Ποιος είναι ο κανόνας των τρίτων σε λειτουργία κάμερας δικτύου;

Αν έχετε δει ένα board tic-tac-toe, έχετε μια γενική ιδέα για τον όρο φωτογραφίας "Rule of Thirds." Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται επίσης στη χρήση του Κανόνα των Τρίτων σαν να χρησιμοποιούν μια λειτουργία κάμερας δικτύου, καθώς μπορείτε να τοποθετήσετε τις γραμμές που αποτελούν το Κανόνα των Τρίτων στην οθόνη απεικόνισης της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής σε ένα πλέγμα.

Ουσιαστικά, ο Κανόνας των Τρίτων περιλαμβάνει τη διανοητική καταστροφή μιας σκηνής σε εννέα ισάξια μέρη, με τις φανταστικές γραμμές στη σκηνή να μοιάζουν με μια πλακέτα tic-tac-toe. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε αυτές τις οριζόντιες και κάθετες γραμμές πλέγματος για να εφαρμόσετε τον Κανόνα των Τρίτων, ο οποίος βοηθά τους φωτογράφους να έχουν καλύτερη ισορροπία στη σύνθεση των φωτογραφιών τους, επιτρέποντάς τους να ευθυγραμμίσουν το θέμα με τρόπο εκτός του κέντρου.

Ανάλογα με τη διαμόρφωση της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής σας, μπορείτε να έχετε μερικές επιλογές για την τοποθέτηση των γραμμών δικτύου στην οθόνη LCD , καθιστώντας ευκολότερη τη δημιουργία του τύπου διαμόρφωσης που θέλετε. Κοιτάξτε μέσα από τα μενού της φωτογραφικής μηχανής για να δείτε αν έχει μια εντολή προβολής, μέσω της οποίας μπορείτε συχνά να επιλέξετε από πολλές επιλογές οθόνης , συμπεριλαμβανομένης μιας οθόνης με πλέγμα 3x3 που τοποθετείται πάνω στην οθόνη - εξ ου και η χρήση του όρου "λειτουργία κάμερας δικτύου". Μπορεί επίσης να μπορείτε να τοποθετήσετε ένα πλέγμα 4x4 στην οθόνη, αλλά αυτός ο τύπος πλέγματος δεν σας βοηθά να ακολουθήσετε τον κανόνα των τρίτων. Ορισμένες κάμερες σας επιτρέπουν επίσης να δείτε το πλέγμα 3x3 μέσω του εικονοσκοπίου. (Δεν θα εμφανιστεί κανένα πλέγμα στην πραγματική σας φωτογραφία.)

Για να αλλάξετε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη με πολλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, αναζητήστε ένα κουμπί Disp ή ένα κουμπί Info στο πίσω μέρος της κάμερας. Πατήστε αυτό το κουμπί οπουδήποτε από δύο έως τέσσερις φορές για να βρείτε την επιλογή προβολής πλέγματος 3x3. Εάν δεν βλέπετε ένα πλέγμα 3x3 ως προαιρετικό, κοιτάξτε μέσα από τα μενού της κάμερας (όπως περιγράφεται παραπάνω) για να βεβαιωθείτε ότι η κάμερα μπορεί να εμφανίσει την οθόνη 3x3 πλέγματος στην οθόνη.

Ανεξάρτητα από το αν η κάμερά σας σας επιτρέπει να εμφανίσετε ένα πλέγμα 3x3 στην οθόνη ή όχι, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τον Κανόνα των Τρίτων πιο αποτελεσματικά με τις παρακάτω συμβουλές!

Χρησιμοποιήστε τα σημεία που διασταυρώνονται

Για να δώσετε στην φωτογραφία σας λίγο διαφορετική εμφάνιση, δοκιμάστε να τοποθετήσετε το σημείο ενδιαφέροντος στη φωτογραφία σε ένα από τα τέσσερα σημεία όπου τέμνονται οι γραμμές του πλέγματος 3x3 στην οθόνη LCD . Οι περισσότεροι αρχάριοι φωτογράφοι προσπαθούν να κεντρίσουν το θέμα κάθε φορά, αλλά μια ελαφρώς κεντρική φωτογραφία μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρουσα. Απλά σκεφτείτε λίγο πριν από το χρόνο σχετικά με το σημείο ενδιαφέροντος και πού πρέπει να τοποθετηθεί στο πλάνο για να χρησιμοποιήσετε το Κανόνας των Τρίτων καλά.

Ευθυγράμμιση του αντικειμένου κάθετα ή οριζόντια

Όταν φωτογραφίζετε μια φωτογραφία με μια ξεχωριστή οριζόντια ή κάθετη γραμμή, προσπαθήστε να την ευθυγραμμίσετε με μια από τις γραμμές εκτός δικτύου. Αυτή η συμβουλή λειτουργεί καλύτερα με έναν πυροβολισμό του ορίζοντα σε μια φωτογραφία ηλιοβασιλέματος, για παράδειγμα.

Κρατώντας το Κέντρο εκτός εστίασης

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιτάζουν τις φωτογραφίες τείνουν να επικεντρώνονται πρώτα στις περιοχές γύρω από το κέντρο της εικόνας, αλλά όχι απευθείας στο κέντρο. Μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτή την τάση εστιάζοντας το θέμα όπου τέμνονται αυτές οι φανταστικές γραμμές Rule of Thirds, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς έξω από το κέντρο.

Παρακολουθήστε τη φυσική ροή

Αν έχετε θέμα σε μια ρύθμιση όπου η φυσική ροή του ματιού θα κινηθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δοκιμάστε να ευθυγραμμίσετε το θέμα με ένα σημείο τομής των γραμμών του πλέγματος, ενώ η φυσική ροή κινείται προς το αντίθετο σημείο τομής.

Χρησιμοποιώντας πολλαπλά σημεία διασταύρωσης

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα σημεία που διασταυρώνονται από το κανόνα των τρίτων. Για παράδειγμα, με μια κοντινή φωτογραφία ενός ατόμου με φωτεινό κολιέ ή γραβάτα, δοκιμάστε να τοποθετήσετε τα μάτια του αντικειμένου σε ένα από τα ανώτερα σημεία που διασταυρώνονται και τη γραβάτα ή το κολιέ στο αντίστοιχο χαμηλότερο σημείο τομής.