Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο κυκλικού πολωτή

Προσθέστε το δράμα στις φωτογραφίες σας με αυτό το ουσιαστικό φίλτρο

Ενώ πολλά φίλτρα φιλμ παλαιών σχολείων είναι πλέον παρωχημένα στον κόσμο της ψηφιακής φωτογραφίας, μερικά παραμένουν πολύ χρήσιμα. Ένα από αυτά είναι το φίλτρο κυκλικού πολωτή.

Ο κυκλικός πολωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει δραματικές επιδράσεις στις φωτογραφίες σας και είναι ένα από τα κόλπα που οι επαγγελματίες φωτογράφοι βασίζονται στη δημιουργία λαμπρών εικόνων με πλούσια χρώματα και δυναμική αντίθεση. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε για να αποκομίσετε το καλύτερο από αυτό!

Τι κάνει το Polarizer;

Με απλά λόγια, ένας πολωτής μειώνει την ποσότητα του ανακλώμενου φωτός που πηγαίνει στον αισθητήρα εικόνας της φωτογραφικής σας μηχανής. Είναι ένας τρόπος να αποκόψετε το σκούρο φως και την ομίχλη της ατμόσφαιρας και επιτρέπετε στη φωτογραφική μηχανή να τραβήξει μια σαφέστερη, ευκρινέστερη φωτογραφία.

Εάν έχετε φορέσει γυαλιά ηλίου πολωμένα σε μια ηλιόλουστη μέρα στη λίμνη, τότε έχετε δει τι πολωτές μπορούν να κάνουν. Με ένα πολωτικό φακό, οι μπλε ουρανοί εμφανίζονται βαθύτερα μπλε και τα σύννεφα φαίνεται να ξεπροβάλλουν από το φόντο. Οποιεσδήποτε αντανακλάσεις του νερού αφαιρούνται και μπορείτε να δείτε βαθύτερα από ότι μπορείτε χωρίς τα γυαλιά σας. Το φίλτρο πόλωσης μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε μια κάμερα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο πόλωσης

Η πόλωση είναι πιο αποτελεσματική σε 90 μοίρες από τον ήλιο (ή την πηγή φωτός). Η μέγιστη πόλωση θα εμφανιστεί όταν το θέμα σας βρίσκεται σε ορθή γωνία από τον ήλιο. Σε 180 μοίρες (όταν ο ήλιος είναι πίσω σας) η πόλωση θα είναι ανύπαρκτη. Μεταξύ αυτών των δύο σημείων, η ποσότητα πόλωσης θα ποικίλει.

Μια βίδα κυκλικού πολωτικού φίλτρου στο μπροστινό μέρος του φακού της κάμερας και έχει δύο δακτυλίους που περιστρέφονται. Για να χρησιμοποιήσετε έναν πολωτή, απλά περιστρέψτε το μπροστινό δακτύλιο για να ενεργοποιήσετε την πόλωση.

Κοιτάξτε μέσα στην κάμερα ενώ γυρίζετε το δακτύλιο φίλτρου. Θα γνωρίζετε ότι έχετε επιτύχει την πόλωση επειδή οι αντανακλάσεις θα εξαφανιστούν και η αντίθεση μεταξύ ενός μπλε ουρανού και των σύννεφων θα αυξηθεί.

Πρακτική με αντανακλάσεις και γαλάζιο ουρανό ενώ συνηθίζετε στο πολωτικό φίλτρο. Λάβετε μερικές φωτογραφίες της ίδιας σκηνής με τη μέγιστη πόλωση και χωρίς πόλωση και συγκρίνετε τις δύο. Η διαφορά θα πρέπει να είναι δραματική.

Μόλις καταλάβετε τις επιδράσεις της πόλωσης, θα βρείτε τη χρησιμότητά της ακόμα και όταν δεν υπάρχει ουρανός ή προβληματισμός στην εικόνα. Αυτά είναι μόνο τα δύο καλύτερα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν την πόλωση των αποτελεσμάτων. Πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι σπάνια παίρνουν ένα polarizer μακριά από τους φακούς τους, έτσι είναι πολύτιμο αυτό το φίλτρο.

