Γλωσσάριο ψηφιακής κάμερας: Λειτουργία έκρηξης

Μάθετε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη λειτουργία Burst

Η λειτουργία Burst είναι μια λειτουργία ψηφιακής κάμερας, όπου η μονάδα συλλαμβάνει έναν καθορισμένο αριθμό φωτογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, σε έναν τύπο λειτουργίας έκρηξης, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μπορεί να τραβήξει 10 φωτογραφίες σε πέντε δευτερόλεπτα ή 20 φωτογραφίες σε δύο δευτερόλεπτα σε άλλη λειτουργία έκρηξης.

Μερικές φορές η επιλογή λειτουργίας έκρηξης περιλαμβάνεται σε έναν επιλογέα τρόπου λειτουργίας, συνήθως ως ένα εικονίδιο τριών ορθογωνίων αλληλομανδάλωσης. Άλλες φορές μπορεί να έχει ένα ειδικό πλήκτρο στο πίσω μέρος της κάμερας, μπορεί να είναι μια επιλογή στο κουμπί με τέσσερις κατευθύνσεις ή μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω των μενού της οθόνης. Μερικές φορές το εικονίδιο λειτουργίας έκρηξης θα περιλαμβάνεται στο ίδιο κουμπί με το εικονίδιο του χρονοδιακόπτη.

Μπορεί επίσης να καλέσετε τη λειτουργία Burst λειτουργία συνεχούς λήψης, λειτουργία συνεχούς λήψης, συνεχής καταγραφή πλαισίου, ανάλογα με το μοντέλο της φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιείτε. Πριν από μερικά χρόνια, η λειτουργία έκρηξης περιορίστηκε στις φωτογραφικές μηχανές DSLR ή σε άλλες προηγμένες κάμερες, αλλά τώρα θα βρείτε ότι σχεδόν όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές προσφέρουν λειτουργία έκρηξης. Οι προηγμένες κάμερες θα προσφέρουν απλώς πιο γρήγορους τρόπους έκρηξης από εκείνους που βρίσκονται σε κάμερες που στοχεύουν περισσότερο στους αρχάριους.

Επιλογές κατάστασης έκρηξης

Η λειτουργία Burst, γνωστή και ως λειτουργία συνεχούς λήψης , ποικίλλει σημαντικά από μοντέλο σε μοντέλο. Πολλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές προσφέρουν ακόμη και περισσότερους από έναν τύπους λειτουργίας έκρηξης.

Πλεονεκτήματα της λειτουργίας Burst

Η λειτουργία Burst λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με τα γρήγορα κινούμενα θέματα. Προσπαθώντας να πιέσετε το κουμπί του κλείστρου ώστε να συμπίπτει ακριβώς με την κίνηση του ταχέως κινούμενου αντικειμένου στο πλαίσιο, όλα αυτά, ενώ προσπαθείτε να εξασφαλίσετε μια σωστή σύνθεση στην εικόνα σας , μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Η χρήση μιας λειτουργίας έκρηξης σάς επιτρέπει να καταγράφετε αρκετές φωτογραφίες μέσα σε ένα δευτερόλεπτο ή δύο, δίνοντάς σας περισσότερες πιθανότητες να έχετε μια φωτογραφία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία έκρηξης για να καταγράψετε μια σειρά εικόνων που παρουσιάζουν μια μεταβαλλόμενη σκηνή, καταγράφοντας την κίνηση χωρίς να χρησιμοποιήσετε βίντεο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να καταγράψετε ένα σύνολο φωτογραφιών λειτουργίας έκρηξης που δείχνει ότι το παιδί σας πηδά από το σκάφος καταδύσεων και εκτοξεύεται στην πισίνα στο πάρκο νερού.

Μειονεκτήματα της λειτουργίας έκρηξης

Ένα μειονέκτημα της λειτουργίας έκρηξης με ορισμένα μοντέλα είναι ότι η οθόνη υγρών κρυστάλλων (LCD) σβήνει καθώς φωτογραφίζονται οι φωτογραφίες, πράγμα που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση της δράσης των κινούμενων αντικειμένων. Η επιτυχία με τη σύνθεση μπορεί να είναι μια μικτή τσάντα όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία έκρηξης.

Θα καταλήξετε να τοποθετήσετε την κάρτα μνήμης σας σχετικά γρήγορα εάν εγγράφετε συνεχώς σε κατάσταση έκρηξης, καθώς πιθανότατα θα εγγράφετε πέντε, 10 ή ακόμα περισσότερες φωτογραφίες με κάθε πάτημα του κουμπιού λήψης, σε αντίθεση με τη μία φωτογραφία που καταγράφετε σε ένα single- shot.

Καθώς η φωτογραφική μηχανή αποθηκεύει τις φωτογραφίες των λειτουργιών έκρηξης στην κάρτα μνήμης , η κάμερα θα είναι απασχολημένη, εμποδίζοντας σας να τραβήξετε επιπλέον φωτογραφίες για μερικά δευτερόλεπτα. Επομένως, είναι πιθανό να χάσετε μια αυθόρμητη φωτογραφία αν εμφανιστεί αμέσως μετά την καταγραφή των εικόνων σας.