Οδηγός για τις οθόνες tablet

Πώς να αξιολογήσετε μια οθόνη κατά την αγορά ενός tablet

Τα δισκία πρέπει να εξισορροπούν τη φορητότητα και τη χρηστικότητα. Με την οθόνη να είναι η κύρια διεπαφή για τη συσκευή, αυτό πρόκειται να είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα καθορίσει το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου tablet. Εξαιτίας αυτού, οι καταναλωτές πρέπει να μάθουν πολύ καλά σχετικά με τις οθόνες για να λάβουν μια ενημερωμένη απόφαση αγοράς. Παρακάτω είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε σχετικά με την οθόνη όταν κοιτάζετε tablet PCs.

Μέγεθος οθόνης

Το μέγεθος της οθόνης πρόκειται να επηρεάσει κατά κύριο λόγο το συνολικό μέγεθος του tablet PC . Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταμπλέτα. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αποφάσισαν να τυποποιήσουν σε ένα από τα δύο τραχεία μεγέθη οθόνης. Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι περίπου 10 ιντσών σε μέγεθος, τα οποία είναι λίγο λιγότερο φορητά, αλλά προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και ευκολότερη την ανάγνωση των οθονών. Τα μικρότερα δισκία χρησιμοποιούν οθόνες 7 ιντσών που προσφέρουν μεγαλύτερη φορητότητα, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαβαστούν και να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει ένας αριθμός δισκίων με μέγεθος οθόνης μεταξύ αυτών των δύο που κάνουν το 7 έως 10 ιντσών το πιο κοινό εύρος. Έχοντας πει αυτό, υπάρχουν μερικές διαθέσιμες με οθόνες τόσο μικρές όσο 5-ίντσες, ενώ μερικά δισκέτα συστήματα all-in-one έχουν πάνω από 20-ίντσες και μεγαλύτερα.

Ο λόγος διαστάσεων της οθόνης είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Υπάρχουν δύο κύριες αναλογίες διαστάσεων που χρησιμοποιούνται στα δισκία αυτή τη στιγμή. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τον λόγο διαστάσεων 16:10 που ήταν κοινός σε πολλές από τις πρώτες οθόνες υπολογιστών ευρείας οθόνης. Αυτό δεν είναι τόσο ευρύ όσο ο λόγος διαστάσεων 16: 9 της τηλεόρασης, αλλά πολύ κοντά. Αυτό το καθιστά πολύ χρήσιμο σε λειτουργία οριζόντιου προσανατολισμού και για προβολή βίντεο. Από την άλλη πλευρά, η ευρεία οθόνη μπορεί να καταστήσει τα δισκία πολύ βαρύ όταν χρησιμοποιείται σε πορτραίτο που χρησιμοποιείται συχνά για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων ή την περιήγηση σε κάποιες ιστοσελίδες. Η άλλη αναλογία διαστάσεων που χρησιμοποιείται είναι η παραδοσιακή 4: 3. Αυτό δίνει στην ταμπλέτα μια αίσθηση σαν ένα τυποποιημένο μαξιλάρι χαρτιού. Θυμίζει την ευρεία οθόνη σε κατάσταση οριζόντιου προσανατολισμού για προβολή βίντεο για πιο ισορροπημένη ταμπλέτα και είναι ευκολότερη στη χρήση σε πορτραίτο.

Ανάλυση

Η ανάλυση της οθόνης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ενός δισκίου. Υψηλότερες αναλύσεις θα σημαίνουν ότι μπορεί να εμφανίσει περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες στην οθόνη σε μια δεδομένη στιγμή. Αυτό μπορεί να κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση μιας ταινίας ή την ανάγνωση ενός ιστότοπου. Υπάρχει όμως μειονέκτημα σε υψηλή ανάλυση. Εάν η ανάλυση είναι πολύ υψηλή σε μια μικρή οθόνη, μπορεί να γίνει δύσκολη η ανάγνωση του μικρού κειμένου που προκύπτει. Επιπλέον, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να αγγίξετε με ακρίβεια την οθόνη στο σημείο που θέλετε. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να δούμε την ανάλυση καθώς και το μέγεθος της οθόνης. Παρακάτω είναι μια λίστα των κοινών αναλύσεων που βρέθηκαν στα περισσότερα tablet:

