Είναι το X-10 μια απαρχαιωμένη τεχνολογία;

Η μεγάλη απόφαση που αντιμετωπίζει ο καθένας που θέλει να εμπλακεί στην αυτοματοποίηση του σπιτιού είναι για πρώτη φορά "ποια τεχνολογία είναι η καλύτερη;" Οι επιλογές μοιάζουν συντριπτικές με τα X10, A10, UPB, INSTEON, Z-Wave και ZigBee για να αναφέρουμε τα πιο δημοφιλή τεχνολογίες. Ένας αρχάριος χρήστης μπορεί να είναι διατεθειμένος να κλίνει προς το Χ-10, επειδή ήταν γύρω στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρόλο που το X-10 ήταν χρήσιμο στην ημέρα του, αντικαταστάθηκε αργά από πιο αξιόπιστα πρωτόκολλα.

Ενσύρματη τεχνολογία στην αρχή

Το X-10 οδήγησε το δρόμο με την επικοινωνία μέσω ηλεκτρικής γραμμής και μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ο πατέρας του σύγχρονου αυτοματισμού στο σπίτι . Ανησυχώντας για προβλήματα χαμηλής απόδοσης, περιορισμούς απόστασης, περιορισμοί φάσης ισχύος και σποραδική αξιοπιστία, αρκετοί κατασκευαστές πήραν το γάντι και εργάστηκαν για να βελτιώσουν την αξιοπιστία της επικοινωνίας γραμμής ισχύος. Μερικοί κατασκευαστές, όπως η A10 Advanced Control Technologies, προσπάθησαν να βελτιώσουν το σήμα X-10 ενώ άλλοι ανέπτυξαν τα δικά τους πρωτόκολλα ηλεκτρικής ισχύος, όπως το πρωτόκολλο UPB Powerline Control Systems.

Η ασύρματη τεχνολογία αναδύεται

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεπεραστούν τα εγγενή προβλήματα που σχετίζονται με τα συστήματα powerline ήταν να πάει ασύρματα . Τα πρωτόκολλα όπως το INSTEON , το Z-Wave και το ZigBee αμφισβήτησαν τα συστήματα X-10 με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Καθώς η δημοτικότητα των ασύρματων τεχνολογιών αυξήθηκε, οι κατασκευαστές τρίτων επιχειρήσεων έσπευσαν να ενταχθούν στην αναπτυσσόμενη αγορά. Τα συστήματα ηλεκτρικής γραμμής X-10 ξεθωριάστηκαν περαιτέρω στο παρασκήνιο.

Υβριδικά συστήματα αναπτύχθηκαν επίσης

Παρόλο που χρησιμοποιούνται λίγα καθαρά συστήματα X-10, υβριδικά συστήματα που αποτελούνται από συσκευές X-10 που χρησιμοποιούνται με ασύρματα προϊόντα INSTEON, Z-Wave ή ZigBee εξακολουθούν να είναι δημοφιλή. Ο λόγος είναι απλά ότι πολλές συσκευές X-10 εξακολουθούν να υπάρχουν και λίγοι λάτρεις του αυτοματισμού στο σπίτι είναι έτοιμοι να τους πετάξουν ακόμα.

Όποιος ακολουθεί την κυκλοφορία νέων προϊόντων οικιακής αυτοματοποίησης θα παρατηρήσει γρήγορα ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης νέων προϊόντων βρίσκεται στον τομέα των ασύρματων συσκευών. Δεν θα είναι πιθανότατα πολλά ακόμη χρόνια πριν οι συσκευές X-10 να ενταχθούν σε παίκτες με 8 κομμάτια, καθώς οι νεώτερες ασύρματες τεχνολογίες αντικαθιστούν αυτές τις γήρανσης συσκευές μέσω της τριβής και της αναβάθμισης του συστήματος.