Ποιο είναι το κανάλι επιστροφής ήχου (HDMI ARC)

Εισαγωγή στο κανάλι επιστροφής ήχου HDMI

Το κανάλι επιστροφής ήχου (ARC) είναι ένα πολύ πρακτικό χαρακτηριστικό που εισήχθη για πρώτη φορά στο HDMI ver1.4 και λειτουργεί με όλες τις μεταγενέστερες εκδόσεις.

Αυτό που επιτρέπει το HDMI ARC αν τόσο ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου όσο και η τηλεόραση έχουν συμβατές συνδέσεις HDMI και προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα είναι ότι μπορείτε να μεταφέρετε ήχο από την τηλεόραση πίσω σε δέκτη οικιακού κινηματογράφου και να ακούσετε τον ήχο της τηλεόρασής σας μέσω του ήχου του οικιακού σας θεάτρου αντί για τα ηχεία της τηλεόρασης χωρίς να χρειάζεται να συνδέσετε ένα δεύτερο καλώδιο μεταξύ της τηλεόρασης και του συστήματος οικιακού κινηματογράφου.

Πώς λειτουργεί το κανάλι επιστροφής ήχου

Αν λαμβάνετε τα σήματα τηλεόρασης μέσω κεραίας, ο ήχος από αυτά τα σήματα πηγαίνει απευθείας στην τηλεόρασή σας. Συνήθως, για να έχετε τον ήχο από αυτά τα σήματα στον δέκτη Home Theater, θα πρέπει να συνδέσετε ένα επιπλέον καλώδιο (είτε αναλογικό στερεοφωνικό , ψηφιακό οπτικό ή ψηφιακό ομοαξονικό ) από την τηλεόραση στο δέκτη οικιακού κινηματογράφου για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, με το Audio Return Channel, μπορείτε απλώς να επωφεληθείτε από το καλώδιο HDMI που έχετε ήδη συνδέσει στην τηλεόραση και τον δέκτη οικιακού κινηματογράφου για τη μεταφορά ήχου και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Επιπλέον, άλλες πηγές ήχου που είναι απευθείας συνδεδεμένες με την τηλεόραση μέσω εισόδων internet, ψηφιακής ή αναλογικής ήχου μπορεί επίσης να είναι προσβάσιμες μέσω της λειτουργίας Audio Return Channel.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι λειτουργίες ARC παρέχονται κατά την κρίση του κατασκευαστή - ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης για την συγκεκριμένη τηλεόραση με δυνατότητα ARC για λεπτομέρειες.

Βήματα για την ενεργοποίηση του καναλιού επιστροφής ήχου

Πρέπει να υπογραμμίσετε εκ νέου ότι για να επωφεληθείτε από το Audio Return Channel, τόσο η τηλεόρασή σας όσο και ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου πρέπει να είναι εξοπλισμένα με HDMI ver1.4 ή νεότερη έκδοση και ο κατασκευαστής τηλεόρασης και δέκτη οικιακού κινηματογράφου έχει συμπεριλάβει το Audio Return Channel ως επιλογή κατά την εφαρμογή του HDMI. Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν η τηλεόρασή σας ή ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου έχει την επιλογή Audio Channel Return (Επιστροφή καναλιού ήχου) είναι να δείτε εάν μία από τις εισόδους HDMI της τηλεόρασης και η έξοδος HDMI του δέκτη οικιακού κινηματογράφου έχουν μια ετικέτα "ARC" εκτός από την είσοδο ή ονομασία ετικέτας αριθμού εξόδου.

Για να ενεργοποιήσετε το Audio Return Channel, θα χρειαστεί επίσης να μεταβείτε στον ήχο της τηλεόρασης ή στο μενού ρύθμισης HDMI κάντε κλικ στην κατάλληλη επιλογή ρύθμισης.

Απαράδεκτα αποτελέσματα

Αν και ιδανικά, το Audio Return Channel θα πρέπει να είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση για την αποστολή ήχου από μια τηλεόραση σε ένα συμβατό εξωτερικό σύστημα ήχου, υπάρχουν κάποιες ασυνέπειες, βάσει του τρόπου με τον οποίο ορισμένοι κατασκευαστές τηλεοράσεων αποφασίζουν ποια από τις δυνατότητές τους θα συμπεριληφθούν.

Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας κατασκευαστής τηλεόρασης μπορεί να παρέχει μόνο τη δυνατότητα του ARC να μεταδίδει ήχο δύο καναλιών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να φιλοξενηθούν αμφότερα τα δυαδικά κανάλια και τα undecoded Dolby Digital bitstreams .