Η ανάλυση τώρα είναι επίσης σημαντική για όσους παρακολουθούν μέσα μαζικής ενημέρωσης επίσης. Συνήθως, το βίντεο υψηλής ευκρίνειας έρχεται σε μορφή 720p ή 1080p. Το βίντεο 1080p συνήθως δεν μπορεί να εμφανιστεί πλήρως σε πολλά tablet, αλλά ορισμένοι μπορούν να βγάλουν βίντεο σε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας μέσω καλωδίων και προσαρμογέων HDMI . Μπορούν επίσης να μειώσουν μια πηγή 1080p για να προβληθούν σε χαμηλότερη ανάλυση. Για να δείτε το χαμηλότερο βίντεο HD 720p, είναι απαραίτητο να έχετε τουλάχιστον 720 κατακόρυφες γραμμές ανάλυσης σε κατάσταση οριζόντιου προσανατολισμού. Επιπλέον, εάν πρόκειται για περιεχόμενο ευρείας οθόνης, όπως τα περισσότερα βίντεο HD, θα πρέπει πραγματικά να έχει 1280 οριζόντιες γραμμές ή περισσότερες σε οριζόντια λειτουργία. Φυσικά, αυτό έχει σημασία μόνο όταν προσπαθείτε να το παρακολουθήσετε σε πλήρη ψηφίσματα 720p.

4K ή UltraHD βίντεο αυξάνεται σε δημοτικότητα, αλλά είναι κάτι που δεν υποστηρίζεται πραγματικά από τα περισσότερα δισκία. Για να υποστηρίξουν ένα τέτοιο βίντεο, οι ταμπλέτες χρειάζονται εξαιρετικά πυκνές οθόνες. Το πρόβλημα είναι ότι οι λεπτομέρειες σε οθόνη 7 ή ακόμα και 10 ιντσών είναι σχεδόν αδύνατο για ένα άτομο να διακρίνει. Επιπλέον, οι υψηλότερες απεικονίσεις οθόνης απαιτούν γενικά περισσότερη ισχύ, που σημαίνει ότι μειώνουν τον συνολικό χρόνο λειτουργίας του tablet.

Πυκνότητα Pixel ή PPI

Αυτό είναι το τελευταίο blitz μάρκετινγκ από τους κατασκευαστές να προσπαθήσουν και να τονίσουν τη σαφήνεια των οθονών τους. Βασική πυκνότητα εικονοστοιχείων αναφέρεται σε πόσες εικονοστοιχείες στην οθόνη ανά ίντσα ή PPI. Τώρα όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο ομαλά οι εικόνες στην οθόνη θα είναι γενικά. Πάρτε δύο διαφορετικά μεγέθη οθόνης, ένα επτά ίντσες και τα άλλα δέκα ίντσες, και τα δύο με την ίδια εγγενή ανάλυση. Η μικρότερη οθόνη θα έχει υψηλότερη πυκνότητα εικονοστοιχείων που σημαίνει μια πιο ευκρινή εικόνα, παρόλο που και οι δύο εμφανίζουν την ίδια συνολική εικόνα. Το πρόβλημα είναι ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, το ανθρώπινο μάτι συνήθως δεν μπορεί να διακρίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Πολλές από τις νέες οθόνες έχουν αριθμούς PPI μεταξύ 200 και 300. Στις τυπικές αποστάσεις προβολής, αυτό θεωρείται γενικά ως ένα εκτυπωμένο βιβλίο. Πέρα από αυτό το επίπεδο, οι καταναλωτές γενικά δεν θα είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά, εκτός εάν μεταφέρουν το δισκίο πιο κοντά στα μάτια τους, γεγονός που μπορεί να τους δυσκολευτεί να διαβάζουν ή να κρατούν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Γωνίες προβολής