Τα μειονεκτήματα ενός πολωτικού φίλτρου

Λάβετε υπόψη ότι η χρήση ενός φίλτρου πόλωσης θα μειώσει την ποσότητα φωτός που φθάνει στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής έως και δύο ή τρεις f-stops , οπότε θα χρειαστεί να προσαρμόσετε για αυτό. Επιλέξτε μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου (και χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο, αν χρειαστεί), ανοίξτε επιλέγοντας ένα χαμηλότερο f / stop ή προσθέστε περισσότερο φως στη σκηνή (με την ίδια γωνία, αν είναι δυνατόν).

Οι συνθήκες χαμηλού φωτισμού δεν είναι ιδανικές για τη χρήση φίλτρου πόλωσης. Εάν πρέπει να κόψετε μια αντανάκλαση αργά την ημέρα ή θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα σύννεφα κατά το ηλιοβασίλεμα, χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο.

Είναι καλύτερο να ορίσετε την εστία σας και να βρείτε το σημείο της μέγιστης πόλωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εμπρόσθιος δακτύλιος του φακού στον οποίο είναι συνδεδεμένος ο πολωτής μπορεί να περιστρέφεται ενώ επικεντρώνεται και απορρίπτει την πόλωση. Ακόμη και αν πρέπει να επαναπροσανατολίζετε μετά την πόλωση, το φίλτρο θα πρέπει να βρίσκεται στη γενική ευθυγράμμιση που το αφήσατε (εκτός αν αλλάξετε σημεία εστίασης).

Αγοράζοντας ένα φίλτρο πόλωσης

Τα φίλτρα πόλωσης δεν είναι φθηνά και είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την ποιότητα κατά την αγορά ενός. Θυμηθείτε ότι οι πιο ευκρινείς φωτογραφίες παράγονται από καλό γυαλί ποιότητας και η ίδια προσοχή που έχετε βάλει στην οπτική ποιότητα του φακού σας πρέπει να μεταφερθεί στο φίλτρο πόλωσης.

Μην αγοράζετε γραμμικό πολωτή για χρήση με DSLR. Αυτά χρησιμοποιούνται για φωτογραφικές μηχανές φιλμ εστίασης και, ενώ μπορούν να πολώσουν το φως πιο δραματικά από έναν κυκλικό πολωτή, μπορούν να βλάψουν τα ηλεκτρονικά της κάμερας.

Οι κυκλικοί πολωροποιητές αναπτύχθηκαν όταν οι κάμερες φιλμ άρχισαν να χρησιμοποιούν φακούς αυτόματης εστίασης και πολύπλοκα ηλεκτρονικά, επειδή οι γραμμικοί πόλοι δεν λειτουργούσαν με τη νέα τεχνολογία. Εάν ένα φίλτρο λέει μόνο λέει 'polarizer' πάνω του, τότε είναι ένας γραμμικός πολωτής. Οι κυκλικοί πολωροποιητές θα λένε πάντα «κυκλικό πολωτή». Αυτό είναι πολύ σημαντικό να ψάχνετε όταν ψάχνετε μέσα από τα κάταντα πακέτα των αξεσουάρ της φωτογραφικής μηχανής!

Αν έχετε πολλαπλούς φακούς με διαφορετικά μεγέθη φίλτρων, ίσως μπορείτε να ξεφύγετε με ένα μόνο φίλτρο πόλωσης. Όσο η διαφορά των μεγεθών των φίλτρων δεν είναι υπερβολικά δραστική, αγοράστε ένα δακτύλιο αύξησης ή βηματισμού. Αυτοί οι οικονομικοί προσαρμογείς έρχονται σε διάφορα μεγέθη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χωρέσουν, για παράδειγμα, ένα φίλτρο 58 mm σε έναν φακό που παίρνει φίλτρα 52 mm.