Πώς να αποφύγετε τα τεχνουργήματα σε ψηφιακές φωτογραφίες

Κατανοήστε τον τρόπο αποφυγής ανεπιθύμητων αλλαγών στις ψηφιακές φωτογραφίες σας

Τα ψηφιακά αντικείμενα είναι τυχόν ανεπιθύμητες αλλαγές που εμφανίζονται σε μια εικόνα που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες μέσα σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Η συσκευή μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο φωτογραφικές μηχανές DSLR ή σε φωτογραφικές μηχανές σημείου και βολής και να προκαλέσει μείωση της ποιότητας μιας φωτογραφίας.

Τα καλά νέα είναι ότι, κατανοώντας τους διαφορετικούς τύπους αντικειμένων εικόνας, μπορούν (ως επί το πλείστον) να αποφευχθούν ή να διορθωθούν πριν ληφθεί μια εικόνα.

Ανθισμα

Τα εικονοστοιχεία σε έναν αισθητήρα DSLR συλλέγουν φωτόνια, τα οποία μετατρέπονται σε ηλεκτρικό φορτίο. Εντούτοις, τα εικονοστοιχεία μπορούν μερικές φορές να συλλέγουν πάρα πολλά φωτόνια, πράγμα που προκαλεί υπερχείλιση του ηλεκτρικού φορτίου. Αυτή η υπερχείλιση μπορεί να χυθεί σε υπάρχοντα εικονοστοιχεία, προκαλώντας υπερέκθεση σε περιοχές μιας εικόνας. Αυτό είναι γνωστό ως ανθοφορία.

Τα περισσότερα σύγχρονα DSLRs έχουν αντι-ανθισμένες πύλες, οι οποίες βοηθούν στην αποστράγγιση αυτού του πλεονάσματος φόρτισης.

Χρωματική εκτροπή

Η χρωματική εκτροπή εμφανίζεται συχνότερα κατά τη λήψη με φακό ευρείας γωνίας και είναι ορατή ως χρώμα που περιβάλλει τις άκρες υψηλής αντίθεσης. Προκαλείται από το φακό που δεν εστιάζει τα μήκη κύματος του φωτός στο ίδιο ακριβώς εστιακό επίπεδο. Μπορεί να μην το δείτε στην οθόνη LCD, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και συχνά θα είναι ένα κόκκινο ή κυανό περίγραμμα κατά μήκος των άκρων του ατόμου.

Μπορεί να διορθωθεί χρησιμοποιώντας φακούς που έχουν δύο ή περισσότερα κομμάτια γυαλιού με διαφορετικές διαθλαστικές ιδιότητες.

Jaggies ή Aliasing

Αυτό αναφέρεται στις ορατές ακανόνιστες ακμές σε διαγώνιες γραμμές σε ψηφιακή εικόνα. Τα εικονοστοιχεία είναι τετράγωνο (όχι στρογγυλό) και επειδή μια διαγώνια γραμμή αποτελείται από ένα σύνολο τετραγωνικών εικονοστοιχείων, μπορεί να μοιάζει με μια σειρά από βήματα σκαλοπατιών όταν τα εικονοστοιχεία είναι μεγάλα.

Τα Jaggies εξαφανίζονται με κάμερες υψηλότερης ανάλυσης, επειδή τα εικονοστοιχεία είναι μικρότερα. Τα DSLR περιέχουν φυσικά αντιλαϊκές ικανότητες, καθώς διαβάζουν πληροφορίες και από τις δύο πλευρές μιας άκρης, και έτσι μαλακώνουν τις γραμμές.

Η αύξηση της ακρίβειας στην ταχυδρομική παραγωγή θα αυξήσει την ορατότητα των jaggies και γι 'αυτό πολλά φίλτρα ακονίσματος περιέχουν μια κλίμακα κατά των ψευδών. Θα πρέπει να προσέχετε να μην προσθέτετε υπερβολικό ψευδώνυμο, καθώς μπορεί επίσης να μειώσει την ποιότητα της εικόνας.

Συμπίεση JPEG

Το JPEG είναι η πιο κοινή μορφή αρχείου φωτογραφιών που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ψηφιακών αρχείων φωτογραφιών. Ωστόσο, το JPEG δίνει μια εναλλαγή μεταξύ της ποιότητας εικόνας και του μεγέθους της εικόνας.

Κάθε φορά που αποθηκεύετε ένα αρχείο ως JPEG, συμπιέζετε την εικόνα και χάνετε λίγο ποιότητα . Ομοίως, κάθε φορά που ανοίγετε και κλείνετε ένα JPEG (ακόμα και αν δεν εκτελείτε επεξεργασία σε αυτό), εξακολουθείτε να χάνετε την ποιότητα.

Αν σκοπεύετε να κάνετε πολλές αλλαγές σε μια εικόνα, καλύτερα να την αποθηκεύσετε αρχικά σε μη συμπιεσμένη μορφή, όπως το PSD ή το TIFF .

Μουαρέ

Όταν μια εικόνα περιέχει επαναλαμβανόμενες περιοχές υψηλής συχνότητας, αυτές οι λεπτομέρειες μπορούν να υπερβούν την ανάλυση της κάμερας . Αυτό προκαλεί moire, που μοιάζει με κυματιστές γραμμές στην εικόνα.

Το Moire συνήθως εξαλείφεται από κάμερες υψηλότερης ανάλυσης. Όσοι έχουν χαμηλότερο αριθμό pixel μπορούν να χρησιμοποιήσουν φίλτρα κατά της αλλοιώσεως για να διορθώσουν το πρόβλημα του moire, αν και μαλακώνουν την εικόνα.

Θόρυβος

Ο θόρυβος εμφανίζεται στις εικόνες ως ανεπιθύμητα ή αδέσποτα σημεία χρώματος και ο θόρυβος προκαλείται συνήθως από την ανύψωση του ISO μιας κάμερας . Θα είναι πιο εμφανές στις σκιές και τους μαύρους μιας εικόνας, συχνά ως μικρές κουκίδες κόκκινου, πράσινου και μπλε.

Ο θόρυβος μπορεί να μειωθεί με τη χρήση χαμηλότερου ISO, το οποίο θα θυσιάσει την ταχύτητα και είναι ο πρωταρχικός λόγος για να φτάσετε στο ύψος που είναι απολύτως απαραίτητο κατά την επιλογή του ISO.