Τι είναι το ADC μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής;

Γιατί πρέπει να προσέξετε το ADC της κάμεράς σας

Το ADC σημαίνει Analog to Digital Converter και αναφέρεται στην ικανότητα της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής να καταγράφει την πραγματικότητα και να την μετατρέπει σε ψηφιακό αρχείο. Η διαδικασία λαμβάνει όλες τις πληροφορίες χρώματος, αντίθεσης και τόνου μιας σκηνής και την προσαρμόζει στον ψηφιακό κόσμο χρησιμοποιώντας τον βασικό δυαδικό κώδικα της κάθε τεχνολογίας υπολογιστών.

Όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν έναν αριθμό ADC και δίνονται στις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή για κάθε μοντέλο. Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι είναι πραγματικά το ADC, πώς λειτουργεί και γιατί μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην επόμενη αγορά φωτογραφικών μηχανών σας.

Τι είναι το ADC;

Όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR και φωτογραφικών μηχανών έχουν αισθητήρες που αποτελούνται από εικονοστοιχεία με φωτοδίοδο . Αυτές μετατρέπουν την ενέργεια των φωτονίων σε ένα ηλεκτρικό φορτίο. Η φόρτιση αυτή μετατρέπεται σε τάση, η οποία στη συνέχεια ενισχύεται σε επίπεδο στο οποίο μπορεί να επεξεργαστεί περαιτέρω ο αναλογικός σε ψηφιακό μετατροπέα της ψηφιακής κάμερας (ονομάζεται ADC, μετατροπέας AD και σύντομος μετατροπέας A / D).

Το ADC είναι ένα τσιπ μέσα στην ψηφιακή σας κάμερα και η δουλειά του είναι να ταξινομεί τις τάσεις των εικονοστοιχείων σε επίπεδα φωτεινότητας και να εκχωρεί κάθε επίπεδο σε ένα δυαδικό αριθμό, που αποτελείται από μηδενικά και από αυτά. Οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές καταναλωτών χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα ADC 8 bit, το οποίο επιτρέπει μέχρι και 256 τιμές για τη φωτεινότητα ενός μόνο εικονοστοιχείου.

Προσδιορισμός του ADC μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής

Ο ελάχιστος ρυθμός bit του ADC καθορίζεται από το δυναμικό εύρος (ακρίβεια) του αισθητήρα . Μια μεγάλη δυναμική περιοχή θα χρειαστεί τουλάχιστον ADC 10 bit για να παράγει μεγάλο αριθμό τόνων και για να αποφευχθεί τυχόν απώλεια πληροφοριών.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές κάμερας συνήθως υπερπροσδιορίζουν το ADC (όπως με 12 bit αντί για 10 bits) έτσι ώστε να επιτρέπουν τυχόν σφάλματα σε αυτό. Επιπλέον "μπιτ" μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή συγκολλήσεων (posterization) κατά την εφαρμογή των τόνων σε δεδομένα. Ωστόσο, δεν θα παράγουν πρόσθετες πληροφορίες, εκτός από τον θόρυβο.

Τι σημαίνει αυτό κατά την αγορά μιας νέας φωτογραφικής μηχανής;

Έχουμε ήδη πει ότι οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές καταναλωτών έχουν ADC 8 bit και αυτό αρκεί για τους ερασιτέχνες που τραβάνε φωτογραφίες από την οικογένεια ή καταγράφουν το όμορφο ηλιοβασίλεμα. Το ADC διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR ανώτερης κατηγορίας σε επαγγελματικά και επαγγελματικά επίπεδα.

Πολλά DSLRs έχουν τη δυνατότητα να συλλάβουν είτε με υψηλότερο ADC που κυμαίνεται όπως 10-bit, 12-bit, και 14-bit. Αυτές οι υψηλότερες ADC έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν τις πιθανές τόνικές τιμές που μπορεί να συλλάβει η κάμερα, δημιουργώντας βαθύτερες σκιές και ομαλότερες κλίσεις.

Η διαφορά ανάμεσα σε μια εικόνα 12-bit και 14-bit θα είναι πολύ μικρή και μπορεί ακόμη και να μην είναι εντυπωσιακή στις περισσότερες φωτογραφίες. Επίσης, όλα εξαρτώνται από το δυναμικό εύρος του αισθητήρα σας. Εάν το δυναμικό εύρος δεν αυξάνεται με το ADC, τότε δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας.

Καθώς η ψηφιακή τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται, θα είναι και η αποτελεσματική εμβέλεια της εικόνας και η ικανότητα της μηχανής να την καταγράψει.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στις περισσότερες κάμερες DSLR, η δυνατότητα λήψης εικόνων χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε ADC πάνω από 8-bit θα απαιτήσει λήψη σε μορφή RAW. Τα JPGs επιτρέπουν μόνο ένα κανάλι δεδομένων 8-bit.