8 τρόποι για να μιλήσετε για ψεύτικες ειδησεογραφικές τοποθεσίες εκτός από τους ιστότοπους Real News

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ψεύτικα νέα και να βοηθήσετε να σταματήσετε τη διάδοση

Οι ψεύτικες ειδήσεις (που ονομάζονται επίσης φημολογούμενες ειδήσεις) αναφέρονται σε ιστότοπους που υπάρχουν για να δημοσιεύουν και να προωθούν εσκεμμένα ψευδείς, παραπλανητικές πληροφορίες και προπαγάνδα. Κάνουν αυτό για τον προφανή λόγο να πάρουν τους αναγνώστες στους ιστότοπούς τους, ώστε να μπορούν να κερδίσουν χρήματα από τη διαφήμιση, αλλά κάνουν και αυτό για να μπερδέψουν τους αναγνώστες παρεμβάλλοντας τροποποιημένα γεγονότα στις ιστορίες τους. Σύμφωνα με τους The New York Times , ψεύτικες ειδήσεις πιστώνονται με το να επηρεάζονται τα αποτελέσματα των πολιτικών εκλογών (στις ΗΠΑ και αλλού).

Αν και ψεύτικα νέα έχουν περάσει εδώ και χρόνια, η κοινή γνώση για αυτό φάνηκε να έχει κορυφωθεί το φθινόπωρο του 2016, καθώς έδωσε σε όλους την ευθύνη για τη συμμετοχή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, προκάλεσε αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια θανατηφόρα επίθεση της συνωμοσίας του Pizzagate και ενθάρρυνε τον λόγο του Facebook να εργαστεί για να προσφέρει στους χρήστες πρακτικούς τρόπους για την καταπολέμηση των φάρσα. Ακόμη και τώρα το 2018, ο Πρόεδρος Donald Trump συνεχίζει να κάνει ψεύτικα νέα.

Για να συνθέσουμε το πρόβλημα, υπάρχουν τώρα ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με άλλα ψεύτικα ειδησεογραφικά δρώμενα, οι mainstream ειδησεογραφικοί χώροι ονομάζονται πραγματικός ένοχος ψεύτικων ειδήσεων και ψεύτικες ειδησεογραφικές περιοχές απειλούν να μηνύσουν mainstream τοποθεσίες.

Ανεξάρτητα από το πόσο κακά ψεύτικα νέα ακόμη φαίνεται, ο καθένας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την καλύτερη αυτορρύθμιση της περιήγησης και των κοινών συνηθειών. Αυτό δεν ισχύει μόνο για ειδήσεις - ισχύει για όλους τους τύπους περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Όταν πρόκειται αυστηρά για την αντιμετώπιση ψεύτικων ειδήσεων, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να το εντοπίσετε καλύτερα, ώστε να αποφύγετε να παραπλανηθείτε και να συμβάλλετε στην εξάπλωση τέτοιων ιστοριών.

01 από 08

Ελέγξτε για να δείτε αν ο ιστότοπος είναι ένας ιστότοπος WordPress με δυνατότητα αυτόματης φιλοξενίας

Φωτογραφία © hamzaturkkol / Getty Images

Το WordPress είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ιστού για την οικοδόμηση ιστοσελίδων που φαίνονται και λειτουργούν επαγγελματικά σε ένα στιγμιαίο πλάνο και πολλές ψεύτικες ιστοσελίδες ειδήσεων τις χρησιμοποιούν για να φιλοξενήσουν τις τοποθεσίες τους. Μεγαλύτερα καταστήματα ειδήσεων που παίρνουν τόνους κυκλοφορίας και έχουν πολύ περίπλοκα back-ends και front-ends για λόγους λειτουργικότητας και ασφάλειας, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να εντοπίσουν σημάδια του WordPress στον πηγαίο κώδικα τους.

Για να διαπιστώσετε εάν ο ιστότοπος ειδήσεων που αναζητάτε είναι ένας απλός ιστότοπος WordPress που έχετε φιλοξενήσει, απλά κάντε δεξί κλικ στον ιστότοπο που θέλετε να ερευνήσετε και επιλέξτε Προβολή προέλευσης σελίδας . Θα δείτε μια δέσμη περίπλοκου κώδικα να εμφανίζεται σε ένα νέο παράθυρο και το μόνο που έχετε να κάνετε εδώ είναι ο τύπος Ctrl + F ή Cmd + F για να εμφανιστεί η λειτουργία αναζήτησης λέξεων-κλειδιών στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Δοκιμάστε να αναζητήσετε λέξεις-κλειδιά όπως: wordpress , wp-admin και wp-content . Οποιαδήποτε σημάδια αυτών και θα ξέρετε ότι αυτό μπορεί να είναι απλά ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε γρήγορα χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα WordPress.

