Τι μπορεί να κάνει ένα VPN για εσάς

Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο παρέχει συνδεσιμότητα δικτύου σε μια ενδεχομένως μακρά φυσική απόσταση. Από αυτή την άποψη, ένα VPN είναι μια μορφή Δίκτυο Ευρείας Περιοχής . Τα δίκτυα VPN υποστηρίζουν κοινή χρήση αρχείων, τηλεδιάσκεψη και παρόμοιες υπηρεσίες δικτύου.

Ένα VPN μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε δημόσια δίκτυα, όπως το Διαδίκτυο και ιδιωτικά δίκτυα επιχειρήσεων. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται σήραγγα, ένα VPN διατρέχει την ίδια υποδομή υλικού με τους υπάρχοντες συνδέσμους Internet ή intranet . Οι τεχνολογίες VPN περιλαμβάνουν διάφορους μηχανισμούς ασφαλείας για την προστασία αυτών των εικονικών συνδέσεων.

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα γενικά δεν παρέχουν καμία νέα λειτουργικότητα που δεν προσφέρεται ήδη μέσω εναλλακτικών μηχανισμών, αλλά ένα VPN υλοποιεί τις υπηρεσίες αυτές πιο αποτελεσματικά και οικονομικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ένα VPN υποστηρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τρόπους χρήσης:

Διαδικτυακά VPN για απομακρυσμένη πρόσβαση

Τα τελευταία χρόνια, πολλές οργανώσεις έχουν αυξήσει την κινητικότητα των εργαζομένων τους, επιτρέποντας σε περισσότερους υπαλλήλους να τηλεμεταφέρουν. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να ταξιδεύουν και να αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη ανάγκη να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τα δίκτυα των εταιρειών τους.

Ένα VPN υποστηρίζει απομακρυσμένη, προστατευμένη πρόσβαση στα εταιρικά γραφεία μέσω του Διαδικτύου. Μια λύση VPN Internet χρησιμοποιεί σχεδιασμό πελάτη / διακομιστή και λειτουργεί ως εξής:

  1. Ένας απομακρυσμένος κεντρικός υπολογιστής (client) που προτίθεται να συνδεθεί στο δίκτυο της εταιρείας συνδέεται πρώτα με οποιαδήποτε δημόσια σύνδεση στο Internet.
  2. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής-πελάτης ξεκινά μια σύνδεση VPN στον διακομιστή VPN της εταιρείας. Αυτή η σύνδεση γίνεται χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή VPN που είναι εγκατεστημένη στον απομακρυσμένο υπολογιστή.
  3. Μετά τη δημιουργία της σύνδεσης, ο απομακρυσμένος πελάτης μπορεί να επικοινωνήσει με τα εσωτερικά συστήματα της εταιρείας μέσω του Διαδικτύου σαν να ήταν μέσα στο τοπικό δίκτυο.

Πριν από τα δίκτυα VPN, οι απομακρυσμένοι εργάτες έχουν πρόσβαση σε δίκτυα εταιρειών μέσω ιδιωτικών μισθωμένων γραμμών ή μέσω διακομιστών απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω τηλεφώνου . Ενώ οι πελάτες VPN και οι διακομιστές προσεκτικοί απαιτούν την εγκατάσταση υλικού και λογισμικού, ένα VPN Internet είναι μια ανώτερη λύση σε πολλές περιπτώσεις.

VPN για προσωπική ασφάλεια στο διαδίκτυο

Πολλοί προμηθευτές προσφέρουν υπηρεσίες συνδρομής σε εικονικά ιδιωτικά δίκτυα. Όταν εγγραφείτε, θα έχετε πρόσβαση στην υπηρεσία VPN που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο φορητό σας υπολογιστή, στο PC ή στο smartphone σας. Η σύνδεση VPN είναι κρυπτογραφημένη, που σημαίνει ότι οι χρήστες του ίδιου δικτύου Wi-Fi (όπως σε μια καφετέρια) δεν μπορούν να "μυρίσουν" την επισκεψιμότητα και να παρεμποδίσουν τις πληροφορίες όπως οι λογαριασμοί των κοινωνικών μέσων ή οι τραπεζικές πληροφορίες.

VPN για εσωτερική δικτύωση

Εκτός από τη χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων για απομακρυσμένη πρόσβαση, ένα VPN μπορεί επίσης να γεφυρώσει δύο δίκτυα μαζί. Σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, ένα ολόκληρο απομακρυσμένο δίκτυο (και όχι μόνο ένας απομακρυσμένος πελάτης) μπορεί να συνδεθεί σε ένα διαφορετικό εταιρικό δίκτυο για να διαμορφώσει ένα εκτεταμένο intranet. Αυτή η λύση χρησιμοποιεί μια σύνδεση διακομιστή-διακομιστή VPN.

VPN τοπικού δικτύου Intranet

Τα εσωτερικά δίκτυα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τεχνολογία VPN για την εφαρμογή ελεγχόμενης πρόσβασης σε επιμέρους δίκτυα εντός ενός ιδιωτικού δικτύου. Σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, οι πελάτες VPN συνδέονται με ένα διακομιστή VPN που λειτουργεί ως πύλη δικτύου .

Αυτός ο τύπος χρήσης VPN δεν περιλαμβάνει υπηρεσία παροχής Internet ή καλωδίωση δημόσιου δικτύου. Ωστόσο, επιτρέπει την ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων ασφαλείας του VPN εντός ενός οργανισμού. Αυτή η προσέγγιση έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής ως ένας τρόπος για τις επιχειρήσεις να προστατεύουν τα τοπικά δίκτυα Wi-Fi .