Σε αυτό το σημείο, οι κατασκευαστές δεν διαφημίζουν τις γωνίες προβολής των οθονών σε tablet, αλλά αυτό είναι κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό. Ακριβώς το γεγονός ότι μπορούν να προβληθούν σε κατακόρυφα ή οριζόντια μέσα σημαίνει ότι πρέπει να έχουν ευρύτερες οπτικές γωνίες από μια οθόνη φορητού υπολογιστή ή επιφάνεια εργασίας. Εάν μια οθόνη έχει κακές οπτικές γωνίες, η προσαρμογή είτε του tablet είτε του θεατή για να αποκτήσετε μια σωστή εικόνα μπορεί να καταστήσει το tablet πολύ δύσκολο να το χρησιμοποιήσετε. Τα δισκία κρατούνται γενικά στο χέρι, αλλά είναι δυνατόν να τα τοποθετήσετε σε ένα επίπεδο τραπέζι ή σε μια βάση που μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα προσαρμογής της οπτικής γωνίας. Θα πρέπει να έχουν πολύ ευρείες οπτικές γωνίες που τους επιτρέπουν να τις βλέπουν σωστά από κάθε γωνία. Αυτό όχι μόνο τους καθιστά ευκολότερο να κρατηθούν, αλλά και τους επιτρέπει να τις βλέπουν πολλοί άνθρωποι.

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να εξετάσετε κατά τη δοκιμή γωνιών προβολής ενός tablet: μετατόπιση χρώματος και απόκλιση φωτεινότητας ή αντίθεσης. Η αλλαγή χρώματος παρατηρείται από τα χρώματα που αλλάζουν από το φυσικό τους χρώμα όταν η ταμπλέτα μετατοπίζεται από μια ευθεία γωνία θέασης. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ενιαίο χρώμα, όπως το πράσινο, το μπλε ή το κόκκινο γυρίζουν σκούρο, ενώ οι άλλοι παραμένουν φυσικοί. Η απόπτωση φωτεινότητας ή αντίθεσης παρατηρείται όταν η όλη εικόνα γίνει πιο έντονη. Τα χρώματα είναι ακόμα εκεί, απλά πιο σκούρα. Οι καλύτερες οθόνες δισκίων θα πρέπει να παραμένουν αρκετά φωτεινές χωρίς μετατόπιση χρώματος στο ευρύτερο φάσμα γωνιών.

Πρόβλημα πόλωσης

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μια οθόνη LCD είναι ότι έχετε φωτισμό πίσω από την οθόνη που τοποθετείται μέσω πολωμένων φίλτρων για τα διάφορα κόκκινα, πράσινα και μπλε υποεικονοστοιχεία. Αυτό βοηθά στη δημιουργία της εικόνας με όλο το χρώμα της και όχι απλά μια φωτεινή λευκή οθόνη. Τώρα, η ίδια η πόλωση δεν είναι πρόβλημα, αλλά η γωνία της πόλωσης μπορεί να έχει επιπτώσεις εάν σκοπεύετε να δείτε ή να χρησιμοποιήσετε το tablet ενώ φοράτε γυαλιά ηλίου πολωμένα. Βλέπετε, εάν η γωνία της πόλωσης στην οθόνη του δισκίου ευθυγραμμιστεί κάθετα προς τη γωνία πόλωσης των γυαλιών ηλίου, καταλήγετε να αποκλείσετε όλο το φως από την οθόνη και εμφανίζεται μαύρο.