Για να είμαστε σαφείς, μόνο και μόνο επειδή ένα site γίνεται με το WordPress δεν σημαίνει ότι είναι ψεύτικα νέα. Είναι μια άλλη πιθανή ένδειξη (επειδή είναι τόσο εύκολο να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο βασισμένο στο WordPress).

02 από 08

Εξετάστε το όνομα τομέα του ιστότοπου που διαβάζετε

Φωτογραφία © Tetra Images / Getty Images

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε κλικ στο άρθρο για να το δείτε στο πρόγραμμα περιήγησής σας πριν το μοιραστείτε. Δυστυχώς, η αναδημοσίευση άρθρων με ζωντανές επικεφαλίδες προτού καν να κάνετε κλικ σε αυτά πρώτα είναι ένα τεράστιο μέρος του προβλήματος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πείτε αν μια ιστορία είναι ψεύτικη ή όχι κοιτάζοντας τον τίτλο της κοινωνικής ειδησεογραφίας σας ή στα αποτελέσματα αναζήτησης Google.

Μερικές φορές είναι πραγματικά εύκολο να εντοπίσετε έναν ψεύτικο ιστοχώρο ειδήσεων απλά κοιτάζοντας το όνομα τομέα του ή τη διεύθυνση URL του . Για παράδειγμα, το ABCNews.com.co είναι ένας πολύ γνωστός ψεύτικος ιστότοπος ειδήσεων που στοχεύει να εξαπατήσει τους αναγνώστες να σκέφτονται ότι είναι το πραγματικό ABCNews.go.com . Το μυστικό έγκειται στην αναζήτηση επιπλέον σκεπτόμενων λέξεων που μπορεί να συνοδεύουν μάρκες και αν ο ιστότοπος τελειώνει σε κάτι που οι πιο αξιόπιστοι ιστότοποι δεν χρησιμοποιούν. Σε αυτό το παράδειγμα, το. co στο τέλος της διεύθυνσης URL. Το CBSNews.com.go και το USAToday.com.co είναι δύο ακόμη παραδείγματα.

Εάν ένας ιστότοπος έχει ένα ουδέτερο είδος ονόματος που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι νόμιμο - όπως το NationalReport.net ή το TheLastLineOfDefense.org (και οι δύο ψεύτικες ειδησεογραφικές τοποθεσίες, παρεμπιπτόντως) - θα θελήσετε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα παρακάτω.

03 του 08

Εκτελέστε την ιστορία σας μέσω αυτής της μηχανής αναζήτησης για τα φρίκη

Στιγμιότυπο οθόνης του Hoaxy

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που είναι διαθέσιμα σε όσους από εμάς θέλουν πιο εμπεριστατωμένες απαντήσεις πέρα ​​από ό, τι δείχνουν μερικές επιπλέον αναζητήσεις Google πρέπει να είναι η Hoaxy - μια μηχανή αναζήτησης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απεικονίσουν και να διαπιστώσουν εάν κάτι που βρίσκουν στο διαδίκτυο είναι ψεύτικο ή πραγματικό. Ένα κοινό σχέδιο μεταξύ του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και του Κέντρου για σύνθετα δίκτυα και έρευνα συστημάτων, το Hoaxy έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσδιορίσουν αν κάτι είναι πραγματικό ή όχι, παρακολουθώντας και ενσωματώνοντας την κοινωνική ανταλλαγή συνδέσμων που δημοσιεύονται από αξιόπιστους ανεξάρτητους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων.

Μόλις εκτελέσετε μια αναζήτηση, η Hoaxy θα σας δώσει τα αποτελέσματα που μπορεί να βρει για ισχυρισμούς (που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι ψεύτικα) και αποτελέσματα από σχετικούς ιστότοπους ελέγχου στοιχείων. Ενώ η μηχανή αναζήτησης δεν σας λέει ακριβώς αν κάτι είναι ψεύτικο ή πραγματικό, μπορείτε να δείτε τουλάχιστον πώς ακριβώς έχει εξαπλωθεί στο διαδίκτυο.

Αν θέλετε να παραμείνετε στην κορυφή των ψεύτικων ειδήσεων και φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ίσως θελήσετε επίσης να ελέγχετε τακτικά το Snopes.com, το οποίο είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος δικτυακός τόπος ελέγχου ιστοριών στο διαδίκτυο.

