Επιλογή βάσης φιλικών προς τον χρήστη για τον οργανισμό σας

Συστήματα Βάσεων Δεδομένων Desktop vs. Server

Oracle, SQL Server, Microsoft Access, MySQL, DB2 ή PostgreSQL; Υπάρχουν αρκετά προϊόντα βάσεων δεδομένων στην αγορά σήμερα, καθιστώντας την επιλογή μιας πλατφόρμας για την υποδομή του οργανισμού σας ένα αποθαρρυντικό έργο.

Ορίστε τις απαιτήσεις σας

Τα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (ή DBMS) μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: βάσεις δεδομένων επιφάνειας εργασίας και βάσεις δεδομένων διακομιστή. Σε γενικές γραμμές, οι βάσεις δεδομένων επιφάνειας εργασίας είναι προσανατολισμένες προς εφαρμογές ενός χρήστη και διαμένουν σε τυπικούς προσωπικούς υπολογιστές (εξ ου και ο όρος desktop ).

Οι βάσεις δεδομένων για διακομιστές περιέχουν μηχανισμούς για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της συνέπειας των δεδομένων και προσανατολίζονται προς εφαρμογές πολλαπλών χρηστών. Αυτές οι βάσεις δεδομένων έχουν σχεδιαστεί για να τρέχουν σε διακομιστές υψηλής απόδοσης και να φέρουν αντίστοιχα υψηλότερη τιμή.

Είναι σημαντικό να κάνετε μια προσεκτική ανάλυση αναγκών προτού να βουτήξετε και να δεσμευθείτε σε μια λύση βάσης δεδομένων. Συχνά θα διαπιστώσετε ότι μια βάση δεδομένων για επιτραπέζιους υπολογιστές είναι κατάλληλη για τις ανάγκες της επιχείρησής σας όταν αρχικά σχεδιάσατε να αγοράσετε μια ακριβή λύση βασισμένη σε διακομιστές. Μπορεί επίσης να αποκαλύψετε κρυφές απαιτήσεις που απαιτούν την ανάπτυξη μιας κλιμακούμενης, βασισμένης σε διακομιστές βάσης δεδομένων.

Η διαδικασία ανάλυσης αναγκών θα είναι συγκεκριμένη για τον οργανισμό σας, αλλά θα πρέπει, τουλάχιστον, να απαντήσει στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Αφού συγκεντρώσετε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδικασία αξιολόγησης συγκεκριμένων συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι μια εξελιγμένη πλατφόρμα εξυπηρετητών για πολλούς χρήστες (όπως ο SQL Server ή η Oracle) είναι απαραίτητη για να υποστηρίξετε τις πολύπλοκες απαιτήσεις σας. Από την άλλη πλευρά, μια βάση δεδομένων για επιτραπέζιους υπολογιστές, όπως η Microsoft Access, μπορεί να είναι εξίσου ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας (και πολύ πιο εύκολο να μάθει, καθώς και πιο ευγενικό στο φορητό σας βιβλίο!)

Desktop βάσεις δεδομένων

Οι βάσεις δεδομένων για επιτραπέζιους υπολογιστές προσφέρουν μια φθηνή και απλή λύση σε πολλές λιγότερο περίπλοκες απαιτήσεις αποθήκευσης και χειρισμού δεδομένων. Θα κερδίσουν το όνομά τους λόγω του γεγονότος ότι έχουν σχεδιαστεί για να τρέχουν σε "επιτραπέζιους" (ή προσωπικούς) υπολογιστές. Ίσως γνωρίζετε μερικά από αυτά τα προϊόντα ήδη - οι Microsoft Access, FileMaker και OpenOffice / Libre Office Base (δωρεάν) είναι οι κύριοι παίκτες. Ας εξετάσουμε μερικά από τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση μιας βάσης δεδομένων επιφάνειας εργασίας:

Βάσεις δεδομένων διακομιστή

Οι βάσεις δεδομένων διακομιστών, όπως ο Microsoft SQL Server , η Oracle, η PostgreSQL ανοιχτού κώδικα και η IBM DB2, προσφέρουν στους οργανισμούς τη δυνατότητα να διαχειρίζονται αποτελεσματικά μεγάλες ποσότητες δεδομένων κατά τρόπο που επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση και ενημέρωση των δεδομένων. Εάν είστε σε θέση να χειριστείτε την έντονη τιμή, μια βάση δεδομένων που βασίζεται σε διακομιστές μπορεί να σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης δεδομένων.

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση ενός συστήματος βασισμένου σε διακομιστές ποικίλλουν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο σημαντικά κέρδη που επιτεύχθηκαν:

NoSQL Εναλλακτικές βάσεις δεδομένων

Με την αυξανόμενη ανάγκη για οργανώσεις να χειρίζονται μεγάλα σύνολα σύνθετων δεδομένων - μερικά από τα οποία δεν έχουν παραδοσιακή δομή - οι βάσεις δεδομένων "NoSQL" έχουν γίνει πιο διαδεδομένες. Μια βάση δεδομένων NoSQL δεν είναι δομημένη στις κοινές στήλες / σχεδίαση γραμμών των παραδοσιακών σχεσιακών βάσεων δεδομένων, αλλά χρησιμοποιεί ένα πιο ευέλικτο μοντέλο δεδομένων. Το μοντέλο ποικίλει, ανάλογα με τη βάση δεδομένων: ορισμένα οργανώνουν δεδομένα με ζεύγος κλειδιών / τιμών, γραφήματα ή ευρείες στήλες.

Εάν ο οργανισμός σας χρειάζεται να χτυπήσει πολλά δεδομένα, σκεφτείτε αυτόν τον τύπο βάσης δεδομένων, ο οποίος είναι συνήθως απλούστερος στη ρύθμιση παραμέτρων από ορισμένα RDBM και πιο κλιμακωτός. Οι κορυφαίοι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τα MongoDB, Cassandra, CouchDB και Redis.