Τι είναι ένα αρχείο MKV;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία MKV

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .MKV είναι ένα αρχείο βίντεο Matroska. Είναι ένα δοχείο βίντεο παρόμοιο με το MOV και το AVI , αλλά υποστηρίζει επίσης έναν απεριόριστο αριθμό τραγουδιών ήχου, εικόνας και υποτίτλων (όπως το SRT ή το USF).

Αυτή η μορφή συχνά θεωρείται φορέας για διαδικτυακό βίντεο υψηλής ανάλυσης, επειδή υποστηρίζει περιγραφές, βαθμολογίες, εξώφυλλο και ακόμη και κεφάλαια. Για τους λόγους αυτούς επιλέχθηκε ως προεπιλεγμένη μορφή δοχείου βίντεο για το δημοφιλές λογισμικό DivX Plus.

Πώς να παίξετε αρχεία MKV

Το άνοιγμα αρχείων MKV μπορεί να ακούγεται σαν εύκολη εργασία, αλλά αν έχετε μια συλλογή από 10 βίντεο που έχετε από 10 διαφορετικά μέρη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να τα παίξετε όλα στον υπολογιστή σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σωστοί κωδικοποιητές είναι απαραίτητοι για την αναπαραγωγή του βίντεο. Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό παρακάτω.

Τούτου λεχθέντος, το καλύτερο στοίχημά σας για να παίξετε τα περισσότερα αρχεία MKV είναι να χρησιμοποιήσετε το VLC. Εάν βρίσκεστε σε Windows, μερικοί άλλοι παίκτες MKV περιλαμβάνουν τα MPV, MPC-HC, KMPlayer, DivX Player, MKV File Player ή The Core Media Player (TCMP).

Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν ένα αρχείο MKV στο MacOS, όπως και η Elmedia Player. Παρόλο που δεν είναι δωρεάν, το λογισμικό Roxio μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή αρχείων MKV και στα macOS.

Στο Linux, τα αρχεία MKV μπορούν να αναπαραχθούν χρησιμοποιώντας το xine και μερικά από τα παραπάνω προγράμματα που λειτουργούν με Windows και Mac, όπως το VLC.

Η αναπαραγωγή αρχείων MKV σε iPhones, iPads και iPod touch είναι δυνατή με τον δωρεάν Player Player Media Player ή VLC για κινητές εφαρμογές. Το VLC συνεργάζεται και με τις συσκευές Android, όπως και ο απλός MP4 Video Player (ονομάζεται έτσι, επειδή υποστηρίζονται MP4 και άλλες μορφές βίντεο).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό κινητού CorePlayer για να ανοίξετε αρχεία MKV σε συσκευές Palm, Symbian, Windows Mobile και BlackBerry. Ωστόσο, το λογισμικό δεν είναι δωρεάν.

Σημείωση: Ο ιστότοπος Matroska.org διαθέτει μια λίστα φίλτρων αποκωδικοποιητή που πρέπει να εγκατασταθούν για ορισμένα αρχεία MKV που μπορούν να αναπαραχθούν στον υπολογιστή σας (στην ενότητα Πρόσθετες πληροφορίες αναπαραγωγής ). Για παράδειγμα, εάν το βίντεο είναι συμπιεσμένο με DivX Video, πρέπει να έχετε είτε τον κωδικοποιητή DivX είτε το FFDshow.

Επειδή μπορεί να χρειαστείτε διαφορετικά προγράμματα για να ανοίξετε διαφορετικά αρχεία MKV, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου στα Windows. Αυτό είναι απαραίτητο αν, για παράδειγμα, το KMPlayer προσπαθεί να ανοίξει ένα αρχείο MKV το οποίο επιθυμείτε ή πρέπει να χρησιμοποιήσετε με το DivX Player.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο MKV

Ένας δωρεάν μετατροπέας αρχείων βίντεο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο MKV σε διαφορετική μορφή βίντεο. Δεδομένου ότι τα αρχεία βίντεο είναι αρκετά μεγάλα, ένας online μετατροπέας MKV, όπως το Convert.Files, πιθανόν να μην είναι η πρώτη σας επιλογή.

