Τα επίπεδα του μοντέλου OSI απεικονίζονται

Κάθε εξώφυλλο εξηγείται

Μοντέλο ανοικτού συστήματος διασύνδεσης (OSI)

Το μοντέλο ανοικτού συστήματος διασύνδεσης (OSI) ορίζει ένα πλαίσιο δικτύωσης για την εφαρμογή πρωτοκόλλων σε στρώματα, με έλεγχο που μεταφέρεται από το ένα στρώμα στο επόμενο. Χρησιμοποιείται κυρίως σήμερα ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Κατανοεί εννοιολογικά την αρχιτεκτονική δικτύου υπολογιστών σε 7 επίπεδα σε μια λογική εξέλιξη. Τα κατώτερα στρώματα αφορούν τα ηλεκτρικά σήματα, τα κομμάτια των δυαδικών δεδομένων και τη δρομολόγηση αυτών των δεδομένων σε δίκτυα. Τα υψηλότερα επίπεδα καλύπτουν τα αιτήματα και τις απαντήσεις δικτύου, την αναπαράσταση δεδομένων και τα πρωτόκολλα δικτύου, όπως φαίνεται από την άποψη του χρήστη.

Το μοντέλο OSI σχεδιάστηκε αρχικά ως μια τυποποιημένη αρχιτεκτονική για την κατασκευή δικτυακών συστημάτων και πράγματι, πολλές δημοφιλείς τεχνολογίες δικτύων αντικατοπτρίζουν σήμερα την πολυεπίπεδη σχεδίαση του OSI.

01 από 07

Φυσική στρώση

Στο Layer 1, το φυσικό επίπεδο του μοντέλου OSI είναι υπεύθυνο για την τελική μετάδοση ψηφίων ψηφιακών δεδομένων από το Φυσικό επίπεδο της συσκευής αποστολής (πηγής) μέσω των μέσων επικοινωνίας δικτύου στο Φυσικό στρώμα της συσκευής λήψης (προορισμού). Παραδείγματα τεχνολογιών Layer 1 περιλαμβάνουν καλώδια Ethernet και δίκτυα Token Ring . Επιπλέον, οι κόμβοι και άλλοι επαναλήπτες είναι τυποποιημένες συσκευές δικτύου που λειτουργούν στο φυσικό στρώμα, όπως και οι συνδέσεις καλωδίων.

Στη Φυσική στρώση, τα δεδομένα μεταδίδονται χρησιμοποιώντας τον τύπο σηματοδότησης που υποστηρίζεται από το φυσικό μέσο: ηλεκτρικές τάσεις, ραδιοσυχνότητες ή παλμούς υπέρυθρου ή κανονικού φωτός.

02 του 07

Επίπεδο σύνδεσης δεδομένων

Κατά τη λήψη δεδομένων από το φυσικό στρώμα, το στρώμα Data Link ελέγχει τα σφάλματα φυσικής μετάδοσης και τα πακέτα πακέτων σε "πλαίσια" δεδομένων. Το στρώμα Data Link διαχειρίζεται επίσης φυσικά συστήματα διευθυνσιοδότησης όπως διευθύνσεις MAC για δίκτυα Ethernet, ελέγχοντας την πρόσβαση των διαφόρων συσκευών δικτύου στο φυσικό μέσο. Επειδή το στρώμα Data Link είναι το πιο πολύπλοκο στρώμα στο μοντέλο OSI, συχνά χωρίζεται σε δύο μέρη, την υποσέλιδο "Media Access Control" και την υποσέλιδο "Logical Link Control".

03 του 07

Επίπεδο δικτύου

Το επίπεδο δικτύου προσθέτει την έννοια της δρομολόγησης πάνω από το στρώμα Data Link. Όταν τα δεδομένα φτάνουν στο επίπεδο δικτύου, εξετάζονται οι διευθύνσεις προέλευσης και προορισμού που περιέχονται σε κάθε καρέ για να προσδιοριστεί εάν τα δεδομένα έχουν φτάσει στον τελικό προορισμό τους. Εάν τα δεδομένα έχουν φτάσει στον τελικό προορισμό, αυτό το Layer 3 μορφοποιεί τα δεδομένα σε πακέτα που παραδίδονται στο επίπεδο μεταφοράς. Διαφορετικά, το επίπεδο δικτύου ενημερώνει τη διεύθυνση προορισμού και σπρώχνει το πλαίσιο προς τα κάτω στα κάτω στρώματα.

Για να υποστηρίξει τη δρομολόγηση, το επίπεδο δικτύου διατηρεί λογικές διευθύνσεις, όπως διευθύνσεις IP για συσκευές στο δίκτυο. Το επίπεδο δικτύου διαχειρίζεται επίσης τη χαρτογράφηση μεταξύ αυτών των λογικών διευθύνσεων και των φυσικών διευθύνσεων. Στη δικτύωση IP, αυτή η χαρτογράφηση επιτυγχάνεται μέσω του Protocol Resolution Resolution (ARP) .

04 του 07

Μεταφορικό επίπεδο

Το Transport Layer παρέχει δεδομένα σε όλες τις συνδέσεις δικτύου. Το TCP είναι το πιο κοινό παράδειγμα πρωτοκόλλου δικτύου Transport Layer 4 . Διαφορετικά πρωτόκολλα μεταφοράς μπορεί να υποστηρίξουν μια σειρά προαιρετικών δυνατοτήτων, όπως η ανάκτηση σφαλμάτων, ο έλεγχος ροής και η υποστήριξη για την επανάδοση.

05 του 07

Επίπεδο συνόδου

Το επίπεδο συνόδου διαχειρίζεται την ακολουθία και τη ροή των συμβάντων που εκκινούν και αποσυναρμολογούν τις συνδέσεις δικτύου. Στο Layer 5, είναι κατασκευασμένο για να υποστηρίζει πολλαπλούς τύπους συνδέσεων που μπορούν να δημιουργηθούν δυναμικά και να εκτελεστούν σε μεμονωμένα δίκτυα.

06 του 07

Επίπεδο παρουσίασης

Το στρώμα παρουσίασης είναι το πιο απλό σε συνάρτηση με οποιοδήποτε κομμάτι του μοντέλου OSI. Στο Layer 6, χειρίζεται επεξεργασία σύνταξης δεδομένων μηνυμάτων, όπως μορφές μετατροπών και κρυπτογράφηση / αποκρυπτογράφηση που απαιτούνται για να υποστηρίξει το επίπεδο εφαρμογής πάνω από αυτό.

07 του 07

Επίπεδο εφαρμογής

Το επίπεδο εφαρμογής παρέχει υπηρεσίες δικτύου σε εφαρμογές τελικών χρηστών. Οι υπηρεσίες δικτύου είναι συνήθως πρωτόκολλα που λειτουργούν με τα δεδομένα του χρήστη. Για παράδειγμα, σε μια εφαρμογή προγράμματος περιήγησης στο Web, το πρωτόκολλο εφαρμογής επιπέδου HTTP συσκευάζει τα δεδομένα που απαιτούνται για την αποστολή και λήψη περιεχομένου ιστοσελίδων. Αυτό το Layer 7 παρέχει δεδομένα σε (και αποκτά δεδομένα από) το στρώμα παρουσίασης.