Πώς να αξιολογήσετε Tablet PC βασισμένο σε επεξεργαστές

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα σκεφτούν πολύ τον επεξεργαστή που έρχεται με ένα tablet PC, ωστόσο, ο τύπος και η ταχύτητα ενός επεξεργαστή μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά στη συνολική λειτουργικότητα ενός tablet. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να είναι κάτι που οι περισσότεροι αγοραστές είναι τουλάχιστον ενήμεροι για. Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες πιθανότατα θα αναφέρουν πράγματα όπως η ταχύτητα και ο αριθμός των πυρήνων, αλλά μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό. Μετά από όλα, δύο επεξεργαστές με τις ίδιες βασικές προδιαγραφές μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές επιδόσεις.

Αυτό το άρθρο ρίχνει μια ματιά σε μερικούς από τους τυπικούς επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται για tablet PCs και πώς να τους εξετάσουμε όταν εξετάζουμε την αγορά ενός tablet PC.

Επεξεργαστές ARM

Η πλειοψηφία των δισκίων χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική επεξεργαστή που παράγεται από το ARM. Αυτή η εταιρεία λειτουργεί διαφορετικά από πολλούς άλλους, δεδομένου ότι σχεδιάζει τη βασική αρχιτεκτονική επεξεργαστών και στη συνέχεια επιτρέπει τα σχέδια αυτά σε άλλες εταιρείες που μπορούν στη συνέχεια να τις κατασκευάσουν. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να πάρετε παρόμοιες επεξεργαστές ARM που έχουν κατασκευαστεί από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών. Αυτό μπορεί να κάνει λίγο πιο δύσκολο να συγκρίνετε δύο δισκία χωρίς να έχετε λίγη γνώση.

Το πιο κυρίαρχο των σχεδίων του επεξεργαστή ARM που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στα tablet PC είναι το Cortex-A. Αυτή η σειρά αποτελείται από επτά διαφορετικά σχέδια που ποικίλουν στις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά τους. Παρακάτω είναι μια λίστα με τα εννέα μοντέλα και τις λειτουργίες που διαθέτουν:

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτή είναι μόνο η βάση για τους επεξεργαστές ARM. Αυτά τα σχέδια θεωρούνται συστήματα-on-a-chip (SoCs) επειδή ενσωματώνουν επίσης τη μνήμη RAM και τα γραφικά σε ένα ενιαίο τσιπ πυριτίου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και συνέπειες, καθώς δύο πυρήνες επεξεργαστών ανάλογων τσιπ μπορεί να έχουν διαφορετικές ποσότητες μνήμης και διαφορετικές μηχανές γραφικών σε αυτές που μπορούν να μεταβάλλουν την απόδοση. Κάθε κατασκευαστής μπορεί να κάνει κάποιες μικρές αλλαγές στον σχεδιασμό αλλά, ως επί το πλείστον, η απόδοση θα είναι πολύ παρόμοια μεταξύ προϊόντων εντός του ιδίου σχεδίου βάσης. Οι πραγματικές ταχύτητες μπορεί να διαφέρουν όμως λόγω της ποσότητας μνήμης, το λειτουργικό σύστημα που εκτελείται σε κάθε πλατφόρμα και στον επεξεργαστή γραφικών . Ωστόσο, αν ένας επεξεργαστής βασίζεται στο Cortex-A8 ενώ άλλος είναι ο Cortex-A9, το υψηλότερο μοντέλο θα προσφέρει συνήθως καλύτερη απόδοση με παρόμοιες ταχύτητες.

Η πλειοψηφία των επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται στα δισκία αυτή τη στιγμή είναι μόνο 32-bit, αλλά υπάρχει ένας αριθμός στοιχείων που βγαίνουν που αρχίζουν να χρησιμοποιούν την επεξεργασία 64-bit. Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες στη σύγκριση επιδόσεων εκτός από τις μόνο ταχύτητες ρολογιού. Έχω ένα άρθρο που μιλάει για υπολογιστές 64-bit όταν εισήχθη σε προσωπικούς υπολογιστές που προσφέρουν παρόμοια εικόνα για το τι μπορεί να σημαίνει για δισκία.

