακτηριστικά του πίνακα, ενώ οι σειρές αντιπροσωπεύουν τα αρχεία δεδομένων. Μια μόνο σειρά είναι γνωστή ως πλειάδα για τους σχεδιαστές βάσεων δεδομένων.

Ο ορισμός και οι ιδιότητες μιας σχέσης

Μια σχέση, ή ένας πίνακας, σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων έχει ορισμένες ιδιότητες. Καταρχάς, το όνομά του πρέπει να είναι μοναδικό στη βάση δεδομένων, δηλαδή μια βάση δεδομένων δεν μπορεί να περιέχει πολλούς πίνακες με το ίδιο όνομα. Στη συνέχεια, κάθε σχέση πρέπει να έχει ένα σύνολο στηλών ή χαρακτηριστικών και πρέπει να έχει ένα σύνολο γραμμών για να περιέχει τα δεδομένα. Όπως και με τα ονόματα τραπεζιού, κανένα χαρακτηριστικό δεν μπορεί να έχει το ίδιο όνομα.

Στη συνέχεια, καμία πλειάδα (ή σειρά) δεν μπορεί να είναι διπλότυπο. Στην πράξη, μια βάση δεδομένων μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχει διπλές σειρές, αλλά πρέπει να υπάρχουν πρακτικές για να αποφευχθεί αυτό, όπως η χρήση μοναδικών πρωτογενών κλειδιών (next up).

Δεδομένου ότι μια πλειάδα δεν μπορεί να είναι ένα αντίγραφο, προκύπτει ότι μια σχέση πρέπει να περιέχει τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό (ή στήλη) που να αναγνωρίζει κάθε πλειάδα (ή σειρά) μοναδικά. Αυτό είναι συνήθως το πρωτεύον κλειδί. Αυτό το πρωτεύον κλειδί δεν μπορεί να αντιγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι καμία πλειάδα δεν μπορεί να έχει το ίδιο μοναδικό πρωτεύον κλειδί. Το κλειδί δεν μπορεί να έχει τιμή NULL , πράγμα που απλά σημαίνει ότι πρέπει να είναι γνωστή η τιμή.

Επιπλέον, κάθε κελί ή πεδίο πρέπει να περιέχει μία μόνο τιμή. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να εισαγάγετε κάτι σαν τον "Tom Smith" και να περιμένετε από την βάση δεδομένων να καταλάβει ότι έχετε όνομα και επώνυμο. μάλλον, η βάση δεδομένων θα καταλάβει ότι η αξία αυτού του στοιχείου είναι ακριβώς αυτό που έχει εισαχθεί.

Τέλος, όλα τα χαρακτηριστικά - ή οι στήλες - πρέπει να είναι του ίδιου τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν τον ίδιο τύπο δεδομένων. Δεν μπορείτε να αναμίξετε μια συμβολοσειρά και έναν αριθμό σε ένα μόνο κελί.

Όλες αυτές οι ιδιότητες ή οι περιορισμοί χρησιμεύουν για την εξασφάλιση της ακεραιότητας των δεδομένων, σημαντική για τη διατήρηση της ακρίβειας των δεδομένων.