04 του 08

Υπάρχουν άλλοι αξιόπιστοι ιστότοποι που το αναφέρουν;

Φωτογραφία © Iain Masterton / Getty Images

Εάν μια δυνητικά νόμιμη πηγή ειδήσεων αναφέρει μια μεγάλη ιστορία, τότε και άλλοι αξιόπιστοι ιστότοποι θα αναφέρουν και αυτήν. Μια απλή αναζήτηση για την ιστορία θα σας επιτρέψει να δείτε αν άλλοι καλύπτουν το θέμα με τον ίδιο ή τον ίδιο τρόπο.

Εάν μπορείτε να βρείτε επίσημες πηγές ειδήσεων όπως το CNN, το Fox News, το The Huffington Post και άλλοι που το αναφέρουν, τότε αξίζει να σκάβετε και αυτές τις ιστορίες για να ελέγξετε και να δείτε αν οι γραμμές πλαισίου σε όλους τους ιστότοπους που αναφέρουν την ίδια ιστορία. (Επεξήγηση: Ακόμα και ορισμένα επίσημα καταστήματα έχουν κατηγορηθεί ότι παρέχουν λιγότερο από αληθινά ειδησεογραφικά στοιχεία. Αναζητήστε τα "ψεύτικα νέα του CNN" στο Google και θα δείτε τι εννοούμε.)

Καθώς το κάνετε αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι ιστότοποι ειδήσεων τείνουν να συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των πληροφοριών τους, έτσι μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας να πηγαίνει σε κύκλους ακολουθώντας αυτούς τους συνδέσμους. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το δρόμο σας πίσω σε οποιοδήποτε αναγνωρίσιμο / αξιόπιστο δικτυακούς τόπους, ξεκινώντας από έναν μη αναγνωρίσιμο ιστότοπο, ή αν παρατηρήσετε ότι πηγαίνετε σε συνεχή βρόχο καθώς κάνετε κλικ από το σύνδεσμο σε σύνδεσμο, τότε υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της ιστορίας.

Όταν κάνετε την αναζήτησή σας, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ημερομηνία του άρθρου. Η εύρεση παλιών ιστοριών στα αποτελέσματα σας υποδηλώνει ότι ο ψεύτικος ιστότοπος ειδήσεων έχει πάρει μια παλιά ιστορία (που ίσως ήταν νόμιμη εκείνη τη στιγμή) και έπειτα το επαναπροσδιορίστηκε. Μπορεί να έχουν χειριστεί ακόμη και κάποια τέτοια ώστε να είναι πιο συγκλονιστικό, αμφιλεγόμενο και λάθος.

05 του 08

Ελέγξτε την προέλευση και τη χρήση των αποσπασμάτων της ιστορίας

Φωτογραφία © Fiona Casey / Getty Images

Αν ένας ιστότοπος δεν έχει συνδέσμους με πηγές ή χρησιμοποιεί κάτι σαν "πηγές λένε ..." για να δημιουργήσουν αντίγραφα των αιτημάτων τους, τότε μπορεί να έχετε απλά μια ψεύτικη ιστορία μπροστά σας. Εάν υπάρχουν σύνδεσμοι που περιλαμβάνονται στην ιστορία, κάντε κλικ σε αυτές για να δείτε πού πηγαίνουν. Θέλετε να συνδεθούν με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους (BBC, CNN, The New York Times κ.λπ.) και να έχετε ένα καλό ιστορικό αναφοράς γεγονότων.

Αν υπάρχουν αποσπάσματα στην ιστορία, αντιγράψτε και επικολλήστε τα στο Google για να κάνετε αναζήτηση και να δείτε αν άλλοι ιστότοποι που αναφέρουν την ίδια ιστορία έχουν χρησιμοποιήσει τα αποσπάσματα. Αν δεν βρείτε τίποτα, το απόσπασμα θα μπορούσε να είναι ένα πλήρες έργο μυθοπλασίας που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα.

06 του 08

Ποιος διεξάγει τον ιστότοπο που διαβάζετε;

Φωτογραφία © Johnnie Pakington / Getty Images

Ένα πράγμα που πρέπει σίγουρα να αναζητήσετε σε κάθε περιοχή ειδήσεων που εμπιστεύεστε είναι μια σελίδα Σχετικά. Ένας πραγματικός ιστότοπος ειδήσεων πρέπει να σας πει τα πάντα για τον εαυτό του, συμπεριλαμβανομένου του πότε ιδρύθηκε, της αποστολής του και ποιος το τρέχει.