x86 επεξεργαστές

Η πρωτογενής αγορά για τον επεξεργαστή x86 είναι ένα tablet PC που εκτελεί το λειτουργικό σύστημα των Windows. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπάρχουσες εκδόσεις των Windows είναι γραμμένες για αυτόν τον τύπο αρχιτεκτονικής. Η Microsoft έχει κυκλοφορήσει μια ειδική έκδοση των Windows 8 που ονομάζεται Windows 8 RT που θα τρέχει σε επεξεργαστές ARM αλλά αυτό έχει κάποια μεγάλα μειονεκτήματα που οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κάνουν διαφορετικό από ένα παραδοσιακό tablet της Windows 8. Η Microsoft έχει διακόψει τις παραλλαγές προϊόντων Windows RT, επομένως είναι πραγματικά ένα ζήτημα μόνο αν αγοράζετε ένα παλαιότερο ή ανακαινισμένο tablet. Η Google έχει μεταφέρει μέσω του Android στην αρχιτεκτονική x86, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αποκτήσετε δύο εντελώς διαφορετικές πλατφόρμες υλικού που εκτελούν το ίδιο λειτουργικό σύστημα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνετε.

Οι δύο κύριοι προμηθευτές επεξεργαστών x86 είναι η AMD και η Intel. Η Intel είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη από τις δύο χάρη στους επεξεργαστές Atom χαμηλής ισχύος τους. Μπορεί να μην είναι τόσο ισχυροί όσο οι παραδοσιακοί επεξεργαστές φορητών υπολογιστών, αλλά παρέχουν επαρκείς επιδόσεις για την εκτέλεση των Windows, αν και κάπως πιο αργή. Τώρα, η Intel προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επεξεργαστών Atom, αλλά η πιο συνηθισμένη σειρά που χρησιμοποιείται για ταμπλέτες είναι η σειρά Z λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας και της μειωμένης παραγωγής θερμότητας. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτοί οι επεξεργαστές έχουν συνήθως χαμηλότερες ταχύτητες ρολογιού από τους παραδοσιακούς επεξεργαστές που περιορίζουν τη δυνητική τους απόδοση. Μια νεότερη σειρά X επεξεργαστών Atoms κυκλοφορεί τώρα που προσφέρει πολύ βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη σειρά Z με απλά μια μακρά ή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Εάν εξετάζετε ένα tablet με Windows με επεξεργαστή Atom, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ένα με ένα νεότερο επεξεργαστή x5 ή x7, αλλά θα πρέπει να εξετάσετε τουλάχιστον το Z5300 ή υψηλότερο αν χρησιμοποιεί τους παλαιότερους επεξεργαστές.

Σοβαρές ταμπλέτες υπολογιστών business class είναι στην αγορά που χρησιμοποιεί τους νέους ενεργειακά αποδοτικούς επεξεργαστές σειράς Core i παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στη νέα κατηγορία Ultrabooks που επίσης σχεδιάζονται ως υβρίδια φορητών υπολογιστών και tablet με το λογισμικό Windows 8. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουν παρόμοιο επίπεδο απόδοσης, αλλά γενικά δεν είναι τόσο μικρές ή έχουν το ίδιο επίπεδο χρόνου λειτουργίας με τους επεξεργαστές που βασίζονται σε Atom. Για μια καλύτερη ιδέα αυτής της κατηγορίας συστημάτων, ελέγξτε τον οδηγό μου για τους επεξεργαστές laptop . Υπάρχει επίσης η σειρά επεξεργαστών Core M που προσφέρουν απόδοση μεταξύ των επεξεργαστών Core i5 και Atom που είναι κατάλληλα για δισκία καθώς ορισμένα μοντέλα δεν απαιτούν ενεργή ψύξη. Η Intel πρόσφατα άλλαξε τις νεώτερες εκδόσεις ως επεξεργαστές σειράς Core i αλλά με αριθμούς μοντέλων 5Y και 7Y.

Η AMD προσφέρει επίσης αρκετούς επεξεργαστές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε tablet PCs. Αυτά βασίζονται στη νέα αρχιτεκτονική APU της AMD, η οποία είναι απλώς ένα άλλο όνομα για έναν επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά. Υπάρχουν δύο εκδόσεις της APU που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δισκία. Η σειρά Ε ήταν ο αρχικός σχεδιασμός που προοριζόταν για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και ήταν στην αγορά και εξευγενίστηκε με την πάροδο του χρόνου. Οι πιο πρόσφατες προσφορές είναι οι σειρές A4-1000 που είναι εξαιρετικά χαμηλής ισχύος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με tablet ή 2-σε-1 υβριδικά φορητούς υπολογιστές . Πρόσφατα, έχουν επανασυναρμολογήσει το πιο πρόσφατο από αυτά τα δύο ως APU της σειράς AMD Micro. Αυτά διακρίνονται από το γεγονός ότι η Micro επισυνάπτεται στον αριθμό μοντέλου τους.

