Ρωμαϊκή ταξινόμηση γραμματοσειρών

Οι ρωμαϊκές γραμματοσειρές serif είναι γνωστές από καιρό για την ευκρίνεια τους

Από τις τρεις αρχικές ταξινομήσεις τύπου της δυτικής τυπογραφίας-ρωμαϊκού, ιταλικού και μαύρου-ρομανικού είναι το στυλ που χρησιμοποιείται ευρύτερα. Αυτή η ταξινόμηση περιλαμβάνει τις γραμματοσειρές serif που είναι το πρότυπο σε πολλές εκδόσεις και είναι γνωστές για την ευκρίνεια και την ομορφιά τους. Οι ρωμαϊκές γραμματοσειρές βασίζονταν αρχικά σε ένα στυλ letterform από την αρχαία Ρώμη που έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και συνέχισε να εξελίσσεται στις κλασικές γραμματοσειρές serif του σήμερα. Πολλές από τις πιο ανθεκτικές γραμματοσειρές είναι οι ρωμαϊκές γραμματοσειρές serif - το πανταχού παρόν Times Roman είναι ένα παράδειγμα.

Κατανόηση γραμματοσειρών Serif

Η ταξινόμηση ρωμαϊκού τύπου είναι γεμάτη με τυπογραφικά στοιχεία σερφ. Οι Serifs είναι μικρές γραμμές που συνδέονται με τα άκρα των εγκεφαλικών σε μια επιστολή. Μια γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί αυτές τις μικρές γραμμές ονομάζεται γραμματοσειρά τύπου serif. Ένα τύπος γραμματοσειράς που δεν έχει serifs ονομάζεται γραμματοσειρά sans serif .

Οι ρωμαϊκές γραμματοσειρές serif χρησιμοποιούνται με συντριπτική πλειοψηφία σε δημοσιεύσεις με μεγάλα περάσματα κειμένου, όπως εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Αν και οι γραμματοσειρές serif θεωρήθηκαν κάποτε πιο ευανάγνωστες από τις γραμματοσειρές sans serif, οι περισσότεροι τυπογραφικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι οι σύγχρονες γραμματοσειρές serif και sans serif είναι εξίσου ευανάγνωστες στην εκτύπωση.

Οι ρωμαϊκές γραμματοσειρές δεν είναι τόσο δημοφιλείς για χρήση σε ιστοσελίδες, επειδή η ανάλυση οθόνης κάποιων οθονών υπολογιστή είναι ανεπαρκής για να καταστήσει σαφή τα μικροσκοπικά σερφάφια. Οι σχεδιαστές ιστοτόπων τείνουν να προτιμούν τις γραμματοσειρές sans serif.

Κατηγορίες γραμματοσειρών Ρωμαϊκής Σερίφου

Οι ρωμαϊκές γραμματοσειρές serif κατηγοριοποιούνται ως παλιές μορφές , μεταβατικές ή σύγχρονες (επίσης αποκαλούμενες νεοκλασικές). Υπάρχουν χιλιάδες ρωμαϊκές γραμματοσειρές serif. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Οι παλιές γραμματοσειρές στυλ ήταν η πρώτη από τις σύγχρονες ρωμαϊκές γραμματοσειρές. Δημιουργήθηκαν πριν από τα μέσα του 18ου αιώνα. Άλλες γραμματοσειρές που αναπτύχθηκαν αργότερα, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε αυτές τις πρωτότυπες γραμματοσειρές, ονομάζονται επίσης γραμματοσειρές παλαιού τύπου. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Οι μεταβατικές γραμματοσειρές αποδίδονται στο έργο του John Baskerville, ενός τυπογράφου και του εκτυπωτή στα μέσα του 18ου αιώνα. Αυτός βελτίωσε τις μεθόδους εκτύπωσης μέχρι να μπορέσει να αναπαράγει εγκεφαλικά επεισόδια λεπτών γραμμών, κάτι που δεν ήταν δυνατό προηγουμένως. Μερικές από τις γραμματοσειρές που προήλθαν από τις βελτιώσεις του είναι:

Μοντέρνες ή νεοκλασικές γραμματοσειρές δημιουργήθηκαν στο τέλος του 18ου αιώνα. Η αντίθεση μεταξύ των παχών και των λεπτών κτυπήματος των γραμμάτων είναι δραματική. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Σύγχρονες ταξινομήσεις

Οι αρχικές ταξινομήσεις του ρωμαϊκού, του πλάσματος και του blackletter δεν χρησιμοποιούνται πολύ από τους σύγχρονους γραφίστες και τους τυπογράφους καθώς σχεδιάζουν τα έργα τους. Είναι πιθανότερο να αναφέρονται σε γραμματοσειρές ως μία από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες: γραμματοσειρές serif, γραμματοσειρές sans-serif, σενάρια και διακοσμητικά στυλ.