Τι είναι μια πηγή δεδομένων;

Κάθε αρχείο που περιέχει δεδομένα θεωρείται πηγή δεδομένων

Μια πηγή δεδομένων (μερικές φορές ονομάζεται αρχείο δεδομένων) είναι εξίσου απλή όπως ακούγεται: ένας τόπος από τον οποίο λαμβάνονται δεδομένα. Η πηγή μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος δεδομένων οποιασδήποτε μορφής αρχείου, εφόσον το πρόγραμμα κατανοεί πώς να το διαβάσει.

Οι διάφορες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πηγή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών βάσης δεδομένων όπως η Microsoft Access, το MS Excel και άλλα προγράμματα υπολογιστικών φύλλων, επεξεργαστές κειμένου όπως το Microsoft Word, πρόγραμμα περιήγησης ιστού, προγράμματα εκτός σύνδεσης κλπ. Ένα συνηθισμένο σενάριο όταν πρόκειται για Microsoft Word χρησιμοποιώντας μια πηγή δεδομένων είναι για το Word να κάνει μια συγχώνευση αλληλογραφίας από δεδομένα που λαμβάνονται από ένα έγγραφο του Excel. Δείτε την εισαγωγή μας στη συγχώνευση αλληλογραφίας για περισσότερες πληροφορίες.

Σημαντικά στοιχεία πηγών δεδομένων

Ένα αρχείο πηγής δεδομένων που χρησιμοποιείται σε ένα πρόγραμμα για έναν σκοπό, ίσως να μην έχει κάποια σχέση σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα ακόμα κι αν και οι δύο χρησιμοποιούν αρχεία προέλευσης δεδομένων. Με άλλα λόγια, μια συγκεκριμένη "πηγή δεδομένων" είναι υποκειμενική για το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας τα δεδομένα.

Για παράδειγμα, μια πηγή δεδομένων για μια συγχώνευση αλληλογραφίας στο Microsoft Word μπορεί να είναι ένα αρχείο CSV που περιέχει μια δέσμη επαφών ώστε να μπορούν να γράφονται αυτόματα σε ένα έγγραφο του Word για την εκτύπωση φακέλων με τα σωστά ονόματα και διευθύνσεις. Μια τέτοια πηγή δεδομένων, ωστόσο, δεν είναι πολύ χρήσιμη σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο.

Παραδείγματα πηγών δεδομένων

Όπως προαναφέρθηκε, μια πηγή δεδομένων, που ονομάζεται επίσης αρχείο δεδομένων, είναι απλώς μια συλλογή αρχείων που αποθηκεύουν δεδομένα. Είναι αυτά τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν πεδία συγχώνευσης σε συγχωνεύσεις αλληλογραφίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οποιοδήποτε αρχείο κειμένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή δεδομένων, είτε πρόκειται για αρχείο απλού κειμένου είτε για πραγματικό αρχείο βάσης δεδομένων.

Μπορούν να προέρχονται από προγράμματα όπως το MS Access, το FileMaker Pro, κτλ. Θεωρητικά, οποιαδήποτε βάση δεδομένων Open Database Connectivity (ODBC) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή δεδομένων. Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν σε υπολογιστικά φύλλα από το Excel, Quattro Pro ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο πρόγραμμα. Η πηγή δεδομένων μπορεί να είναι ακόμη και ένας απλός πίνακας σε ένα έγγραφο επεξεργασίας κειμένου.

Η ιδέα είναι ότι μια πηγή δεδομένων μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος εγγράφου εφόσον είναι οργανωμένη για να παρέχει δομή για το πρόγραμμα λήψης για να τραβήξει δεδομένα. Για παράδειγμα, μια επαφή βιβλίου διευθύνσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μερικά σενάρια επειδή υπάρχει μια στήλη για όνομα, διεύθυνση, λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ.

Ένα άλλο είδος πηγής δεδομένων μπορεί να είναι ένα αρχείο που καταγράφει την ώρα που οι άνθρωποι κάνουν check in στο γραφείο ενός γιατρού. Ένα πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιήσει την πηγή δεδομένων για να συγκεντρώσει όλους τους χρόνους check-in και να τις εμφανίσει σε έναν ιστότοπο ή να τις χρησιμοποιήσει σε ένα πρόγραμμα είτε για να εμφανίσει το περιεχόμενο είτε για να αλληλεπιδράσει με κάποια άλλη πηγή δεδομένων.

Άλλα είδη πηγών δεδομένων ενδέχεται να ληφθούν από ζωντανή ροή δεδομένων. Το πρόγραμμα iTunes, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει ζωντανή ροή δεδομένων για την αναπαραγωγή ραδιοφωνικών σταθμών στο Διαδίκτυο. Η ροή δεδομένων είναι η πηγή δεδομένων και η εφαρμογή iTunes είναι αυτή που την εμφανίζει.