Εδώ είναι μια ανάλυση των επεξεργαστών x86 από την άποψη της απόδοσης από το λιγότερο σε πιο ισχυρό:

Απλά θυμηθείτε ότι όσο ταχύτερη είναι η απόδοση του επεξεργαστή x86, τόσο περισσότερη δύναμη καταναλώνει συνήθως και όσο μεγαλύτερη είναι η ταμπλέτα για να ψύχεται σωστά ο επεξεργαστής. Ομοίως, πιθανότατα θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας. Οι τιμές θα είναι επίσης πιο ακριβές τόσο πιο ισχυρό είναι ο επεξεργαστής.

Γιατί ο αριθμός των πυρήνων μπορεί να έχει σημασία

Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού είναι τώρα γραμμένο για να επωφεληθεί από τους επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων . Αυτό αναφέρεται ως λογισμικό πολλαπλών νημάτων. Τα λειτουργικά συστήματα και το λογισμικό μπορούν να εκχωρούν εργασίες που εκτελούνται παράλληλα μεταξύ δύο διαφορετικών πυρήνων μέσα σε έναν επεξεργαστή, ώστε να επιταχυνθεί η απόδοση σε σύγκριση με την εκτέλεση σε έναν ενιαίο πυρήνα. Ως αποτέλεσμα, ένας επεξεργαστής πολλαπλών πυρήνων είναι γενικά πλεονεκτικός για έναν επεξεργαστή ενός πυρήνα.

Εκτός από το γεγονός ότι οι πολλαπλοί πυρήνες βοηθούν στην επιτάχυνση μιας μόνο εργασίας, μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά όταν το tablet θα χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς. Ένα καλό παράδειγμα πολυλειτουργίας είναι η χρήση ενός tablet για να ακούτε μουσική ενώ ταυτόχρονα περιηγείστε στο διαδίκτυο ή διαβάζετε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Διαθέτοντας δύο επεξεργαστές σε ένα, ένας υπολογιστής tablet θα πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζεται καλύτερα τις εργασίες, αναθέτοντας τον καθένα σε έναν μεμονωμένο πυρήνα επεξεργαστή αντί να χρειάζεται να ανταλλάσσει και τις δύο διεργασίες μεταξύ ενός πυρήνα επεξεργαστή.

Όσον αφορά τον αριθμό των πυρήνων, υπάρχουν επίσης θέματα. Έχοντας πάρα πολλούς πυρήνες μπορεί επίσης να αυξήσει το μέγεθος και την κατανάλωση ενέργειας ενός tablet PC. Ενώ είναι δυνατό να υπάρχουν έως και οκτώ πυρήνες, το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού tablet PC έχει ένα περιορισμένο σύνολο δυνατοτήτων που δεν θα επωφεληθούν πραγματικά από περισσότερους από δύο πυρήνες. Τέσσερις πυρήνες σίγουρα θα βοηθούσαν με multitasking, αλλά δεν θα είναι τόσο ευεργετική όσο τα περισσότερα καθήκοντα που τρέχουν ταυτόχρονα είναι αρκετά μέτρια στην κατανάλωση ισχύος τους, όπου η κατοχή πρόσθετων πυρήνων δεν είναι ένα αξιοσημείωτο όφελος. Αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον αν και τα δισκία γίνονται πιο διαδεδομένα και αυτά που χρησιμοποιούνται για να εξελίσσονται.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που εισάγεται στην επεξεργασία δισκίων είναι η μεταβλητή επεξεργασία. Αυτό βασικά λαμβάνει δύο διαφορετικά σχέδια αρχιτεκτονικής επεξεργαστών σε ένα ενιαίο τσιπ. Η ιδέα είναι ότι ένας πυρήνας χαμηλότερης ισχύος μπορεί να αναλάβει όταν το δισκίο δεν χρειάζεται να κάνει πολλή δουλειά. Αυτό βοηθά στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ισχύος και πιθανώς στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Μην ανησυχείτε, αν εξακολουθείτε να χρειάζεστε υψηλή απόδοση, θα αυξάνεται χρησιμοποιώντας τους μεγαλύτερους πυρήνες επεξεργασίας, όπως απαιτείται. Μπερδεύει τον συνολικό αριθμό των πυρήνων επειδή ο Samsung όπως ο Samsung μιλάει για οκτώ ή οκτώ βασικούς επεξεργαστές όταν είναι πραγματικά δύο σετ τεσσάρων με κάθε ομάδα να χρησιμοποιείται ανάλογα με το φορτίο και την μεταβλητή επεξεργασία.