Γιατί λοιπόν το φέρνω αυτό; Το πρόβλημα πόλωσης προκαλεί μαύρισμα της οθόνης, αλλά συμβαίνει μόνο σε μία συγκεκριμένη γωνία. Αυτό όμως σημαίνει ότι εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το δισκίο ενώ φοράτε γυαλιά ηλίου, θα μπορείτε να βλέπετε την οθόνη καλά μόνο σε ένα προσανατολισμό, στο πορτρέτο ή στο τοπίο. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο χρήσης του tablet. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να παρακολουθείτε βίντεο ευρείας οθόνης, αλλά ο προσανατολισμός το τοποθετεί σε πορτραίτο ή θέλετε να διαβάζετε βιβλία αλλά πρέπει να το δείτε σε κατάσταση οριζόντιου προσανατολισμού, τότε ίσως καταλήξετε να το χρησιμοποιήσετε με τρόπο που δεν σας αρέσει. Δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αλλά κάτι που πρέπει να γνωρίζετε εάν πρόκειται να συγκρίνετε διάφορα δισκία αυτοπροσώπως.

Επίστρωση και Φωτεινότητα

Τέλος, οι χρήστες θα πρέπει να εξετάσουν τον τρόπο επικάλυψης της οθόνης για το tablet PC καθώς και τα επίπεδα φωτεινότητας που μπορεί να επιτύχει. Σε αυτό το σημείο, σχεδόν κάθε δισκίο χρησιμοποιεί κάποια μορφή επίστρωσης σκληρυμένου γυαλιού πάνω από την οθόνη, όπως το γυαλί Gorilla. Αυτό κάνει εξαιρετική δουλειά για την προστασία της οθόνης και μπορεί πραγματικά να αφήσει τα χρώματα να ξεχωρίζουν, αλλά είναι εξαιρετικά αντανακλαστικά που μπορεί να τα κάνει δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε ένα ορισμένο φως, όπως σε εξωτερικούς χώρους. Εκεί βρίσκεται και η φωτεινότητα του δισκίου. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί η λάμψη και οι αντανακλάσεις είναι να έχετε μια οθόνη που μπορεί να είναι φωτεινή. Εάν ένα tablet έχει γυαλιστερή οθόνη και χαμηλή φωτεινότητα, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους σε έντονο ηλιακό φως ή σε χώρους όπου μια άνετη γωνία θέασης προκαλεί ανακλάσεις από φωτιστικά. Το μειονέκτημα για τις εξαιρετικά φωτεινές οθόνες είναι ότι τείνουν να μειώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Επειδή η διεπαφή είναι επίσης ενσωματωμένη στην οθόνη, η επικάλυψη στον tablet PC πρόκειται να πάρει βρώμικο και γρήγορα όταν χρησιμοποιείται με τα δάχτυλά σας. Όλες οι οθόνες δισκίων θα πρέπει να έχουν επίστρωση που τους επιτρέπει να καθαρίζονται εύκολα από ένα πρότυπο πανί χωρίς την ανάγκη ειδικών καθαριστικών ή υφασμάτων. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μια μορφή γυαλιού, αυτό δεν είναι πολύ ένα πρόβλημα. Εάν ένα δισκίο έρχεται με μια αντιθαμβωτική οθόνη εν τούτοις, φροντίστε να εξετάσετε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του πριν από την αγορά ενός.

Color Gamut

Η χρωματική γκάμα αναφέρεται στον αριθμό των χρωμάτων που μπορεί να παράγει μια οθόνη. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρωματική γκάμα, τόσο περισσότερα χρώματα μπορεί να εμφανίσει. Για πολλούς ανθρώπους, η χρωματική γκάμα πρόκειται να είναι ένα πολύ μικρό θέμα. Αυτό είναι πραγματικά μόνο σημασία για τους χρήστες που θα χρησιμοποιούν τα δισκία τους για την επεξεργασία γραφικών ή βίντεο για σκοπούς παραγωγής. Δεδομένου ότι αυτή δεν είναι μια κοινή εργασία αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες εταιρείες δεν απαριθμούν ποια είναι η γκάμα χρωμάτων για τις οθόνες δισκίων τους. Τελικά, όλο και περισσότερα δισκία πιθανότατα θα διαφημίζουν την υποστήριξη χρώματος, καθώς αυτό γίνεται πιο σημαντικό για τους καταναλωτές.