Πότε πρέπει να αποφύγετε την αυτόματη ισορροπία λευκού

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη σωστή ισορροπία λευκού για διαφορετικές καταστάσεις φωτισμού

Το φως έχει διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος όλη την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε κατά τη λήψη φωτογραφιών .

Μέσα στη φωτογραφία, η ισορροπία λευκού είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των χρωματικών χρωμάτων που παράγουν διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος. Το ανθρώπινο μάτι είναι πολύ καλύτερα στην επεξεργασία του χρώματος και μπορούμε πάντα να δούμε τι πρέπει να είναι λευκό σε μια εικόνα.

Τις περισσότερες φορές, η ρύθμιση αυτόματης εξισορρόπησης λευκού (AWB) στη φωτογραφική μηχανή DSLR ή στην προηγμένη κάμερα και φωτογραφική μηχανή θα αποδειχθεί εξαιρετικά ακριβής. Περιστασιακά, όμως, η κάμερά σας μπορεί να μπερδευτεί, χρειάζοντάς σας λίγη βοήθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φωτογραφική μηχανή σας διαθέτει πολλές διαφορετικές λειτουργίες για να βοηθήσει στην καταπολέμηση πιο περίπλοκων καταστάσεων φωτισμού. Είναι ως εξής.

AWB

Σε λειτουργία AWB, η φωτογραφική μηχανή παίρνει μια επιλογή "best guess", επιλέγοντας συνήθως το φωτεινότερο μέρος της εικόνας ως το σημείο που είναι λευκό. Αυτή η επιλογή είναι συνήθως στην πιο ακριβή εξωτερική της θέση, με φυσικό φωτισμό περιβάλλοντος.

Φως ημέρας

Αυτή είναι η επιλογή ισορροπίας λευκού για όταν ο ήλιος είναι στην πιο λαμπερή του (γύρω στο μεσημέρι). Προσθέτει ζεστούς τόνους στην εικόνα για την καταπολέμηση της πολύ υψηλής θερμοκρασίας χρώματος.

Συννεφιασμένος

Η συννεφιά είναι για χρήση όταν ο ήλιος είναι ακόμα έξω, με διαλείπον κάλυμμα νέφους. Προσθέτει ακόμα ζεστούς τόνους, αλλά λαμβάνει υπόψη την ελαφρώς πιο δροσερή φύση του φωτός.

Απόχρωση

Θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία σκίασης όταν το θέμα σας είναι σε σκιές σε μια ηλιόλουστη μέρα ή όταν συναντάτε μια συννεφιασμένη, ομιχλώδη ή θαμπή μέρα.

Βολφράμιο

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση βολφραμίου με τους κανονικούς βολβούς οικιακής χρήσης, οι οποίοι εκπέμπουν πορτοκαλί χρώμα.

Φθορίζων

Όταν συναντάτε παραδοσιακά φώτα φθορισμού, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία φθορισμού. Τα φώτα φθορισμού εκπέμπουν πράσινο χρώμα. Η κάμερα προσθέτει κόκκινους τόνους για να καταπολεμήσει αυτό.

Λάμψη

Η λειτουργία φλας είναι για χρήση με φώτα ταχύτητας, flashguns και μερικά φωτιστικά στούντιο.

Kelvin

Ορισμένες συσκευές DSLR έχουν την επιλογή λειτουργίας Kelvin, η οποία επιτρέπει στον φωτογράφο να ρυθμίσει την ακριβή ρύθμιση θερμοκρασίας χρώματος που θέλει.

Εθιμο

Η προσαρμοσμένη λειτουργία επιτρέπει στους φωτογράφους να ορίσουν οι ίδιοι την ισορροπία λευκού χρησιμοποιώντας μια δοκιμαστική φωτογραφία.

Όλες αυτές οι επιλογές μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά αυτές που πραγματικά πρέπει να μάθετε είναι οι βολφραμίου, φθορισμού και προσαρμοσμένες ρυθμίσεις.

