Κατανόηση της συμπίεσης στην ψηφιακή φωτογραφία

Γιατί οι φωτογράφοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συμπίεση των εικόνων

Η συμπίεση είναι ένα μεγάλο ζήτημα όταν πρόκειται για φωτογραφίες και είναι πολύ εύκολο να καταστρέψετε μια μεγάλη εικόνα, συμπιέζοντάς την πάρα πολύ και πολύ συχνά. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη συμπίεση στην ψηφιακή φωτογραφία, ώστε να μπορείτε να τον ελέγξετε κατάλληλα για να καλύψετε τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης φωτογραφίας.

Τι είναι η συμπίεση;

Η συμπίεση χρησιμοποιείται για τη μείωση του μεγέθους οποιουδήποτε αρχείου σε έναν υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων εικόνας. Τα αρχεία συμπιέζονται για να μειώσουν το μέγεθός τους και να διευκολύνουν την κοινή χρήση τους στον ιστό. Ωστόσο, όταν πρόκειται για φωτογραφίες, η συμπίεση δεν είναι πάντα καλό.

Διαφορετικές μορφές αρχείου φωτογραφικών μηχανών σε φωτογραφικές μηχανές DSLR και υπολογιστές εφαρμόζουν διαφορετικά επίπεδα συμπίεσης. Όταν μια εικόνα είναι συμπιεσμένη (στη φωτογραφική μηχανή ή στον υπολογιστή), υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες στο αρχείο και οι λεπτότερες λεπτομέρειες χρώματος, αντίθεσης και ευκρίνειας μειώνονται.

Με μια μορφή συμπίεσης όπως αυτή που βρίσκεται σε ένα αρχείο JPEG, θα μπορείτε να τοποθετήσετε περισσότερα αρχεία στην κάρτα μνήμης της φωτογραφικής μηχανής, αλλά θυσιάζετε επίσης την ποιότητα. Οι προηγμένοι φωτογράφοι προσπαθούν να αποφύγουν τη συμπίεση τραβώντας φωτογραφίες αρχείων RAW, τα οποία δεν έχουν εφαρμογή σε αυτά. Ωστόσο, για γενική φωτογραφία, η συμπίεση που βρέθηκε στο JPEG δεν αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα.

Παρατηρήστε τη συμπίεση

Η διαφορά στις μορφές συμπίεσης ενδέχεται να μην είναι εμφανής στην οθόνη LCD της κάμερας ή ακόμα και στην οθόνη του υπολογιστή. Θα είναι πιο εμφανές όταν εκτυπώνετε μια εικόνα και θα παίξετε μεγαλύτερο ρόλο εάν σκοπεύετε να μεγεθυνθεί η εικόνα. Ακόμη και η ποιότητα μιας εκτύπωσης 8x10 μπορεί να επηρεαστεί από την υπερβολική συμπίεση. Αλλά αν απλά μοιράζεστε μια φωτογραφία στα κοινωνικά μέσα, μια απώλεια ποιότητας μέσω της συμπίεσης δεν πρέπει να σας επηρεάσει αρκετά ώστε να είναι αισθητή.

Η ψηφιακή φωτογραφία έχει προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πολλοί φωτογράφοι θέλουν την πιο πρόσφατη κάμερα με τα πιο megapixel και θα αναβαθμίζουν συνεχώς. Ωστόσο, εάν ο ίδιος φωτογράφος δεν δίνει προσοχή στη συμπίεση από τη στιγμή που μια εικόνα συλλαμβάνεται μέσω της μεταπαραγωγής και της αποθήκευσης, τότε απλά χάθηκαν η πρόσθετη ποιότητα που πλήρωσαν.

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή συμπίεση

Η ψηφιακή συμπίεση είναι μια διπλή διαδικασία.

Πρώτον, ένας ψηφιακός αισθητήρας είναι ικανός να συλλαμβάνει πολύ περισσότερες πληροφορίες από ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί πραγματικά να επεξεργαστεί. Επομένως, μερικές από αυτές τις πληροφορίες μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη συμπίεση χωρίς να παρατηρήσει ο θεατής!

Δεύτερον, ο μηχανισμός συμπίεσης θα αναζητήσει οποιεσδήποτε μεγάλες περιοχές επαναλαμβανόμενου χρώματος και θα αφαιρέσει μερικές από τις επαναλαμβανόμενες περιοχές. Στη συνέχεια θα ανακατασκευαστούν στην εικόνα όταν το αρχείο επεκταθεί.

Οι δύο τύποι συμπίεσης εικόνας

Είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τους δύο διαφορετικούς τύπους συμπίεσης, ώστε να κατανοήσουμε το αποτέλεσμα που έχουν στα αρχεία.

Απώλεια συμπίεσης

Αυτό είναι παρόμοιο με τη δημιουργία ενός αρχείου ZIP στον υπολογιστή. Τα δεδομένα συμπιέζονται για να καταστούν μικρότερα, αλλά δεν χαθεί ποιότητα όταν εξάγεται το αρχείο και ανοίγει σε πλήρες μέγεθος. Θα είναι ίδια με την αρχική εικόνα.

Το TIFF είναι η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη μορφή αρχείου που χρησιμοποιεί συμπίεση χωρίς απώλειες.

Απώλεια συμπίεσης

Αυτό το είδος συμπίεσης λειτουργεί με την απόρριψη πληροφοριών και το μέγεθος της συμπίεσης που εφαρμόζεται μπορεί να επιλεγεί από τον φωτογράφο.

Το JPEG είναι η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη μορφή αρχείου για την απώλεια συμπίεσης και επιτρέπει στους φωτογράφους να εξοικονομούν χώρο σε κάρτες μνήμης ή να δημιουργούν αρχεία κατάλληλα για ηλεκτρονική αποστολή ή online δημοσίευση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που ανοίγετε, τροποποιείτε και αποθηκεύετε εκ νέου ένα αρχείο "lossy", χάνονται λίγο περισσότερες λεπτομέρειες.

Συμβουλές για την αποφυγή ζητημάτων συμπίεσης

Υπάρχουν βήματα που μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε φωτογράφος για να αποφύγει να χάσει την ποιότητα των φωτογραφιών του στη συμπίεση.