Πώς να σταματήσετε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το Wi-Fi σας

Η απομάκρυνση των χρηστών από το Wi-Fi είναι πολύ εύκολη. είναι το μέρος ανίχνευσης που είναι δύσκολο. Δυστυχώς, εάν κάποιος κλέψει το Wi-Fi σας, ίσως να μην τον συνειδητοποιήσετε μέχρι να αρχίσουν να συμβαίνουν τα περίεργα πράγματα.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος χρησιμοποιεί το Wi-Fi σας, θα πρέπει πρώτα να επαληθεύσετε ότι συμβαίνει και, στη συνέχεια, να αποφασίσετε πώς θέλετε να αποκλείσετε το άτομο από τη χρήση του Wi-Fi στο μέλλον.

Μερικοί λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να υποψιάζεστε ότι οι χρήστες βρίσκονται στο Wi-Fi σας χωρίς την άδειά σας είναι εάν όλα λειτουργούν αργά, βλέπετε παράξενα τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο δρομολογητή σας ή ο ISP σας αναφέρει παράξενη συμπεριφορά στο δίκτυό σας.

Πώς να κλειδώσετε το Wi-Fi σας

Το να αποκλείσετε κάποιον από το Wi-Fi σας είναι τόσο εύκολο όσο να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi σε κάτι πολύ πιο ασφαλές , κατά προτίμηση με κρυπτογράφηση WPA ή WPA2 .

Τη στιγμή που ο δρομολογητής χρειάζεται έναν νέο κωδικό πρόσβασης που οι συνδεδεμένες συσκευές δεν γνωρίζουν, όλοι οι freeloaders θα ξεκινήσουν αυτόματα το δίκτυό σας, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο - εκτός αν, φυσικά, μπορούν να μαντέψουν ή να χάσουν τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi ξανά .

Ως πρόσθετη προφύλαξη για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τους χάκερ Wi-Fi, θα πρέπει όχι μόνο να αποφύγετε τους αδύναμους κωδικούς πρόσβασης αλλά και να αλλάξετε το όνομα Wi-Fi (SSID) και, στη συνέχεια, να απενεργοποιήσετε τη μετάδοση SSID .

Κάνοντας αυτά τα δύο πράγματα θα κάνει το άτομο όχι μόνο να πιστεύει ότι το δίκτυό σας δεν είναι πλέον διαθέσιμο επειδή άλλαξε το όνομα του δικτύου , αλλά δεν θα μπορέσει καν να δει το δίκτυό σας στη λίστα του κοντινού Wi-Fi επειδή τον απενεργοποιήσατε από εμφανίζομαι.

Εάν η ασφάλεια είναι η κύρια ανησυχία σας, θα μπορούσατε να εφαρμόσετε φιλτράρισμα διευθύνσεων MAC στο δρομολογητή σας, έτσι ώστε να επιτρέπεται μόνο η σύνδεση MAC που καθορίζετε (αυτές που ανήκουν στις συσκευές σας ).

Ομοίως, θα μπορούσατε να περιορίσετε το DHCP στον ακριβή αριθμό συσκευών που χρησιμοποιείτε τακτικά, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε καμία νέα συσκευή μια διεύθυνση IP ακόμα κι αν καταφέρει να ξεπεράσει τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi.

Σημείωση: Να θυμάστε να επανασυνδέσετε τις δικές σας συσκευές μετά την αλλαγή του κωδικού πρόσβασης Wi-Fi, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά το διαδίκτυο. Εάν απενεργοποιήσατε και την εκπομπή SSID, ακολουθήστε τον παραπάνω σύνδεσμο για να μάθετε πώς μπορείτε να επανασυνδέσετε τις συσκευές σας στο δίκτυο.

Πώς να δείτε ποιος είναι στο Wi-Fi σας

  1. Συνδεθείτε στο δρομολογητή σας .
  2. Βρείτε τις ρυθμίσεις DHCP , την περιοχή "συνημμένων συσκευών" ή μια παρόμοια ονομαστική ενότητα.
  3. Ελέγξτε τη λίστα των συνδεδεμένων συσκευών και απομονώστε αυτές που δεν είναι δικές σας.

Αυτά τα βήματα είναι αρκετά ασαφή, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά για κάθε δρομολογητή. Στους περισσότερους δρομολογητές υπάρχει ένας πίνακας που δείχνει κάθε συσκευή που η DHCP έχει εκμισθώσει μια διεύθυνση IP , πράγμα που σημαίνει ότι στη λίστα εμφανίζονται οι συσκευές που χρησιμοποιούν τη διεύθυνση IP που δίνει ο δρομολογητής σας.

Κάθε συσκευή στη λίστα αυτή είτε συνδέεται στο δίκτυό σας μέσω καλωδίου είτε έχει πρόσβαση στο δίκτυό σας μέσω Wi-Fi. Μπορεί να μην μπορείτε να διαπιστώσετε ποια είναι συνδεδεμένα μέσω Wi-Fi και ποια όχι, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δείτε ποιες συσκευές κλέβουν συγκεκριμένα το Wi-Fi.

Για παράδειγμα, πείτε ότι έχετε ένα τηλέφωνο, το Chromecast, το φορητό υπολογιστή, το PlayStation και τον εκτυπωτή, όλα συνδεδεμένα με Wi-Fi. Αυτές είναι πέντε συσκευές, αλλά η λίστα που βλέπετε στο δρομολογητή δείχνει επτά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το σημείο είναι να κλείσετε το Wi-Fi σε όλες τις συσκευές σας, να τα αποσυνδέσετε ή να τα απενεργοποιήσετε για να δείτε ποια από αυτά παραμένουν στη λίστα.

Οτιδήποτε βλέπετε στη λίστα μετά το κλείσιμο των συσκευών δικτύου είναι μια συσκευή που κλέβει το Wi-Fi.

Ορισμένοι δρομολογητές θα εμφανίζουν το όνομα που χρησιμοποιούν οι συνδεδεμένες συσκευές, οπότε η λίστα θα μπορούσε να λέει "Chromecast Living Room", "Android's Jack" και "iPod's Mary". Αν δεν έχετε ιδέα ποιος είναι ο Jack, πιθανόν να είναι ένας γείτονάς του που κλέβει το Wi-Fi σας.

Συμβουλές και περισσότερες πληροφορίες

Εάν εξακολουθείτε να υποψιάζεστε ότι κάποιος κλέβει το Wi-Fi από εσάς ακόμα και αφού ολοκληρώσετε ό, τι διαβάζετε παραπάνω, κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Για παράδειγμα, εάν το δίκτυό σας είναι πολύ αργό, ενώ είναι αλήθεια ότι κάποιος άλλος μπορεί να το χρησιμοποιεί, υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα ότι χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα πάρα πολλές συσκευές που τροφοδοτούν το εύρος ζώνης . Οι κονσόλες παιχνιδιών, οι υπηρεσίες ροής βίντεο και τα συναφή μπορούν να συμβάλουν σε ένα αργό δίκτυο.

Η παράξενη δραστηριότητα δικτύου μπορεί αρχικά να φανεί σαν κάποιος να κατέχει τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi και να κάνει αδίστακτα πράγματα, αλλά τα πάντα από torrents , σκοτεινούς ιστότοπους και κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσαν να φταίξουν.