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ARC είναι ενεργό μόνο για εκπομπές μέσω του αέρα και, εάν η τηλεόραση είναι μια έξυπνη τηλεόραση, τις εσωτερικά προσιτές πηγές ροής.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για εξωτερικά συνδεδεμένες πηγές ήχου - εάν έχετε συνδέσει τον ήχο από τον Blu-ray Disc ή το DVD player με την τηλεόραση (αντί απευθείας στο εξωτερικό σύστημα ήχου), η λειτουργία ARC μπορεί να μην μεταδίδει ήχο ή απλά μεταδίδουν ήχο δύο καναλιών.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που η ARC χρησιμοποιεί τη φυσική πλατφόρμα HDMI, οι προηγμένες μορφές ήχου surround, όπως το Dolby TrueHD / Atmos και το DTS-HD Master Audio / : X , δεν είναι καθόλου διαθέσιμες στην αρχική έκδοση του ARC.

eARC

Παρόλο που υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί με το ARC, ως μέρος του HDMI ver2.1 (ο οποίος ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2017), εισήχθη το eARC (Enhanced ARC), το οποίο αναβαθμίζει την ικανότητα ARC προσαρμόζοντας τη μεταφορά εμβυσματικών μορφών ήχου, όπως Dolby Atmos και DTS : X, καθώς και ήχο από εφαρμογές ροής Smart TV. Με άλλα λόγια, στις τηλεοράσεις που περιλαμβάνουν το eARC, μπορείτε να συνδέσετε όλες τις πηγές ήχου και βίντεο σε μια συμβατή τηλεόραση και ο ήχος από αυτές τις πηγές μπορεί να μεταφερθεί από την τηλεόραση στον δέκτη οικιακού κινηματογράφου μέσω μίας σύνδεσης καλωδίου. Θα πρέπει να δείτε την ικανότητα eARC στις τηλεοράσεις και τους δέκτες οικιακού κινηματογράφου ξεκινώντας το 2018.

Δυστυχώς, οι κατασκευαστές τηλεοπτικών προγραμμάτων δεν γνωρίζουν πάντα ποιες μορφές ήχου υποστηρίζονται απαραιτήτως σε κάθε συγκεκριμένη τηλεόραση και όχι όλες οι λεπτομέρειες περιγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης.

Ωστόσο, από τότε που εισήχθη το πρωτότυπο χαρακτηριστικό του Audio Return Channel το 2009, όλες οι τηλεοράσεις και οι θεατρικοί δέκτες ενσωματώνουν τώρα το ARC, αλλά τα βήματα ενεργοποίησης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις διάφορες μάρκες / μοντέλα - ελέγξτε τον οδηγό χρήσης για λεπτομέρειες.

Ορισμένοι σταθμοί ήχου υποστηρίζουν επίσης το κανάλι επιστροφής ήχου

Αν και το κανάλι επιστροφής ήχου, όπως αρχικά σχεδιάστηκε για χρήση μεταξύ τηλεόρασης και συστήματος οικιακού ακουστικού, ορισμένα ηχοστάθμια υποστηρίζουν επίσης αυτό το πρακτικό χαρακτηριστικό.

Αν η ηχητική λυχνία έχει τη δική της ενσωματωμένη ενίσχυση και μια έξοδο HDMI, μπορεί επίσης να διαθέτει Audio Return Channel. Εάν έχετε ήδη μια ηχητική μπάρα που έχει έξοδο HDMI, ελέγξτε την ετικέτα ARC ή Audio Return Channel στην έξοδο HDMI της γραμμής ήχου ή ελέγξτε τον οδηγό χρήσης της γραμμής ήχου.

Επίσης, εάν είστε ψώνια για μια μπάρα ήχου και επιθυμείτε αυτό το χαρακτηριστικό, ελέγξτε τις λειτουργίες και τις προδιαγραφές ή έχετε στην κατοχή σας φυσική επιθεώρηση στο κατάστημα εάν εμφανίζονται οι μονάδες.

Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με το κανάλι επιστροφής ήχου, ανατρέξτε στη σελίδα καναλιού εισόδου ήχου HDMI.org.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κανάλι επιστροφής ήχου (ARC) δεν πρέπει να συγχέεται με το Correction Room Anthem, το οποίο επίσης περνάει από το μνημείο "ARC".