Τι είναι το HEIF και το HEIC και γιατί τα χρησιμοποιεί η Apple;

Το HEIF είναι καλύτερο με κάθε τρόπο ένα νέο σχήμα αρχείου εικόνας μπορεί να είναι

Η Apple ενέκρινε ένα νέο τυπικό σχήμα εικόνας που ονομάζεται HEIF (High Performance Image Format) το 2017. Καλεί τη χρήση του εν λόγω μορφής αρχείου «HEIC» και με το iOS 11 αντικατέστησε τη μορφή αρχείου JPEG (pronounced Jay-Peg) με HEIF και το αντίστοιχο HEIC (Container Image High-Efficiency Image).

Εδώ είναι σημαντικό: η μορφή αποθηκεύει τις εικόνες σε καλύτερη ποιότητα, ενώ καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο αποθήκευσης.

Εικόνες Πριν από το HEIF

Αναπτύχθηκε το 1992, η μορφή JPEG ήταν μια μεγάλη επιτυχία για αυτό που ήταν, αλλά χτίστηκε σε μια εποχή που οι υπολογιστές απλά δεν ήταν τόσο ικανοί όσο είναι σήμερα.

Το HEIF βασίζεται στην προηγμένη τεχνολογία συμπίεσης βίντεο που αναπτύχθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων κινηματογραφικών ταινιών HVEC (επίσης γνωστή ως H.265). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σε θέση να φέρει τόσα πολλά στοιχεία.

Πώς ισχύει το HEIF για εσάς

Εδώ εφαρμόζεται το HEIF στον πραγματικό κόσμο: η κάμερα στο iPhone 7 μπορεί να καταγράψει πληροφορίες χρώματος 10-bit, αλλά η μορφή JPEG μπορεί να καταγράψει μόνο το χρώμα σε 8-bit. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η μορφή HEIF υποστηρίζει τη διαφάνεια και μπορεί να χειριστεί εικόνες σε 16-bit. Και πάρτε αυτό: η εικόνα HEIF είναι περίπου 50 τοις εκατό μικρότερη από την ίδια εικόνα που αποθηκεύεται σε μορφή JPEG. Αυτή η συμπιεσμένη εικόνα σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε θέση να αποθηκεύσετε δύο φορές περισσότερες εικόνες στο iPhone ή σε άλλη συσκευή iOS.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το HEIF μπορεί να φέρει πολλά διαφορετικά είδη πληροφοριών.

Ενώ το JPEG μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα που περιλαμβάνει μία μόνο εικόνα, το HEIF μπορεί να μεταφέρει και τις μεμονωμένες εικόνες και τις ακολουθίες από αυτές - ενεργεί σαν ένα δοχείο. Μπορείτε να αποθηκεύσετε πολλές εικόνες και επίσης να τοποθετήσετε πληροφορίες ήχου, βάθους πεδίου, μικρογραφίες εικόνων και άλλες πληροφορίες εκεί.

Πώς μπορεί η Apple να χρησιμοποιήσει HEIC;

Αυτή η χρήση του HEIC ως δοχείου για εικόνες, βίντεο και πληροφορίες σχετικές με την εικόνα σημαίνει ότι η Apple μπορεί να σκεφτεί να κάνει πολύ περισσότερα με τις κάμερες iOS και τις εικόνες σας.

Η Λειτουργία Πορτραίτου του iPhone 7 της Apple είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η εταιρεία με αυτό. Η Λειτουργία Πορτραίτου καταγράφει πολλαπλές εκδόσεις μιας εικόνας και τις ράβει μαζί για να δημιουργήσει πολύ καλύτερα πορτρέτα σε πολύ υψηλότερη ποιότητα από την JPEG.

Η ικανότητα μεταφοράς πληροφοριών σχετικά με το βάθος πεδίου στο εσωτερικό του δοχείου εικόνας HEIC μπορεί να επιτρέψει στην Apple να χρησιμοποιήσει τη συμπιεσμένη μορφή ως μέρος των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας στην οποία εργάζεται.

"Η γραμμή μεταξύ των φωτογραφιών και των βίντεο είναι θολή και πολλά από αυτά που συλλέγουμε είναι ένας συνδυασμός και των δύο αυτών περιουσιακών στοιχείων", δήλωσε ο VP Software της Apple, Sebastien Marineau-Mes στο WWDC.

Πώς λειτουργεί το HEIF και το HEIC;

Οι χρήστες Mac και iOS που εγκαθιστούν το iOS 11 και το MacOS High Sierra θα μετακινηθούν αυτόματα στη νέα μορφή εικόνας, αλλά μόνο οι εικόνες που θα τραβήξουν μετά την αναβάθμιση θα διατηρηθούν σε αυτή τη νέα μορφή.

Όλες οι παλαιότερες εικόνες θα αποθηκευτούν στην υπάρχουσα μορφή εικόνας.

Όταν πρόκειται για κοινή χρήση εικόνων, οι συσκευές της Apple απλώς θα μετατρέπουν τις εικόνες HEIF σε JPEG. Δεν πρέπει να παρατηρήσετε την πραγματοποίηση αυτής της κωδικοποίησης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Apple έχει παράσχει πρότυπο βίντεο HVEC μέσα στο iPhone και το iPad από τότε που εισήγαγε για πρώτη φορά τα προϊόντα αυτά. Τα iPads, η σειρά iPhone 8 και το iPhone X μπορούν να κωδικοποιήσουν και να αποκωδικοποιήσουν εικόνες σε μορφή βίντεο σχεδόν αμέσως. Είναι το ίδιο όταν χειρίζεστε το HEIC.

Αυτό σημαίνει ότι όταν στέλνετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια εικόνα, στέλνετε με iMessage ή απλά δουλεύετε σε μια εφαρμογή που δεν διαθέτει υποστήριξη HEIF, η συσκευή σας θα μετατρέψει ήσυχα σε JPEG σε πραγματικό χρόνο και θα μεταφερθεί σε HEIC.

Καθώς οι χρήστες του iOS και του macOS μετακινούνται στη νέα μορφή, θα δείτε όλο και περισσότερες εικόνες που φέρουν την επέκταση αρχείου .heif, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αποθηκευτεί στη μορφή.