Αντ 'αυτού, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα από τη λίστα, όπως το Freemake Video Converter . Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μετατρέψετε το MKV σε MP4, AVI, MOV ή ακόμα και κατευθείαν σε ένα DVD, ώστε να μπορείτε να εγγράψετε το αρχείο MKV με λίγη προσπάθεια ή γνώση καύσης ταινιών.

Συμβουλή: Το Freemake Video Converter είναι επίσης χρήσιμο εάν θέλετε να αντιγράψετε / αντιγράψετε ένα DVD στη μορφή MKV.

Πώς να επεξεργαστείτε αρχεία MKV

Μπορείτε να προσθέσετε νέους υπότιτλους σε ένα βίντεο MKV ή ακόμα και να τα αφαιρέσετε, καθώς και να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα κεφάλαια για το βίντεο. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με το δωρεάν πρόγραμμα MKVToolNix για Windows, Linux και macOS.

Οι υποστηριζόμενες μορφές υπότιτλων περιλαμβάνουν τα SRT, PGS / SUP, VobSub, SSA και άλλα. Μπορείτε να διαγράψετε τους υπότιτλους που είναι soft-encoded στο αρχείο MKV ή ακόμα και να προσθέσετε τους δικούς σας προσαρμοσμένους υπότιτλους. Το τμήμα Editor του Κεφάλου του προγράμματος σάς επιτρέπει να κάνετε τις ώρες έναρξης και λήξης για προσαρμοσμένα κεφάλαια βίντεο.

Συμβουλή: Εάν δεν χρησιμοποιείτε την έκδοση GUI του MKVToolNix, αυτή η εντολή μπορεί να αφαιρέσει τους υπότιτλους:

mkvmerge - χωρίς υπότιτλους input.mkv -o output.mkv

Για άλλες συμβουλές ή βοήθεια για τη χρήση του MKVToolNix, ανατρέξτε στην ηλεκτρονική τεκμηρίωση.

Για να επεξεργαστείτε το μήκος ενός αρχείου MKV, να κόψετε τμήματα του βίντεο ή να συγχωνεύσετε πολλά βίντεο MKV μαζί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα μετατροπής βίντεο Freemake που αναφέρθηκε παραπάνω.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή MKV

Επειδή η μορφή αρχείου MKV είναι απλώς μια γενική μορφή δοχείου, μπορεί να περιέχει αρκετά διαφορετικά κομμάτια τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικές μορφές συμπίεσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να έχετε μόνο ένα MKV player που μπορεί να ανοίξει κάθε αρχείο MKV που έχετε.

Ορισμένοι αποκωδικοποιητές είναι απαραίτητοι για ορισμένα προγράμματα κωδικοποίησης, γι 'αυτό και ορισμένα αρχεία MKV μπορεί να λειτουργούν σε έναν υπολογιστή αλλά όχι σε άλλο - το πρόγραμμα που διαβάζει το αρχείο MKV πρέπει να διαθέτει κατάλληλους αποκωδικοποιητές. Υπάρχει πραγματικά χρήσιμη λίστα αποκωδικοποιητών στην ιστοσελίδα Matroska.org.

Εάν αυτό που έχετε είναι απλώς ένα αρχείο ήχου που σχετίζεται με τη μορφή Matroska, μπορεί να χρησιμοποιήσει την επέκταση αρχείου MKA. Τα αρχεία MK3D (Matroska 3D Video) χρησιμοποιούνται για τα στερεοσκοπικά βίντεο και τα αρχεία MKS (Matroska Elementary Stream) απλά κρατούν υπότιτλους.

Το πρόγραμμα Matroska υποστηρίζεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και είναι μια διακλάδωση του Multimedia Container Format (MCF). Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο κοινό στα τέλη του 2002 και είναι ένα πλήρως ανοικτό πρότυπο ανοικτού κώδικα που είναι δωρεάν τόσο για ιδιωτική όσο και για εμπορική χρήση. Το 2010, η Microsoft επιβεβαίωσε ότι τα Windows 10 θα υποστηρίξουν τη μορφή Matroska.