Όλα μαζί

Ας ξεκινήσουμε με το βολφράμιο. Εάν φωτογραφίζετε σε εσωτερικούς χώρους και η μόνη πηγή φωτός προέρχεται από μεγάλο αριθμό οικιακών βολβών, μπορείτε να ρυθμίσετε την ισορροπία λευκού σας στη λειτουργία βολφραμίου για να βοηθήσετε την κάμερα να κάνει τα πράγματα σωστά. Διαφορετικά, διατρέχετε τον κίνδυνο ενός μάλλον δυσάρεστου πορτοκαλί χυτού στις εικόνες σας!

Ο λαμπτήρας φθορισμού ήταν απλός, καθώς πάντα εκπέμπε ένα πράσινο χρώμα. Οι παλαιότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, με μία μόνο ρύθμιση φθορισμού, θα μπορούν να χειριστούν επαρκώς έναν μικρό αριθμό φώτων φθορισμού. Όμως, αν βρίσκεστε σε ένα κτίριο με πιο σύγχρονο φωτισμό, οι φθορίζουσες λωρίδες θα εκπέμπουν πολλά διαφορετικά έγχρωμα χρώματα, συνήθως μπλε και πράσινα. Αν έχετε ένα πιο πρόσφατο DSLR, θα παρατηρήσετε ότι οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να προσθέτουν μια δεύτερη επιλογή φθορισμού για να αντιμετωπίσουν ισχυρό τεχνητό φως. Έτσι, οι δύο ρυθμίσεις φθορισμού πρέπει να έχουν για αυτό το πολύ ισχυρό έγχρωμο.

Αλλά τι γίνεται αν έχετε ένα παλαιότερο μοντέλο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ισχυρό έγχρωμο χρώμα; Ή τι γίνεται αν σκοπεύετε να γυρίσετε σε μια κατάσταση που έχει ένα μίγμα τεχνητού και περιβάλλοντος φωτός; Και τι εάν κάποιο λευκό στην εικόνα σας χρειάζεται πραγματικά τέλειο λευκό; (Για παράδειγμα, εάν γυρίζετε σε περιβάλλον στούντιο με λευκό φόντο, σίγουρα δεν θέλετε να τραβηχτεί ένα γκρι χρώμα)!

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιλογή "Προσαρμοσμένη ισορροπία λευκού" είναι ο τρόπος που πρέπει να προχωρήσετε. Το Custom επιτρέπει στον φωτογράφο να καθοδηγήσει την κάμερα σχετικά με το τι πρέπει να συλλαμβάνει. Για να χρησιμοποιήσετε την προσαρμοσμένη ρύθμιση, θα χρειαστεί να επενδύσετε σε μια "γκρίζα κάρτα". Αυτά τα απλά κομμάτια κάρτας έχουν γκρι χρώμα και ισορροπούν στο 18% γκρι, το οποίο - με φωτογραφικούς όρους - βρίσκεται ακριβώς στο μέσο μεταξύ λευκού και καθαρού μαύρου. Κάτω από τις συνθήκες φωτισμού που θα χρησιμοποιηθούν για την εικόνα, ο φωτογράφος παίρνει έναν πυροβολισμό με την γκρι κάρτα να γεμίζει το πλαίσιο. Στη συνέχεια, με την επιλογή προσαρμοσμένου στο μενού ισορροπίας λευκού, η κάμερα θα ζητήσει από τον φωτογράφο να επιλέξει μια φωτογραφία που θα χρησιμοποιηθεί. Απλά επιλέξτε τη φωτογραφία της γκρίζας κάρτας και η κάμερα θα χρησιμοποιήσει αυτήν τη φωτογραφία για να κρίνει τι πρέπει να είναι λευκό στην εικόνα. Επειδή η φωτογραφία είναι ρυθμισμένη στο 18% γκρι, τα λευκά και τα μαύρα στην εικόνα θα είναι πάντα ακριβή.