Οι ιστότοποι που δεν έχουν Πληροφορίες για τις σελίδες ή οι ιστότοποι που έχουν Σχετικά με σελίδες με λεπτό περιεχόμενο, ασαφές περιεχόμενο ή περιεχόμενο που ακούγεται σαφές αστείο θα πρέπει να σημαίνουν σίγουρα μια κόκκινη σημαία.

Πάρτε για παράδειγμα ένα από τα αγαπημένα μας ψεύτικα ιστοτόπων. Το ABCNews.com.co δεν έχει καν σελίδα σχετικά με το θέμα, αλλά υπάρχει ένα μικρό μήνυμα στο υποσέλιδο που αναφέρει: Χάρη στον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ABC News, Δρ. Paul "Un-Buzz Killington" Horner για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ιστότοπου ABC News στο multiverse.

Αυτό γίνεται χειρότερο μετά από αυτό, αλλά αυτή η πρώτη πρόταση μόνος (και φυσικά η πλήρης έλλειψη της σελίδας "Σχετικά με") είναι ένα αρκετά σαφές σημάδι ότι δεν πρέπει να εμπιστευτεί τον ιστότοπο.

07 του 08

Ερευνήστε τον συγγραφέα της ιστορίας

Φωτογραφία © Ralf Hiemisch / Getty Images

Ψάξτε για το άρθρο του συγγραφέα στο ίδιο το άρθρο. Εάν ένα byline δεν ακούγεται πολύ επαγγελματικό, πιθανότατα δεν είναι.

Μερικές φορές ο συγγραφέας της ιστορίας μπορεί να είναι ένα νεκρό giveaway μιας ψεύτικης ειδησεογραφικής ιστορίας. Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση ενός ονόματος συγγραφέα μπορεί να φέρει αποτελέσματα σχετικά με την ταυτότητά του για γνωστούς ψευδείς ιστοτόπους ειδήσεων, κάτι που πραγματικά χρειάζεται να επιβεβαιώσετε ότι η ιστορία είναι πράγματι πλαστή.

Εάν μια αναζήτηση Google για το όνομα του συγγραφέα δεν εμφανίζει σημαντικά αποτελέσματα, δοκιμάστε να αναζητήσετε το όνομα του στο Twitter ή στο LinkedIn . Πολλοί επίσημοι δημοσιογράφοι έχουν επαληθεύσει τα προφίλ του Twitter και μια σημαντική ακολουθία, στην οποία τα ζευγάρια πρέπει να προσέχουν. Και αν μπορείτε να τα εντοπίσετε στο LinkedIn, δείτε την προηγούμενη εμπειρία τους, την εκπαίδευση, τις συστάσεις από τις συνδέσεις και άλλες πληροφορίες για να καθορίσουν τον επαγγελματισμό τους.

08 από 08

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο φαίνονται νόμιμα;

Φωτογραφία © Caroline Purser / Getty Images

Τα επίσημα γραφεία ειδήσεων λαμβάνουν συχνά τις δικές τους φωτογραφίες και βίντεο απευθείας από την πηγή, οπότε αν μια φωτογραφία σε ένα άρθρο μοιάζει γενικά, πάρτε το ως σημάδι για να το εξετάσετε περαιτέρω. Ακόμα κι αν φαίνεται νόμιμο, αξίζει να κάνετε μια αντίστροφη αναζήτηση για αυτό στο Google για να δείτε αν μπορείτε να βρείτε από πού είναι πραγματικά από. Αν βρείτε πολλά αντίγραφα του αλλού - ειδικά σε πηγές που δεν σχετίζονται με το άρθρο που ερευνούμε - αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι ο συγγραφέας του άρθρου έκλεψε τη φωτογραφία από κάπου αλλού.

Ομοίως με τα βίντεο, εάν έχει ενσωματωθεί ένα βίντεο στο άρθρο, κάντε κλικ για να το ανοίξετε στην αρχική πλατφόρμα βίντεο για να δείτε ποιος το δημοσίευσε και την ημερομηνία που δημοσιεύτηκε. Εάν το βίντεο μεταφορτώθηκε από τον ίδιο τον ιστότοπο, πραγματοποιήστε αναζήτηση Google ή YouTube για τον τίτλο ή ένα από τα βασικά εισαγωγικά που μπορείτε να διαλέξετε από το βίντεο. Αν προκύψει κάτι που δεν είναι σύμφωνο με το συγκεκριμένο άρθρο (και ειδικά εάν η ημερομηνία είναι πολύ μακριά), είναι πιθανό ότι είναι καλύτερα να το αφήσετε σε αυτό και να υποθέσετε ότι δεν είναι νόμιμο.