Μάθετε περισσότερα για τη διασύνδεση TWAIN για Windows και Mac

Κυκλοφόρησε το 1992, το Twain είναι το πρότυπο διεπαφής για Windows και Macintosh το οποίο επιτρέπει στις συσκευές υλικού απεικόνισης (όπως σαρωτές και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές) να επικοινωνούν με το λογισμικό επεξεργασίας εικόνας.

Πριν από το TWAIN, όλες οι συσκευές λήψης εικόνων έφεραν το δικό τους λογισμικό. Αν θέλετε να εργαστείτε με μια σαρωμένη εικόνα σε διαφορετική εφαρμογή, θα έπρεπε πρώτα να αποθηκεύσετε την εικόνα στο δίσκο, στη συνέχεια ανοίξτε την εφαρμογή της επιλογής σας και ανοίξτε ξανά την εικόνα εκεί.

Σχεδόν όλο το λογισμικό επεξεργασίας εικόνας είναι συμβατό με TWAIN. Εάν το λογισμικό σας υποστηρίζει TWAIN, θα βρείτε μια εντολή "Acquire" στα μενού ή τις γραμμές εργαλείων (αν και μερικές φορές η εντολή είναι κρυμμένη κάτω από ένα μενού εισαγωγής).

Αυτή η εντολή παρέχει πρόσβαση σε οποιεσδήποτε συσκευές υλικού TWAIN εγκατεστημένες στο σύστημα. Παρόλο που η εμφάνιση και οι δυνατότητες του λογισμικού για κάθε συσκευή μπορεί να ποικίλλουν, η εντολή TWAIN Acquire καλεί το λογισμικό διασύνδεσης υλικού και τοποθετεί την αποκτώμενη εικόνα στο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, χωρίς να χρειάζεται πρώτα η εικόνα να αποθηκευτεί στο δίσκο.

Τι σημαίνει πραγματικά το TWAIN; Σύμφωνα με το The Free Online Dictionary of Computing και τεκμηριωμένο από την επίσημη ιστοσελίδα της Ομάδας Εργασίας TWAIN, δεν είναι ένα ακρωνύμιο καθόλου:

Η λέξη TWAIN προέρχεται από την "Η Μπαλάντα της Ανατολής και της Δύσης" του Kipling - "... και ποτέ δεν θα συναντήσει το twain ...", αντικατοπτρίζοντας τη δυσκολία σύνδεσης των σαρωτών και των προσωπικών υπολογιστών. Ήταν αναβαθμισμένη στο TWAIN για να το κάνει πιο διακριτικό. Αυτό οδήγησε τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι ήταν ένα ακρωνύμιο, και στη συνέχεια σε έναν διαγωνισμό για να καταλήξουμε σε μια επέκταση. Κανένα δεν επιλέχθηκε, αλλά η καταχώρηση "Τεχνολογία χωρίς ενδιαφέρον όνομα" συνεχίζει να στοιχειώνει το πρότυπο.
- Το δωρεάν ηλεκτρονικό λεξικό της Πληροφορικής, Editor Denis Howe

Μια κοινή χρήση του TWAIN είναι να επιτρέπει τη σάρωση εικόνων απευθείας στο Photoshop . Αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο ξεκινώντας με την κυκλοφορία του Photoshop CS5 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Adobe έπαψε να υποστηρίζει τους σαρωτές TWAIN 64-bit σε Photoshop 64 bit ή 32 bit και σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε το TWAIN "με δική σας ευθύνη".

Το CS6 εκτελείται μόνο σε λειτουργία 64 bit: Εάν το πρόγραμμα οδήγησης σαρωτή δεν μπορεί να χειριστεί τη λειτουργία 64 bit, μπορεί να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TWAIN. Στην πραγματικότητα, το TWAIN μπορεί να είναι μια τεχνολογία στα τελευταία της πόδια. Ευτυχώς, η Adobe έχει κάποιες προτάσεις σχετικά με αντικαταστάσεις.

Ενημερώθηκε από τον Tom Green