Εισαγωγή στις υπηρεσίες ασύρματου Internet

Τα σπίτια, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις συνδέονται σήμερα στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων. Μια μέθοδος, ασύρματη υπηρεσία Internet , παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πελάτες χωρίς την ανάγκη για υπόγεια χαλκού, ίνα ή άλλες μορφές καλωδίωσης εμπορικού δικτύου.

Σε σύγκριση με πιο καθιερωμένες ενσύρματες υπηρεσίες όπως το DSL και το καλωδιακό Διαδίκτυο , η ασύρματη τεχνολογία προσφέρει πρόσθετη ευκολία και κινητικότητα στα δίκτυα υπολογιστών . Οι παρακάτω ενότητες περιγράφουν κάθε δημοφιλή τύπο ασύρματης υπηρεσίας Internet που είναι διαθέσιμη.

Δορυφορικό Διαδίκτυο: Ο πρώτος καταναλωτής Wireless

Εισήχθη στα μέσα της δεκαετίας του '90, το δορυφορικό Διαδίκτυο έγινε η πρώτη ασύρματη υπηρεσία ασύρματου Internet. Η πρόσβαση μέσω δορυφόρου αρχικά λειτουργούσε μόνο προς μία κατεύθυνση, για τη λήψη πληροφοριών. Οι συνδρομητές που χρειάζονται για να εγκαταστήσουν ένα τυπικό μόντεμ κλήσης και να χρησιμοποιήσουν μια τηλεφωνική γραμμή σε συνδυασμό με τον δορυφόρο για να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό σύστημα. Οι νεότερες μορφές δορυφορικής υπηρεσίας καταργούν αυτόν τον περιορισμό και υποστηρίζουν πλήρη αμφίδρομη συνδεσιμότητα.

Σε σύγκριση με άλλες μορφές ασύρματης υπηρεσίας Internet, ο δορυφόρος απολαμβάνει το πλεονέκτημα της διαθεσιμότητας. Απαιτεί μόνο μια μικρή κεραία πιάτων, δορυφορικό μόντεμ και πρόγραμμα συνδρομής, δορυφορικά έργα σε όλες σχεδόν τις αγροτικές περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από άλλες τεχνολογίες.

Ωστόσο, ο δορυφόρος προσφέρει επίσης σχετικά χαμηλής απόδοσης ασύρματο Internet. Ο δορυφόρος πάσχει από συνδέσεις υψηλής καθυστέρησης (καθυστέρηση) λόγω των μεγάλων αποστάσεων σημάτων που πρέπει να ταξιδεύουν μεταξύ της Γης και των σταθμών που βρίσκονται σε τροχιά. Ο δορυφόρος υποστηρίζει επίσης σχετικά μέτρια ποσά εύρους ζώνης δικτύου.

Δημόσια δίκτυα Wi-Fi

Ορισμένοι δήμοι έχουν δημιουργήσει τη δημόσια ασύρματη υπηρεσία Internet χρησιμοποιώντας τεχνολογία Wi-Fi . Αυτά τα λεγόμενα δίκτυα πλέγματος συνδέονται μεταξύ τους με πολλά ασύρματα σημεία πρόσβασης για να διασχίσουν μεγαλύτερες αστικές περιοχές. Τα μεμονωμένα hotspot Wi-Fi παρέχουν επίσης δημόσια ασύρματη υπηρεσία Internet σε επιλεγμένες τοποθεσίες.

Το Wi-Fi είναι μια επιλογή χαμηλού κόστους σε σχέση με άλλες μορφές ασύρματης υπηρεσίας Internet. Ο εξοπλισμός είναι φθηνός (πολλοί νεότεροι υπολογιστές έχουν ενσωματωμένο τον απαιτούμενο εξοπλισμό) και τα hotspot Wi-Fi παραμένουν ελεύθερα σε ορισμένες τοποθεσίες. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Δεν θα βρείτε δημόσια Wi-Fi πρόσβαση στις περισσότερες προαστιακές και αγροτικές περιοχές.

Σημειώστε ότι το επονομαζόμενο Super Wi-Fi είναι μια διαφορετική μορφή ασύρματου από το ίδιο το Wi-Fi. Πιο σωστά γνωστή ως τεχνολογία λευκών χώρων , το Super Wi-Fi λειτουργεί σε διαφορετικό τμήμα του ασύρματου φάσματος και χρησιμοποιεί διαφορετικά ραδιόφωνα από Wi-Fi. Για λίγους λόγους, η τεχνολογία των λευκών χώρων δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως και δεν μπορεί ποτέ να γίνει μια δημοφιλής μορφή ασύρματης επικοινωνίας.

Σταθερή ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση

Για να μην μπερδεύεται ούτε με δορυφορικό Internet ούτε με hotspot Wi-Fi, η σταθερή ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση είναι ένας τύπος ευρυζωνικής σύνδεσης που χρησιμοποιεί τοποθετημένες κεραίες που βρίσκονται σε πύργους ραδιομετάδοσης.

Ασύρματη υπηρεσία κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης

Τα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά μόλις πρόσφατα τα κυψελοειδή δίκτυα εξελίχθηκαν για να γίνουν μια βασική μορφή ασύρματης υπηρεσίας Internet. Με έναν εγκατεστημένο προσαρμογέα κυψελοειδούς δικτύου ή με πρόσδεση κινητού τηλεφώνου σε φορητό υπολογιστή , η σύνδεση στο Internet μπορεί να διατηρηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή με κάλυψη κυψελών.

Τα παλαιότερα πρωτόκολλα κυψελωτής επικοινωνίας επιτρέπουν τη δικτύωση μόνο με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Οι νεώτερες τεχνολογίες κυψελών 3G , όπως το EV-DO και το UMTS, υπόσχονται να παρέχουν ταχύτητες δικτύου πλησιέστερες σε αυτές των DSL και άλλων ενσύρματων δικτύων.

Πολλοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας πωλούν προγράμματα εγγραφής στο Διαδίκτυο ξεχωριστά από τις συμβάσεις δικτύου φωνής τους. Σε γενικές γραμμές, η υπηρεσία ευρυζωνικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας δεν θα λειτουργήσει χωρίς να έχει στη διάθεσή της κάποια υπηρεσία συνδρομής δεδομένων από κάποιο πάροχο.

Το WiMax είναι μια σχετικά νέα μορφή ασύρματου Internet. Χρησιμοποιεί σταθμούς βάσης παρόμοιους με τα κυψελοειδή δίκτυα, αλλά το WiMax έχει σχεδιαστεί ειδικά για την παροχή δεδομένων και υπηρεσιών και όχι για φωνητικές τηλεφωνικές επικοινωνίες. Όταν καταστεί πιο ώριμη και ευρέως αναπτυχθεί, η WiMax υπόσχεται να προσφέρει πλήρη δυνατότητα περιαγωγής και δικτύωση πολύ υψηλότερης απόδοσης από το δορυφόρο με χαμηλότερο κόστος.