Οδηγός αγοραστή επεξεργαστή φορητού υπολογιστή

Γνωρίστε την απόδοση της CPU κατά την αγορά ενός φορητού υπολογιστή

Οι επεξεργαστές φορητών υπολογιστών διαφέρουν πολύ από τους αντίστοιχους υπολογιστές γραφείου. Ο πρωταρχικός λόγος για αυτό είναι η περιορισμένη ποσότητα ενέργειας που πρέπει να τρέξουν όταν ο φορητός υπολογιστής δεν είναι συνδεδεμένος σε μια πρίζα. Όσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει ο φορητός υπολογιστής, τόσο περισσότερο το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να τρέχει από την μπαταρία. Για να γίνει αυτό, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα μεγάλο αριθμό τεχνάσματα, όπως η κλιμάκωση CPU, όπου ένας επεξεργαστής ζυγίζει τη χρήση ισχύος (και συνεπώς την απόδοση) στις εργασίες. Αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για την εξισορρόπηση των επιδόσεων και της κατανάλωσης ενέργειας.

Υπάρχουν τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες που ταξινομώ για φορητούς υπολογιστές, το καθένα με δικό του ξεχωριστό σκοπό για εκείνους που τις χρησιμοποιούν. Για να ταιριάξετε αυτά τα συστήματα με τις εργασίες πληροφορικής, θέλετε επίσης να επιλέξετε τον κατάλληλο επεξεργαστή. Απλά θυμηθείτε, πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζονται επεξεργαστή υψηλών προδιαγραφών για να ταιριάζουν με τα προγράμματα που χρησιμοποιούν αυτές τις μέρες. Έτσι, φροντίστε να έχετε μια ιδέα για το πώς θα χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή σας, ώστε να μπορείτε να ταιριάξετε τον επεξεργαστή με τις ανάγκες σας.

Προϋπολογισμός φορητών υπολογιστών

Οι φορητοί υπολογιστές προϋπολογισμού είναι εκείνοι που αναπτύσσονται για να παρέχουν λειτουργικό φορητό υπολογιστή σε χαμηλή τιμή. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης την κατηγορία του υπολογιστή Chromebook που χρησιμοποιεί συχνά επεξεργαστές χαμηλής απόδοσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα Chromebook χρησιμοποιούν επεξεργαστές οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε tablet που δεν είναι γρήγοροι αλλά αξιοπρεπείς για βασικές εργασίες. Οι φορητοί υπολογιστές προϋπολογισμού χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα επεξεργαστών, επειδή συχνά βασίζονται σε παλαιότερους επεξεργαστές που χρησιμοποιούν για να βρεθούν σε φορητούς υπολογιστές υψηλότερου επιπέδου ή τους νεότερους επεξεργαστές χαμηλού κόστους. Όλοι οι επεξεργαστές που αναφέρονται εδώ θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν όλες τις βασικές εργασίες πληροφορικής, όπως περιήγηση στο web, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επεξεργασία κειμένου και παρουσίαση. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ψηφιακή αναπαραγωγή. Σχετικά με το μόνο πράγμα που οι επεξεργαστές συστήματος αξίας δεν θα μπορέσουν να κάνουν καλά είναι τα παιχνίδια και οι εφαρμογές γραφικών υψηλής τεχνολογίας. Εδώ είναι μερικοί από τους επεξεργαστές που ψάχνουν σε αυτό το εύρος:

Ultraportables

Τα Ultraportables είναι συστήματα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρά και συμπαγή, αλλά αρκετά ισχυρά για τις πιο κοινές επιχειρησιακές εφαρμογές όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η επεξεργασία κειμένου και το λογισμικό παρουσίασης. Αυτά τα συστήματα είναι προσανατολισμένα προς εκείνους τους ανθρώπους που ταξιδεύουν πολύ που θέλουν ένα σύστημα που δεν είναι πολύ περίπλοκο. Είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την υπολογιστική ισχύ και τα περιφερειακά για φορητότητα. Τα Ultrabooks είναι μια νέα υποκατηγορία αυτών των συστημάτων που είναι χτισμένα σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα που ορίζεται από την Intel. Παρακάτω βρίσκονται οι επεξεργαστές που βρίσκονται σε υπερπαραγωγούς:

Λεπτό και ελαφρύ

Ένας λεπτός και ελαφρύς φορητός υπολογιστής είναι αυτός που είναι σε θέση να εκτελέσει σχεδόν κάθε υπολογιστική εργασία τουλάχιστον σε κάποιο επίπεδο. Αυτά τα συστήματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά την τιμή και την απόδοσή τους. Έχουν την τάση να αποδίδουν καλύτερα από ό, τι στην κατηγορία αξίας ή ultraportables, αλλά είναι μικρότερες και πιο φορητές από τις μεγάλες αντικαταστάσεις desktop που βασίζονται στα μέσα ενημέρωσης. Σημειώστε ότι καθώς οι εξαιρετικά φορητοί επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στα Ultrabooks συνεχίζουν να βελτιώνονται, πολλά συστήματα αυτής της κατηγορίας αρχίζουν να χρησιμοποιούν επεξεργαστές που βρίσκονται στην εξαιρετικά φορητή κατηγορία για εκτεταμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Εδώ είναι μερικοί από τους επεξεργαστές που μπορούν να βρεθούν σε αυτή την κατηγορία φορητών υπολογιστών:

Αντικατάσταση επιφάνειας εργασίας

Οι φορητοί υπολογιστές αντικατάστασης επιτραπέζιου υπολογιστή σχεδιάζονται για να είναι ένα πλήρες σύστημα που έχει την ισοδύναμη ισχύ επεξεργασίας και τις δυνατότητες σε ένα επιτραπέζιο σύστημα, αλλά σε ένα κινητό πακέτο. Έχουν την τάση να είναι μεγαλύτερες και πιο ογκώδεις ώστε να ταιριάζουν σε όλα τα εξαρτήματα επιτρέποντάς του να εκτελεί σχεδόν το ίδιο επίπεδο με μια επιφάνεια εργασίας σε όλες τις πτυχές της πληροφορικής. Σε γενικές γραμμές, μια αντικατάσταση επιφάνειας εργασίας θα εκτελέσει εξαιρετικά καλά. Τα παιχνίδια για κινητά πλησιάζουν την απόδοση των επιτραπέζιων υπολογιστών, αλλά το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο και εξακολουθεί να μην είναι το ίδιο με τα γραφικά επιφάνειας εργασίας κορυφαίας ποιότητας. Φυσικά, η απόδοση του παιχνιδιού για κινητά θα καθοριστεί από τον επεξεργαστή γραφικών καθώς και από την CPU. Εδώ είναι μερικοί από τους επεξεργαστές που μπορούν να βρεθούν σε αυτή την κατηγορία μηχανών: